• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ribarska mreža bušna na dva mjesta

"Orlovi" su preletjeli i Farska Ostrva i raširenih krila nastavili let ka Južnoj Africi: Farska Ostrva - Srbija 0:2 (0:1).

 Ribarska mreža bušna na dva mjesta  Izvor: MONDO

Šestom pobedom u sedmoj utakmici u kvalifikacionoj Grupi 7 za Svjetsko prvenstvo 2010, golovima Milana Jovanovića i Nevena Subotića, reprezentativci Srbije su se učvrstili na prvom mjestu i dodatno podgrijali nadu nacije da će učestvovati na narednoj planetarnoj smotri fudbala.

Upozoravali su selektor Radomir Antić, ali i njegovi izabranici, da Farani već neko vrijeme nisu samo ribari već da mogu da budu žilavi i neočekivano uhvate protivnika u mrežu. To su na svojoj koži osjetili Austrijanci (1:1).

I bili su u pravu, ali su uspjeli da im mrežu izbuše na dva mesta.

Domaćini su, pred oko 2.000 gledalaca u Toršavnu, pokazali zube, naročito u prvom poluvremenu kada su nekoliko puta umalo kaznili konfuziju u odbrani Srbije. Srećom po "orlove", nisu znali da realizuju prilike, pa je Milan Jovanović neposredno pred odlazak na odmor donio olakšanje, a Neven Subotić u nastavku stavio tačku na meč.

Tako je Srbija ostala jedina reprezentacija koja je Faranima dala dva gola u ovom ciklusu, i to u oba meča.

Selektor Antić nije mogao da računa na "požutjele" Dejana Stankovića i Boška Jankovića, kao i povrijeđenog Nemanju Vidića. S obzirom na odsustvo kapitena (Stanković) i prvog zamjenika (Vidić), traku je nosio Marko Pantelić, koju je u 66. minutu predao Nikoli Žigiću.

Reprezentacija Srbije je sve vrijeme imala inicijativu, ali je domaćin iz kontranapada koristio neuigranost  odbrane, koja je prvi put igrala u sastavu Ivanović - Subotić - Luković - Kolarov, i nekoliko puta opasno zaprijetili golmanu Vladimiru Stojkoviću.

Već u 5. minutu Suni Olsen je "dropku" sa deset metara poslao preko gola, a Johan Davidsen je izašao sam pred čuvara mreže "orlova", doduše iskosa sa lijeve strane, ali je Stojković iz tog duela izašao kao pobjednik (32. minut).

S druge strane, izabranici Radomira Antića uporno su kružili oko šesnaestarca Farana, ali je teško bilo proći kroz zgusnuti bedem.

Zato su pokušali i sa krila. Prodor i centaršut Aleksandra Kolarova sa lijeve strane umalo u vođstvo nije pretvorio Nikola Žigić. Međutim, u 6. minutu, njegov udarac glavom sa dva-tri metra zaustavila je prečka.

Proslavio se kapiten Farana, golman Jakupo Mikelsen, sa nekoliko sjajnih intervencija. U 22. minutu zaustavio je šut Marka Pantelića, a odbijenu loptu je zahvatio Miloš Krasić, koji je izblokiran. Odmah zatim ponovo je u epicentru bio Pantelić, ali je zakasnio da reaguje oštar centaršut Žigića.

Kapitena Srbije je u finišu prvog poluvremena iznenadila (pogodila) lopta, odbijena od Mikelsena poslije dobrog pokušaja Žigića...

Da svim Srbima padne kamen sa srca pobrinuo se uporni Milan Jovanović u 44. minutu.

Kolarov je opet centrirao sa lijevog krila, Pantelićev šut je izblokiran, na loptu je natrčao Jovanović, čiji je prvi pokušaj iz gužve zaustavio Mikelsen, ali se srpski ofanzivac ponovo domogao lopte i sa peterca je ubacio u praznu mrežu - 0:1.


Da se autsajder neće zadovoljiti časnim porazom, pokazao je i u uvodu drugog poluvremena. Svi su ostali skamenjeni kada je Simun Samuelsen odložio loptu Suniju Olsenu na 16 metara. On se, onako usamljen, namjestio i naciljao, ali neprecizno, za malo pored Stojkovićevog gola.

Međutim, očigledno neuporedivo bolje fizički pripremljeni Srbi nisu dozvolili ništa nepredviđeno u nastavku utakmice.

Poput bronhija je u 62. minutu djelovao pogodak Nevena Subotića. Mladi štoper Borusije iz Dortmunda je sa desetak metara neodbranjivo glavom tukao poslije centaršuta Nenada Milijaša sa desne strane.

"Orlovi" nisu stali poslije toga, nastavili su da napadaju, a to su mogli da krunišu golom u 73. minutu, ali je Mikelsen ponovo bio na visini zadatka, osujetio je pokušaje Jovanovića i Danka Lazovića, koji je bio u odličnoj poziciji.

Ostalo je 2:0, pa je u junskom mini-ciklusu osvojeno maksimalnih šest bodova (pobjede nad Austrijom i Farskim Ostrvima). Puna kapa...

U preostalim utakmicama Srbija igra u Beogradu protiv Francuske (9. septembar) i Rumunije (10. oktobar), a kvalifikacije završavaju  četiri dana kasnije gostovanjem Litvaniji.

Bod  je dovoljan da se i teoretski obezbijedili drugo mjesto i (vjerovatno) učešće u baražu za plasman na Mondijal. Ali, Antić i "orlovi" se sigurno neće time zadovoljiti.

A i zašto bi kad im je i direktan plasman u Južnu Afriku tako blizu... Jedinom konkurentu, Francuskoj, bježe osam bodova, uz dva meča više.

FARSKA OSTRVA: Mikelsen, Naes, Davidsen, Bo, Gregersen, Danielsen, Benjaminsen, Olsen (od 78. Petersen), Lokin, Holst (od 87. Flotum), Samuelsen (od 69. Jakobsen).

SRBIJA (4-4-2): Stojković - Ivanović, Subotić, Luković, Kolarov - Milijaš, Kuzmanović, Krasić (od 83. Kačar), Jovanović (od 77. Jovanović) - Pantelić (od 66. Lazović), Žigić.

GRUPA 7

Farska Ostrva - Srbija 0:2
/Jovanović 44, Subotić 62/

TABELA: Srbija 18 (iz 7 mečeva), Francuska 10 (5), Litvanija 9 (7), Austrija 7 (6), Rumunija 7 (6), Farska Ostrva 1 (5) bod.

NAREDNI MEČ (12. avgusta): Farska Ostrva - Francuska.

(MONDO, foto MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC