• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP 2010: Provukoše se "orlovi"

Reprezentacija Srbije pobijedila je Austriju rezultatom 1:0 i napravila novi veliki korak na putu ka Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

 SP 2010: Provukoše se "orlovi" Izvor: MONDO

Gol za petu pobjedu iz šest utakmica - uz poraz od Francuske u Parizu - postigao je Nenad Milijaš iz "poklon" jedanaesterca u sedmom minutu.

Prethodno je golman gostiju Gšpurning, poslIJe loše izvedenog auta i grešaka koje su uslijedile, srušio u petercu Danka Lazovića.

Srbija pred gostovanje u Toršavnu na Farskim Ostrvima (srijeda, 10. jun) zauzima prvo mjesto na tabeli Grupe 7 sa 15 bodova. Francuska je druga sa deset bodova i utakmicom manje, dok je Litvanija porazom od Rumunije na svom terenu otpala iz trke.

Dakle, "orlovi" bi u najgorem slučaju trebalo da zauzmu drugo mjesto u grupi i odu u baraž. Za ostanak na čelu tabele, biće neophodne mnogo bolje partije od one koju su u subotu pružili pred oko 45.000 gledalaca na Marakani.

Tim Austrije, sa novim selektorom Konstantinijem i u drastično promijenjenom sastavu u odnosu na oktobarski okršaj u Beču (4:1), bio je potpuno ravnopravan, a u pojedinim fazama utakmice i dominantan protivnik.

Srbija je mogla da postizanjem drugog pogotka riješi pitanje pobjednika prije posljednjeg sudijskog zvižduka, ali su gosti isto tako mogli da izjednače, prvenstveno kada je Mark Janko u 77. minutu uzdrmao prečku Stojkovićevog gola.

Puno sreće u prvom minutu


Da Austrijanci nisu došli u Beograd da se poklone budućim učesnicima Mundijala, vidjelo se kada je Majerhofer već u 50. sekundi propustio stopostotnu šansu. Umakao je trojici srpskih defanzivaca, izašao sam pred Stojkovića i malo iskosa sa desne strane poslao loptu pored desne stative!

Izabranici Radomira Antića brzo su se oporavili od šoka i preuzeli kontrolu zahvaljujući golu Milijaša, koji je sa "bijele tačke" tukao u donji desni ugao. Gšpurning je uspio da očeše, ali ne i da zaustavi taj udarac... 1:0!

U tim trenucima su navijači očekivali reviju golova, a niko nije mogao da pretpostavi kako će dominacija Srbije potrajati još - pet minuta.

Intervencija Šarnera ispred Jovanovića, poslije "brazilskog" duplog pasa Milijaša i Lazovića, a zatim i pokušaj Vidića glavom poslije kornera, bili su sve što je srpska reprezentacija prikazala u prvom poluvremenu.

Austrijanci su rezultatom primorani da igraju fudbal, umjesto da se brane ili idu na kontre, ali ni oni nisu imali spretnost u završnici. Na kraju poluvremena, statistički pokazatelj koji je najbolje opisao utakmicu bili su šutevi - u okvir gola 0:0, van okvira 9:10.

Problem "orlova" evidentno je bio umor većine igrača na kraju sezone. Nije čudo što je Miloš Krasić, koji se sa moskovskim CSKA nalazi u punom takmičarskom ritmu, djelovao ubjedljivo najsvježije.

Upravo poslije prekršaja nad njim u 59. minutu, Boško Janković je iz slobodnog udarca sa 25 metara iskosa pogodio stativu. Bila je to pozicija centaršut, ali se ofanzivac Đenove umalo proslavio golom za TV špice.

Kako je odmicalo vrijeme, bilo je sve jasnije da se u utakmici u kojoj Srbija nema pravo na grešku, nalazi na ivici lošeg rezultata.

Povreda Vidića i karton Stankovića

Selektor Austrije zamijenio je dvojicu napadača, pa su tamnoputi Okoti i Mark Janko, jedan od najefikasnijih igrača Evrope, nastavili da zadaju dosta problema srpskoj odbrani. Ta linija pretrpila je u poluvremenu prinudnu promjenu, pošto je Antonio Rukavina zamijenio povrijeđenog Nemanju Vidića.

Ali nije problem bio u odbrani, već na sredini terena, gdje Milijaš praktično nije postojao u fazi odbrane, dok Dejan Stanković, uprkos velikom naporu, nije mogao da pokrpi sve rupe. Dobio je i žuti karton, zbog kojeg neće imati pravo nastupa na Farskim Ostrvima.

Između 69. i 74. minuta pokušavali su da povise na 2:0 Jovanović, Krasić i Pantelić, da bi Janko u 77. minutu pogodio okvir gola, a Stojković i Stanković paničnim intervencijama spriječili Okotija da u 87. minutu izjednači.

SRBIJA: Stojković - Ivanović, Vidić (od 46. minuta Rukavina), Subotić, Dragutinović - Krasić, Stanković, Milijaš, Jovanović (od 82. Kačar) - Pantelić, Lazović (od 56. Janković).

AUSTRIJA: Gšpurning - Šimer, Dragović, Štrancl, Ortlehner - Helcl (od 65. minuta Leksa), Šarner, Pelivan, Jančer - Majerhofer (od 56. Okoti) - Hofer (od 56. Janko).

FOTO-GALERIJU SA MEČA POGLEDAJTE OVDJE

REZULTATI

Srbija - Austrija 1:0 (1:0)
/Milijaš 7p/

Litvanija - Rumunija 0:1 (0:1)
/Marika 38/

TABELA GRUPE 7

1. Srbija 6 5 0 1 (13:5) 15
2. Francuska 5 3 1 1 (7:6) 10
3. Litvanija 7 3 0 4 (6:6) 9
4. Austrija 6 2 1 3 (7:9) 7
5. Rumunija 6 2 1 3 (7:10) 7
6. Farska Ostrva 4 0 1 3 (1:5) 1

PREOSTALI MEČEVI: F. Ostrva - SRBIJA (10. jun), F. Ostrva - Francuska (12. avgust), Austrija - F. Ostrva, Francuska - Rumunija (5. septembar), Rumunija - Austrija, SRBIJA - Francuska, F. Ostrva - Litvanija (9. septembar), Austrija - Litvanija, SRBIJA - Rumunija, Francuska - F. Ostrva (10. oktobar), Rumunija - F. Ostrva, Francuska - Austrija, Litvanija - SRBIJA (14. oktobar).

(MONDO, foto: Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC