• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Batić: Ukinite potjernicu za Terzićem!

Zašto bi Srbija bila majka Joci Amsterdamu, a maćeha Zvezdanu Terziću, pita advokat bivšeg predsjednika FSS. Bliži se Terzin povratak u Srbiju?

 Batić: Ukinite potjernicu za Terzićem! Izvor: MONDO

Advokati Zvezdana Terzića podnijeće u ponedeljak zahtjev za ukidanje pritvora, samim tim i potjernice za bivšim predsjednikom Fudbalskog saveza Srbije, koji se i dalje nalazi u bjekstvu, po svemu sudeći u Crnoj Gori.

Kao jemstvo za ukidanje potjernice, odnosno garant da će se Terzić po povratku u Srbiju redovno odazivati na pozive suda, advokati dr Vladan Batić i Ante Bošković, ponudili su tužilaštvu imovinu porodice Terzić u Bačkoj Topoli.

"Roditelji i baka Zvezdana Terzića ponudili su nekretnine, a u pitanju su kuća i dvorište u Bačkoj Topoli, koje prema našim procjenama vrijede između 150 i 200 hiljada evra. Spremni smo i da doplatimo razliku do 200.000 evra, ako imanje vrijedi manje", izjavio je Batić u petak na konferenciji za štampu u Beogradu, na kojoj su prisustvovali supruga i sin Zvezdana Terzića.

Batić je potom uputio javno pitanje republičkom javnom tužiocu Slobodanu Radovanoviću i okružnom tužiocu Zagorki Dolovac: "Koji su krivično-pravni razlozi zbog kojeg ne bi trebalo da bude ukinut pritvor, samim tim i potjernica za Zvezdanom Terzićem?"

Branioci optuženog za pronevjeru novca od transfera tri nekadašnja fudbalera OFK Beograda, poručuju da takvih razloga više nema i da je u Srbiji optuženima za mnogo ozbiljnija krivična djela, kao što je ubistvo, dozvoljeno da se brane sa slobode, a naveden je primjer Joce Amsterdama.

Batić je podsjetio i na slučaj Mirjane Marković, kojoj je ukinut pritvor i potjernica za svega 20.000 evra, poslije čega je dodao da je očigledno da se u Terzićevom slučaju ne radi o "suzbijanju kriminala", već o odmazdi političke pozadine, koju su započeli bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica i ministar policije u njegovoj Vladi, Dragan Jočić.

"Od dana kada je naručen tekst objavljen u Politici, 6. decembra 2007. godine, traje hajka na Zvezdana Terzića, koja ima političku pozadinu i lansirana je zarad demonstracije moći i zarađivanja jeftinih političkih poena, ali i skretanja pažnje javnosti sa gubitka Kosova", poručio je Batić i poručio da će otkriti još prljavog veša ukoliko ne bude ukinut pritvor Terziću.

On to nije nazvao prijetnjom, već odgovorom na "selektivnu pravdu", jer kaže da je "čudno što se ona primjenjuje samo na slučajevima FK Crvena zvezda i OFK Beograda, a ne i na nekim drugim klubovima, koji su u to vrijeme ostvarivali ozbiljnije transfere od onih za koji se tereti Terzić".

"Rezultati takve selektivne pravde su očigledni, Zvezda je postala Zvezda padalica, a OFK Beograd je jedva opstao u ligi", dodao je Batić.

Terziću se na teret stavljaju transferi Vanje Grubača u Hamburg iz 1998. godine, a policija je saopštila da je on protiv pravno prisvojio oko 840.000 dolara. Potom, istraga je proširena na transfer Srđana Stanića u moskovski Spartak i Branislava Ivanovića u, takođe tim iz Moskve, Lokomotivu.

"Primjetiću samo da Zvezdan Terzić nije ni bio na fuknciji u OFK Beogradu, kada je ostvaren transfer Baneta Ivanovića u Lokomotivu", rekao je Batić i dodao:

"Ovo je jedinstven slučaj, gdje postoji optužnica, a ne postoje oštećene strane. OFK Beograd se na Skupštini jasno oglasio i rekao da je u vrijeme Terzićevog boravka imao samo pozitivne efekte, nijedan od trojice fudbalera nije upro prstom u Terzića, već ga svi smatraju fudbalskim ocem, tako da ne vidim razloge za održavanje pritvora i potjernice, tim prije što su saslušanjem Marka Baše i Stevana Stošića prije neki dan završena ispitivanja i Terzić sada više nema ni na koga da utiče, tako da može da se brani sa slobode".

Batić je rekao da policija nije pronašla ništa u transferima Marka Baše i Stevana Stošića...

"Ne može Srbija za nekoga da bude majka i da dozvoljava jemstvo, a nekome da bude maćeha i to da odbija", upozorio je Batić.

Terzić je po završetku igračke karijere 1997. godine postao sportski direktor OFK Beograda, a kasnije je izabran za predsjednika FSS u vrijeme državne zajednice Srbije i Crne Gore. Poslije osamostaljenja Crne Gore, samim tim i Srbije, Terzić je automatski postao predsjednik najvišeg fudbalskog organa u zemlji, drugim riječima postao je prvi čovjek srpskog fudbala.

Krajem 2007. godine, u novinama i na televiziji počelo je glasno da se govori o "fudbalskoj mafiji", a Terzić je dovođen u vezu sa namještanjem utakmica između OFK Beograda i Sutjeske, usljed bliskog prijateljstva sa prvim čovjekom nikšićkog kluba i kontroverznim crnogorskim biznismenom Branom Mićunovićem.

Takođe, sumnjalo se da je uzimao procenat od prodaje fudbalera OFK Beograda u inostranstvo.

Krajem januara 2008. godine, Terzić je navodno otputovao na službeni put u SAD, a potom je u telefonskom intervjuu srpskim medijima izjavio da se povrijedio na skijanju i da liječi koljeno, kao i da će "sigurno doći u Srbiju 27. februara".

Ipak, od tada do danas, Terzić se nije vratio u Srbiju i počelo je da se spekuliše da je u međuvremenu postao državljanin Crne Gore.

"To nije tačno, Terzić je Srbin, Srbijanac i želi da se vrati u svoju Srbiju", rekao je Batić, koji nije sarađivao sa advokatima koji brane bivšeg predsjednika Crvene zvezde Dragana Džajića i koji je takođe rekao da nema dokaza da su ta dva slučaja povezana, ali da čude "selektivni napadi na Zvezdu i OFK Beograd, kada se zna da je kompletan fudbalski svijet funkcionisao na isti način".

Srpska policija je 4. marta 2008. godine raspisala potjernicu za Terzićem, a osam dana kasnije on je podnio ostavku na mjesto predsjednika FSS, a kasnije je na istu funkciju izabran aktuelni prvi čovjek Kuće fudbala Tomislav Karadžić.

"U OFK Beogradu postoje priznanice u kojima se vidi svaki dinar od transfera fudbalera tog kluba, a nijedan od njih nije se žalio da je oštećen", rekao je Batić.

Poslije ovakvog nastupa Terzićevih branioca, moguće je da će bivši predsjednik FSS uskoro da se vrati u Srbiju. Ipak, na potezu je sudstvo...

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC