• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad te Đoković inspiriše...

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Oni nešto stariji dobro znaju ko je Predrag Pašić. Bio je vihorni igrač Sarajeva, potom nemačkog Štutgarta i jugoslovenski reprezentativac. Ratu u BiH "usprotivio" se otvorivši školu fudbala usred užasa. Zato i jeste kolumnista MONDA.

 Kad te Đoković inspiriše... Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Najvažniji planetarni sportski događaj je počeo - Mundijal u Brazilu.

Sljedećih mjesec dana, svijet će se baviti samo jednom stvari i to onom "najvažnijom sporednom". Sve strahote koje su nas zadesile u proteklom periodu zaboravićemo tokom Mundijala, koji nam istina neće pomoći da ih riješimo, ali ćemo ih barem za to vrijeme izbaciti iz glave.

Sve ružno ćemo potisnuti, sve brige ćemo "razbiti" i pričaćemo o fudbalu.

Ipak, na početku moram da podsjetim da su posljednja Svjetska prvenstva, najprije, pokazala brojne probleme, društveno-političke i socijalne prirode. Tako je bilo i pred start 20. jubilarnog Mundijala u Brazilu. Imali smo tako probleme sa izgradnjom stadiona, nezadovoljnim radnicima, protestima osiromašenih ljudi, ali uprkos svemu, Mundijal donosi najveću radost ljubiteljima fudbala širom svijeta.

U svijetu inače postoji oko 220 miliona fudbalera, a mali broj njih u svojim karijerama doživi da zaigra na jednom Svjetskom prvenstvu, koji je planetarni sportski događaj broj jedan.

Domaćin je najtrofejnija fudbalska nacija, Brazil sa pet pehara šampiona, ali i nacija koju još boli poraz iz 1950. godine od Urugvaja na svom terenu, a posebno su bili razočarani na šampionatu 1982. godine u Španiji na kojem sam i ja učestvovao.

Tada su "karioke" imale "zlatnu generaciju" predvođenu legendarnim Doktorom Sokratesom, ali su ispali od Italije u drugoj fazi. Srušio ih je Paolo Rosi het-trikom. Brazilci nose veliki teret favorita ovog ljeta i zbog očekivanja javnosti, samog domaćinstva i što pojedinačno gledano imaju fantastičnu ekipu, ali da li su i tim, to ćemo vidjeti.

Što se tiče nas iz bivše Jugoslavije, moram istaći da uvijek navijam za naše selekcije, a ove godine na Mundijalu su Bosna i Hercegovina i Hrvatska, koje će naravno imati moju podršku.

Za BiH je ovo istorijski nastup. Ovi momci koje predvodi selektor Safet Sušić su najsvetliji primjer u bilo kojoj sferi otkako je Bosna samostalna država. Posebno kad je riječ o predstavljanju zemlje u inostranstvu. Nažalost, nijedan političar iz BiH nije ni blizu napravio ovako nešto veliko. Ne kaže se džabe da su sportisti najbolji ambasadori svake države. Presrećan sam da su to ovog puta uradili fudbaleri i pokazali da kad zajedno igramo onda smo veoma snažni. Uglavnom, sam plasman u Brazil je velika stvar za cijelu državu kao što je to bio i slučaj sa Hrvatskom ili Srbijom kad su prvi put nastupili na Svjetskom prvenstvu.

"Zmajevi" imaju odličnu ekipu, motivisani su zbog debija na Mundijalu, ali i činjenice da su u pripremnom periodu bilježili dobre rezultate. Dodatno su ih mobilisale i posljednje katastrofalne poplave da izvuku još poneki atom snage i daju više od vlastitog maksimuma. Pored toga, i oni su se uključili u brojne humanitarne akcije za pomoć nastradalima.

Bili su inspirisani Novakom Đokovićem, koji je za mene učinio ogromnu stvar za sport uopšte. Pokazao nam je svima da moramo zajedno da rješavamo probleme, da se prije svega moramo okrenuti svojim komšijama, a ne nekom drugom. Tu odgovornost su kasnije preuzeli ostali sportisti i "povukli" koliko su mogli. Ovo je bio prvi slučaj poslije rata da su sportisti na ovim prostorima bili društveno odgovorni i vjerujem da će tako biti i u budućnosti što me posebno čini radosnim.

U prošlosti, to, nažalost, nije bio slučaj.

Svjetsko prvenstvo će biti interesantno i sa aspekta struke odnosno taktike.

Kao novina pojaviće se selekcije sa taktičkim idejama sistema 5-3-2. Biće zanimljivo gledati Holandiju ili Argentinu, koje će se sigurno pojaviti s tri štopera umjesto uobičajena četiri. To je prije desetak godina bio sistem 3-5-2, ali ovo je naprednija verzija, koja bi trebalo dodatno da utiče na kvalitet fudbala i same rezultate.

Takođe, za sve reprezentacije je jako važno da poslije napornih sezona regenerišu igrače, koji su igrali utakmice maltene svaki treći dan. Veliki je problem kako odmoriti i motivisati fudbalere za Mundijal poslije svega toga. Selektori koji su u tome uspjeli, napravili su već pola posla.

Selektor Sušić je o tome vodio računa, odmarao je one fudbalere koji su tokom sezone najviše igrali i čini mi se napravio pravu mjeru tokom priprema.

Duboko sam uvjeren da BiH može biti veliko iznenađenje na Svjetskom prvenstvu!

***NAPOMENA: Pašiću smo tekst "naručili" pre utakmica Španija - Holandija (1:5). I, eto, pokazao je da ume da predvidi stvari, da treba obratiti pažnju na taktiku Holanđana...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC