• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ (kvalifikacije): Moguć duel Zrinjskog i Zvezde

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Šampion BiH, mostarski Zrinjski, u kvalifikacijama za Ligu šampiona za rivala bi mogao dobiti prvaka Srbije, Crvenu zvezdu. Mogući protivnici i zagrebački Dinamo, Maribor, Seltik…

Zrinjski iz Mostara u nedavno završenoj sezoni u Premijer ligi BiH stigao je do treće titule šampiona Bosne i Hercegovine. Poslije slavlja 2005. i 2009. godine, "plemići" su i sezonu 2013/14. završili kao najbolje plasirana ekipa lige.

Mostarci će tako deveti put u istoriji nastupiti na međunarodnoj sceni. Najveći domet u Evropi ostvarili su u sezoni 2010/11, kada su u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope poraženi od danskog Odenzea (0:0, 3:5).

Povezane vIJesti

Fudbaleri Zrinjskog put u kvalifikacijama za Ligu šampiona započinju od drugog kola.

Sa koeficijentom 4.000, Zrinjski se nalazi u grupi nepovlaštenih klubova, u kojoj su još Malme (Švedska), Rejkjavik (Island), Dudelanž (Luksemburg), Stromsgodset (Norveška), Nju Seints (Vels), St. Patrik (Republika Irska), Škenderbeu (Albanija), Rabotnički (Makedonija), Valeta (Malta), Kliftonvil (Sjeverna Irska), Žalgiris (Litvanija), kao i tri pobjednika iz prve runde kvalifikacija.

Sa ovim klubovima Mostarci NE mogu da se sastanu, ali zato je lista potencijalnih rivala mnogo ozbiljnija.

Svakako najvučnije ime koje bi publika na stadionu "Pod Bijelim brijegom" mogla da vidi je škotski velikan Seltik. Tu su još Steaua iz Bukurešta, Sparta iz Praga, bjeloruski BATE Borisov...

Ipak, sigurno da bi najveću pažnju domaće publike privukli eventualni dueli sa šampionom Srbije Crvenom zvezdom ili Hrvatske, zagrebačkim Dinamom.

Mostarci su već jednom imali priliku da igraju sa predstavnikom Srbije, ali u kvalifikacijama za Kup UEFA (današnja Liga Evrope). Bilo je tu u sezoni 2007/08. kada su u dvomeču deklasirani od beogradskog Partizana ukupnim rezultatom 1:11!

U prvom meču koji je odigran u Mostaru, Partizan je slavio 6:1, ali ovaj duel obilježili su navijački neredi, zbog kojih su crno-bijeli kasnije i suspendovani iz daljeg takmičenja, iako su i u revanšu slavili ubjedljivo, 5:0.

Osim nabrojanih protivnika, Zrinjski bi u drugom kolu kvalifikacija mogao da igra i protiv sljedećih ekipa: Ludogorec (Bugarska), Makabi Tel Aviv (Izrael), Šerif Tiraspolj (Moldavija), Maribor (Slovenija), Legija Varšava (Poljska), Slovan Bratislava (Slovačka), Aktobe (Kazahstan), Ventspils (Letonija), Karabag (Azerbejdžan), Helsinki (Finska) i Dinamo Tbilisi (Gruzija).

Žrijeb ove faze takmičenja na programu je 23. juna, dok će utakmice biti igrane 15. i 16. jula (prvi mečevi), odnosno 22. i 23. jula (revanš susreti).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC