• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kup konfederacija: Brazil brani titulu

Utakmicama Južna Afrika - Irak i Novi Zeland - Španija, u nedjelju će početi osmi Kup konfederacija.

 Kup konfederacija: Brazil brani titulu  Izvor: MONDO

Prva dva turnira održana su u Saudijskoj Arabiji pod nazivom Kup kralja Fahda (1992. i 1995) i to su bila neformalna takmičenja u kojima su pored domaćina učestvovali prvaci kontinenata (ne svih).

FIFA je iza Kupa konfederacija stala 1997. i od tada je organizovan svake druge godine, zaključno sa turnirom u Njemačkoj 2005, uz jasne kriterijume učešća.

Zatim je odlučeno da se interval između dva Kupa konfederacija proširi na četiri godine i da njegov organizator bude domaćin predstojećeg Svjetskog prvenstva. Tako će takmičenje osam nacionalnih timova i Južnoj Africi poslužiti kao generalna proba za svjetsku smotru fudbala 2010.

Domaćin je potrošio oko milion i po evra na marketinšku kampanju "Festival šampiona", kojom je pokušao da pobudi interesovanje kod publike.

"Ovo takmičenje je velika šansa i nešto posebno. Biće šteta ako stadioni ne budu puni", rekao je generalni sekretar FIFA Žerom Valk.

Organizatori su saopštili da su prodate skoro sve ulaznice za svečano otvaranje u Johanesburgu i više od 70 odsto ulaznica za ostale mečeve.

Na spisku učesnika nalaze se Južna Afrika kao domaćin i Italija kao prvak svijeta iz 2006. godine, a tu su i Španija (prvak Evrope iz 2008), SAD (pobjednik Gold kupa KONKAKAF 2007), Brazil (pobjednik Kopa Amerika 2007), Irak (osvajač Kupa Azije 2007), Egipat (pobednik afričkog Kupa nacija 2008) i Novi Zeland (pobjednik okeanijskog Kupa nacija).

Najvažnije za kvalitet fudbala je da su sve selekcije doputovale u Južnu Afriku u najjačim ili gotovo najjačim sastavima. Primera radi, Brazilu nedostaje samo Ronaldinjo, koji je van forme, a Španiji povređeni Andres Inijesta.

Gledaoci će moći da uživaju u potezima Kake, Robinja, Luisa Fabijana, Pirla, Tonija, Ćavija, Fabregasa, Vilje, Toresa... Bilo bi pravo čudo ako bi pobjednik Kupa konfederacija postao neko izvan trougla Brazil - Italija - Španija.

"Ovo će za nas biti izuzetno važan ispit. Želim da odemo do kraja i da stvorimo timski duh na tragu onog koji smo imali na Svjetskom prvenstvu", rekao je selektor "azura" Marčelo Lipi.

Utakmice će se igrati na četiri stadiona - Elis parku u Johanesburgu, Loftus Fersfeldu u Pretoriji, Vodakom parku u Blemfontejnu i na Rojal Bafokengu u Rustenburgu.

Titulu brani Brazil, koji je u nezaboravnom finalu 2005. godine deklasirao "vječitog rivala" Argentinu, golovima Adrijana (dva), Kake i Ronaldinja.

RASPORED TAKMIČENJA

GRUPA A: Južna Afrika - Irak, Novi Zeland - Španija (14. jun), Španija - Irak, Južna Afrika - Novi Zeland (17. jun), Irak - Novi Zeland, Španija - Južna Afrika (20. jun).

GRUPA B: Brazil - Egipat, SAD - Italija (15. jun), SAD - Brazil, Egipat - Italija (18. jun), Italija - Brazil, Egipat - SAD (21. jun).

POLUFINALA: A1 - B2 (24. jun), B1 - A2 (25. jun)

MEČ ZA TREĆE MJESTO I FINALE (28. juna).

Utakmice prve faze igraće se od 16 i 20.30 časova po centralnoevropskom vremenu, polufinala od 18.30, meč za treće mesto od 13, a finale od 18.30.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC