• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćićmi za MONDO: Kako je stvaran šampionski tim…

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Nekadašnji "džoker s klupe" Crvene zvezde Dragan Mićić - Ćićmi, sada trener zvorničke Drine, za MONDO priča o plasmanu u Premijer ligu BiH, golu koji je postigao Barseloni, meču protiv Real Madrida, Perici Ognjenoviću, Niši Saveljiću…

 Ćićmi za MONDO: Kako je stvaran šampionski tim… Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Dva kola prije kraja sezone, zvornička Drina drugi put u istoriji šampion je Republike Srpske. Zvorničani su osvajanjem titule izborili povratak u Premijer ligu BiH, gdje su već nastupali u sezoni 2010/11.

Tim iz Zvornika do šampionskih lovorika doveo je Dragan Mićić, popularni Ćićmi, dobro poznato fudbalsko ime na našim prostorima, koji u razgovoru za MONDO otkriva recept za uspjeh, ali i prisjeća se slavnih vremena, kada je nosio dres beogradske Crvene zvezde.

"Prije početka sezone dobro smo selektirali ekipu. Doveli smo igrače koji su nam bili neophodni. Išli smo utakmicu po utakmicu i mudro smo odigrali tokom cijelog prvenstva. Već nakon par kola zaposjeli smo prvo mjesto i tu ostali do kraja sezone, što nam je donijelo plasman u Premijer ligu BiH", počeo je priču Mićić.

Na klupi Drine ste treću godinu zaredom. Prošlu i pretprošlu sezonu okončali ste u donjem dijelu tabele. Šta se to promijenilo, pa se sada u Zvorniku slavi šampionska titula?

"Kada smo ispali iz Premijer lige, napustilo nas je 17 igrača. Imali smo problem da sastavimo novi tim. Odlučili smo se za mlade igrače, koji su ponikli u Drini, te iz okolnih mjesta. Cilj nam je tada bio da ne ispadnemo i iz Prve lige Republike Srpske. Već sljedeće sezone napravili smo dodatnu selekciju, ali opet zbog finansijskih problema nismo mogli dovesti zvučna pojačanja. Opredijelili smo se ponovo za igrače iz Zvornika i okoline i to je urodilo plodom. Imamo mlade momke u ekipi, koji su sada sazreli. Ukazala nam se prava prilika da možemo da napadnemo Premijer ligu i mi smo to iskoristili."

Izvor: MONDO

Drina je u sezoni 2009/10. po prvi put postala šampion Republike Srpske, nakon čega je samo jedno ljeto "plesala" u Premijer ligi BiH. I tada su okosnicu ekipe činili mladi igrači. Šta treba učiniti sada, da se ne ponovi nešto slično?

"Moramo dovesti kvalitetna pojačanja. Ipak, sve zavisi od budžeta za narednu sezonu. Mi ćemo pokušati da zadržimo 'kostur' tima, odnosno igrače koje su u ovoj sezoni iznijeli najveći teret, a nastojaćemo dovesti nekoliko fudbalera na deficitarnim pozicijama. Sigurno da nećemo gomilati igrački kadar, ali momci koje dovedemo moraju biti bolji od ovih koji su sada tu."

KARIJERA

Dragan Mićić rođen je 20. juna 1969. godine u Bijeljini. Fudbalom je počeo da se bavi 1987. godine u redovima Podrinja iz Janje. Zatim je nastupao za AIK iz Bačke Topole i Loznicu, nakon čega je uslijedio najvažniji trenutak karijere i transfer u Crvenu zvezdu. Nakon četiri nezaboravne godine provedene na Marakani, otišao je u Rad, pa grčki Etnikos Asteras, slovenački Koper, te u Banat iz Zrenjanina, da bi karijeru završio u zvorničkoj Drini.

Po završetku igračke karijere, upravo u Drini, bili ste pomoćnik Miletu Milanoviću, koji je Zvorničane uveo prvi put u Premijer ligu BiH. Posao u zvorničkom timu baš je prvi samostalni angažam?

"Karijeru sam završio odigravši jedan meč u dresu Drine, i to protiv Ljubića iz Prnjavora. Tada smo već bili ispali u Prvu ligu Republike Srpske. Osjećao sam da mogu da igram do tada, iako sam imao 39 godina. Nakon što sam 'okačio kopačke o klin', okrenuo sam se trenerskom poslu. Zajedno sa igračima Drine i ja sam sticao iskustvo i sazrio da uvedem klub u najviši rang. Nastojaću da stečeno iskustvo prenesem mojim igračima, da budu profesionalci, da se zalažu u budu disciplinovani i da 'traju' što duže, kao što sam i ja radio. Nadam se da ćemo biti uspješni i u Premijer ligi."

Fudbalsko ime stekli ste u Crvenoj zvezdi. Poziv Dragana Džajića da se pridružite Beograđanima jednostavno se nije mogao odbiti.

"To je najljepši period moje igračke karijere. Tada sam imao priliku da igram utakmice protiv Real Madrida, Barselone, Meca, Monpeljea, Liona, derbije protiv Partizana… tako da sam najljepše trenutke doživio u dresu Crvene zvezde. Igrao sam pred najboljim navijačima na svijetu - Delijama, koji su pravili fenomenalne atmosfere na utakmicama, što je bio prelijep osjećaj."

Izvor: MN PRESS

DŽAJA

Dragan Džajić bio je najzaslužniji za Ćićmijev transfer iz Loznice u Crvenu zvezdu. "Sa Džajićem sam i dalje u odličnim odnosima. Kad god imam vremena svratim u klupske prostorije u Ljutice Bogdana. Prošle godine Džaja je bio u Bijeljini na proslavi 'Crveno-belo' veče, vidjeli smo se, a on je naglasio da nigdje nije dočekan tako dobro kao u Semberiji, na šta je izuzetno ponosan."

Navijači Crvene zvezde izuzetno su voljeli popularnog Ćićmija, prije svega jer je uvijek "ostavljao srce na terenu".

"Navijači su znali da cijene moj trud. Često sam znao da postignem odlučujući gol i riješim utakmice kada se lomio rezultat. Ulazio sam s klupe u posljednjih 20, 30 minuta utakmice i često sam donosio prevagu na terenu. Delije su uvijek to znale da nagrade."

Sigurno jednu od najvećih utakmica u vašoj karijeri odigrali ste 16. decembra 1998. godine protiv Barselone. Bio je to strašan tim sa Kamp Nou stadiona. Rajziger, Gvardiola, Luis Enrike, Babangida, Klajvert, Zenden, Koku, na klupi Luj van Gal…

"Najveći utisak u karijeri na mene je ostavila ta prijateljska utakmica sa Barselonom, gdje sam uspio da postignem gol. Bez obzira što se radilo o prijateljskom meču, koji je odigran u Španiji, on mi je ostao u najljepšem sjećanju. Sigurno i da su mi derbiji sa Partizanom mnogo značili, kao i evropski mečevi protiv Liona i Monpeljea. Teško mi je palo i ispadanje od Ekerena na 'Marakani', pa su to neki od meni najvažnijih mečeva."

Tokom uspješne karijere, igrali ste u društvu mnogih velikih fudbalera. Koji igrač sa kojim ste igrali je bio najbolji, a protiv koga je bilo najteže igrati?

"Sigurno najkvalitetniji igrač sa kojim sam imao priliku da igram je Perica Ognjenović. U to vrijeme, imao je tu neku lucidnost, čudne driblinge, tako da bih njega izdvojio kao najboljeg. Bili su tu i Goran Bunjevčević, Goran Đorović i mnogi drugi. Kada su protivnici u pitanju, najteže mi je bilo igrati protiv Niše Saveljića."

REGIONALNA LIGA

"Vjerujem da bi regionalna liga popravila kvalitet fudbala na našim prostorima. Ipak, pitanje je koliko je njeno formiranje trenutno izvodljivo, iz raznoraznih razloga."

Možete li uporediti kvalitet fudbala u vrijeme kada ste vi igrali i ovog danas?

"Ranije se igrao mnogo kvalitetniji fudbal. Bilo je mnogo dobrih igrača poput već pomenutog Ognjenovića, Dragana Ćirića iz Partizana i drugih. Igralo se više napadački, dok se danas daleko više taktizira, sa manje golova na mečevima. Lige su bile mnogo jače i igrao se bolji fudbal nego danas." Izvor: MN PRESS

Sa Crvenom zvezdom 2000. godine osvojili ste titulu, a sada ste sa Drinom podigli trofej u Prvoj ligi Republike Srpske. Osim prvenstva, u crveno-bijelom dresu radovali ste se i osvajanju tri nacionalna kupa. Lijepa zbirka pehara. Vaša Zvezda nakon šest godina posta, konačno je osvojila šampionsku titulu u Jelen Superligi Srbije.

"Crvena zvezda zaslužila je da ove godine bude prvak. Crveno-bijeli su igrali odličan fudbal, iako su imali mnogo kadrovskih problema. Finansijska situacija nije dobra, ali su se igrači izdigli iznad svega, pružali dobre partije i zasluženo stigli do titule", rekao je na kraju razgovora za MONDO Dragan Mićić - Ćićmi, koji je od 1996. do 2000. godine nastupao za beogradske crveno-bijele, za koje je na 74 utakmice postigao 24 pogotka.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC