• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP (mladi): Ko je gazda u Grupi A?

MONDO vam predstavlja učesnike završnog turnira EP za mlade: ko će uskoro biti novi Kaka, Ronaldo, Pirlo, Vidić, Džerard, Ćavi, Riberi?

 EP (mladi): Ko je gazda u Grupi A? Izvor: MONDO

Evropsko fudbalsko prvenstvo za mlade fudbalere odavno je prevazišlo simboličan značaj i nije više samo poligon za provjeru mladih igrača.

Ovogodišnji šampionat Starog kontinenta za igrače do 21 godine biće odigran u Švedskoj (od 15. do 29. juna), a u najveće favorite ubrajaju se Italija, Španija, Engleska i Srbija.

Srpska reprezentacija ima kontinuitet igranja u završnicama evropskih prvenstava na kojima redovno postiže zapažene rezultate (u poslednjih pet godina dva vicešampionska mjesta).

Gojko Kačar, Zoran Tošić, Miralem Sulejmani, Ivan Obradović , Nemanja Matić, Dušan Tadić… imena su koja ulivaju optimizam u srpskoj fudbalskoj javnosti pred početak takmičenja.

Međutim, i prije nego što je lopta krenula sa centra, Srbiju je zadesila nevolja, jer se povrijedio jedan od trojice napadača - Filip Đorđević. Umjesto njega pozvan je Slavko Perović.

Učesnici su podijeljeni u dvije grupe – u prvoj su domaćin Švedska, Srbija, Italja i Bjelorusija.

Grupu B čine Španija, Njemačka, Engleska i Finska (Više pročitajte OVDE)

GRUPA A


Žrijeb je htio da u Grupi A budu stari znanci sa evropskih prvenstava - Srbija i Italija. Tu su i domaćini Šveđani i selekcija Bjelorusije, sa kojom su "orlići" igrali u kvalifikacijama (pobjeda u Beogradu 3:1, na gostovanju 1:1).

RASPORED UTAKMICA:


16. jun: Švedska – Belorusija (18.15, Malme), Italija – Srbija (20.45, Helsinborg)

19. jun: Švedska - Italija (16.00, Helsinborg), Bjelorusija - Srbija (18.15, Malme)

23. jun: Srbija - Švedska (20.45, Malme), Bjelorusija - Italija (20.45, Helsinborg)

SRBIJA: ZRELA ŠLJIVA

Tim Slobodana Krčmarevića ispraćen je iz Srbije sa nadanjima da će konačno biti "treća sreća", odnosno da će poslije dva finala u poslednja tri evropska prvenstva, ovog puta donijeti zlato. Kao što je rekao predsjednik FSS Tomislav Karadžić krajem prošle godine: "Šljiva je zrela".

Snaga srpskog tima ogleda se u veznom redu u kojem kipti od konkurencije, a rijetko koji tim u ovom uzrastu ima u jednoj liniji tima igrače kao što su Milan Smiljanić, Gojko Kačar, Zoran Tošić, Nemanja Tomić, Dušan Tadić...

Poslije povrede Đorđevića, sve je izglednije da će Krčmarević igrati sa petoricom vezista i jednim špicem.

Odbrana bi svakako bila mnogo jača da Slobodan Rajković (Čelsi, pozajmica Tvente) nije suspendovan još od Olimpijskih igara u Pekingu, odnosno da Neven Subotić nije procijenio da za njega nije dobro da igra mlade. Šteta...

Vjerovatno bi u suprotnom dole ispisani podnaslov ITALIJA: PRVI FAVORIT bio podignut za nekoliko redova.

GOLMANI: Željko Brkić (Vojvodina), Bojan Šaranov (OFK Beograd) i Živko Živković (Metalac).

ODBRANA: Nenad Tomović (Đenova), Marko Jovanović (Partizan), Nemanja Pejčinović (Crvena zvezda), Milan Vilotić (Čukarički), Jagoš Vuković (Rad), Rajko Brežančić (Partizan), Ivan Obradović (Partizan) i Nikola Petković (Ajntraht Frankfurt).

SREDINA: Milan Smiljanić (Espanjol), Ljubomir Fejsa (Partizan), Nemanja Matić (Košice), Nikola Gulan (Fiorentina), Gojko Kačar (Herta), Zoran Tošić (Mančester junajted), Marko Milinković (Košice), Nemanja Tomić (Partizan) i Dušan Tadić (Vojvodina).

NAPAD: Miralem Sulejmani (Ajaks), Slavko Perović (Zvezda) i Rade Veljović (Kluž).

ZVIJEZDA: Gojko Kačar

ITALIJA: PRVI FAVORITI

Selektor "azura" je poznato ime italijanskog i evropskog fudbala. Pjerluiđi Kaziragi (39) je nekadašnji napadač Juventusa, Lacija, Čelsija i italijanske reprezentacije. Za mnoge je bilo iznenađenje kada je 2006. godine imenovan za selektora mlade reprezentacije Italije, naslijedivši Klaudija Đentilea, jer nema mnogo trenerskog iskustva.

Italijani su rekorderi po broju osvojenih titula na evropskim šampionatima za mlade. Imaju ih pet: 1990-1992, 1994, 1996, 2000. i 2004.

Poslednju su osvojili u Njemačkoj, pobijedivši u finalu tadašnju selekciju SCG sa 3:0.

Najveće zvijezde italijanskog tima svakako su napadači Mario Baloteli iz Intera, Roberto Akvafreska iz Kaljarija (igrač Intera) i Sebastijan Đovinko iz Juventusa.

Akvafreska je bio vodeći strijelac italijanskog tima u kvalifikacijama sa pet golova, a u protekloj sezoni je za Kaljari dao 14 golova u Seriji A.

"Kažu ljudi da smo favoriti, ali ja to ne bih rekao naglas, jer sam sujevjeran", izjavio je Akvafreska uoči starta šampionata.

Za Sebastijana Đovinka se vjeruje da će biti novi vođa torinske "Stare dame" i nasljednik virtuoza Alesandra Del Pjera. Mario Baloteli, koji je rođen na Siciliji u jednoj porodici iz Gane, a potom dat na usvajanje, dobio je priliku u Interu pod palicom Žozea Murinja. I dobro je iskoristio. Nije daleko dan kada će debitovati u A timu "azura".

GOLMANI: Andrea Consilji, Salvatore Seriđu, Andrea Sekulin.

ODBRANA: Marko Mota, Marko Andreoli, Domeniko Krišito, Lino Markorati, Frančesko Pisano, Salvatore Boketi.

SREDINA: Pjermario Morosini, Injacio Abate, Klaudio Markizio, Paolo de Ćelje, Antonio Kandreva, Andrea Poli, Luka Ćigarini, Daniele Desena.

NAPAD:
Robert Akvafreska, Sebastijan Đovinko, Alesio Ćerći , Alberto Paloši, Mario Baloteli.

ZVIJEZDA: Mario Baloteli



ŠVEDSKA: NIKAD NE POTCJENJUJ DOMAĆINA


Domaćin turnira uvijek je u prednosti u odnosu na rivale. U Švedskoj se uvijek igrao dobar fudbal, tamošnji navijači znaju da naprave dobru atmosferu. Zbog svega toga, ali i kvaliteta tima koji zajedno sa klupe predvode Tomi Soderberg i Jorgen Lenartson, Švedska se ne smije otpisati.

Soderberg i Lenartson komanduju reprezentacijom "Tri krune" od 2006. godine i imaju veliko iskustvo u radu sa mladim igračima. Soderberg je vodio i A tim Švedske, ali uvijek je davao prednost radu sa mladim fudbalima.

Zajedno sa Larsom Lagerbekom odveo je A reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo 2002. i potom na EURO 2004. godine.

Mlada selekcija uglavnom je sačinjena od igrača koji igraju u švedskim klubovima (prije svega Geteborgu), ali ima i onih koji su već okusili gastarbajterski hleb, poput Martina Olsona, koji igra za Blekburn, Olije Toivonena koji je u januaru prešao iz Malmea u PSV za 4,5 miliona evra i postigao tri gola, napadača Markusa Berga člana holandskog Groningena…

Golman Johan Dalin ima jedan nastup za A tim Švedske.

U ekipi je i nekoliko igrača koji su rođeni van Švedske. Emir Bajrami rođen je na Kosovu, a igra za Elfsborg, Giljermo Molins je rođen u Urugvaju (kao dječak se preselio sa porodicom u Švedsku), kao i 190 centimetara visoki Deni Avdić, koji vuče korijene sa Balkana i koji za sebe kaže da bi bio košarkaš da nije postao fudbaler.

GOLMANI: Johan Dalin, Par Hanson I Kristofer Nordfelt;

ODBRANA: Mikael Lustig , Matijas Bjersmir, Rasmus Bengtson, Emil Johanson, Per Karlson, Andreas Landgren , Martin Olson, Joel Ekstrand.

SREDINA:
Robin Soder, Gustav Svenson, Giljermo Molins, Labinot Harbuci, Pjer Bengtson, Rasmus Elm, Emir Bajrami, Gabrijel Eskan.

NAPAD:
Ola Toivonen, Markus Berg, Deni Avdić, Pontus Vernblum.

ZVIJEZDA:
Markus Berg

BJELORUSIJA: TIM U TOP FORMI

Fudbal koji se igra na istoku Evrope uvijek je bio nezgodan. Bjelorusija je tipičan predstavnik takve škole fudbala. Iako se ne ubraja u red favorita, BJelorusija može da bude iznenađenje, a glavni adut to što je tamošnje prvenstveo tek počelo, za razliku od ostatka Evrope, gdje su lige tek završene i igrači su umorni od klupskih obaveza.

Igra reprezentacije koju predvodi bivši igrač Dinama iz Minska Jurij Kurnjenin zavisi prije svega od Sergeja Kriveca. Ako glavni motor radi, i cijela ekipa igra dobro. Krivec upravo ističe to da mu je forma u usponu, kao i cijelog tima.

"Liga u Bjelorusiji je počela, odigrano je već deset kola i mislim da smo po tome u prednosti nad rivalima, jer su ostale evropske lige završene", rekao je plejmejker ekipe BATE Borisov, inače šampiona Bjelorusije, koja već ima sedam bodova prednosti.

Bjelorusku reprezentaciju uglavnom čine igrači iz tamošnjih klubova (Dinamo Minsk, BATE Borisov), ali i pojedinih fudbalera koji igraju za ruske klubove (moskovska Lokomotiva, Saturn), kao i veziste Mihaila Sivakova, koji nosi dres italijanskog Kaljarija.

GOLMANI: Pavel Česnovski, Artiom Gomeljko, Anton Kovalevski.

ODBRANA: Nikolaj Osipovič, Aleksandar Martinovič, Igor Šitov, Maksim Bordačov, Oleg Veretilo, Dmitrij Verhovcov, Aleksej Januškijevič.

SREDNJI RED: Sergej Balanovič, Sergej Krivec, Aleksandar Volodko, Mihail Afanasijev, Aleksandar Sačivko, Anton Putilo , Sergej Kišljak, Sergej Gigevič, Mihail Sivakov, Andrej Čuklej.

NAPAD: Leonid Kovel, Dmitrij Komarovski, Vladimir Jurčenko.

ZVIJEZDA: Sergej Krivec

(P. V. - N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC