• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP (mladi): Gusto u Grupi B!

MONDO vam predstavlja učesnike završnog turnira EP za mlade. U Grupi B sve će prštati u duelima Španije, Njemačke i Engleske...

 EP (mladi): Gusto u Grupi B! Izvor: MONDO

Za razliku od onih u Grupi A, timovi svrstani u Grupu B na Evropskom prvenstvu za mlade fudbalere među sobom mogu da izaberu jednog autsajdera i to je Finska.

Ali, kako proglasiti favorita u konkurenciji Španije, Njemačke i Engleske?

Nema sumnje, među ova tri tima tražiće se polufinalisti EURO 2009 za igrače do 21 godine, a ukoliko bilo koja reprezentacija ne osvoji tri "viđena" boda protiv tvrdih (i srećnih) Finaca, teško da će izbjeći eliminaciju.

Doduše, Englezi su u poslednje vrijeme pobjeđivali Nijemce, kako u mlađim kategorijama, tako i u seniorskoj konkurenciji, dok bi Španci u Švedskoj trebalo da potvrde trenutnu dominaciju svog fudbala u reprezentativnim i klupskim takmičenjima na Starom kontinentu.

Engleska je u Švedsku stigla sa jednim primljenim golom u kvalifikacijama i svega jednim remijem, a u poslednje dvije pripremne utakmice postigli su 12, a primili nijedan gol.

Sve to neće značiti ništa kada se lopta zakotrlja u Geteborgu i Halmštadu...

Grupu A čine Srbija, Italija, Švedska i Belorusija (više pročitajte OVDJE).

RASPORED UTAKMICA:

15. jun: Španija - Njemačka (20.45, Geteborg), Engleska - Finska (18.15, Halmštad)

18. jun: Španija - Engleska (20.45, Geteborg), Njemačka - Finska (18.15, Halmštad)

22. jun: Finska - Španija (20.45, Geteborg), Njemačka - Engleska (20.45, Halmštad)

ŠPANIJA: MOŽE LI KRKIĆ DA BUDE TORES?

Uz Italiju, Španija je najveći favorit za osvajanje titule. "Crvena furija" prošetala se svojom kvalifikacionom grupom (stopostotni učinak), ali se zamalo "zagrcnula" u plej-ofu i to protiv Švajcaraca.

U svojoj kvalifikacionoj grupi imali su svih osam pobjeda uz gol razliku 21:2. Međutim, jedva su se iščupali u revanš meču plej-ofa (u prvom je bilo 2:1 za Švajcarsku) i tek su u produžetku kupili kartu za Švedsku. U španskoj reprezentaciji kažu da su naučili lekciju.

Bivši trener madridskog Reala i još nekoliko klubova (Levante, Selta Vigo…) Huan Ramon Lopes Karo poznat je po dobrom radu sa mladim igračima u Španiji, što ga je preporučilo i da vodi tim do 21 godine. Zbog čvrste ruke ima nadimak "Gvozdeni narednik".

Bez dileme najveća zvijezda mladog španskog tima je Bojan Krkić, napadač Barselone, za koga se mnogi klubovi otimaju bar da ga uzmu na pozajmicu.

Španci su do sada dva puta bili prvaci Evrope u tom uzrastu (1986. i 1998. godine) i dva puta su bili vicešampioni (1984. i 1996.). Dakle, više od deset godina nemaju titulu, a nadaju se da će im je sada donijeti Krkić, Migel Tores (Real Madrid), Ćisko (Deportivo), Hose Manuel Hurado (Atletiko), Dijego Kapel (Sevilja)…

Ovi igrači bili su najbolji na kontinentu i planeti u juniorskim i kadetski danima. Poređenja radi, tako je počela i dominacija španske košarkaške reprezentacije, od kada su Navaro, Gasol, Kalderon i ostali poosvajali sve medalje na prvenstvima mlađih kategorija.

Nikako ne treba zaboraviti i podatak da je španska A reprezentacija aktuelni prvak Evrope, baš kao i Barselona, čiju okosnicu tima čine španski igrači, uglavnom ponikli u mlađim kategorijama katalonskog kluba.

GOLMANI: Roberto Himenes, Serhio Asenjo, Antonio Adan.

ODBRANA: Migel Tores, Naćo Monreal, Mark Torehon, Sezar Aspilisueta, Serhio Sančes, Čiko, Ivan Marsano.

SREDINA: Ćavi Martines, Sisi, Raul Garsija, Hose Manuel Hurado, Esteban Granero, Mario Suares, Pedro Leon.

NAPAD:
Ćavi Garsija, Bojan Krkić, Dijego Kapel, Ćisko, Džonatan Pereira, Adrijan Lopes.

ZVIJEZDA: Bojan Krkić.

NJEMAČKA: MOŽE I BEZ NIJEMACA

Fudbal je igra u kojoj uvijek na kraju pobijede Nijemci, stara je izreka koju svi tako često koristimo kada želimo da ukažemo na upornost "pancera".

Ali, da li će njemački fudbal zadržati tu karekteristiku i mentalitet, s obzirom na sve veći broj "neobičnih" imena (i prezimena) u sastavu nacionalnih timova?

Pogledajte samo reprezentaciju koja će igrati u Švedskoj. Gotovo polovina ima korijene u nekim drugim zemljama: Andreas Bek (rođen u Sibiru), Sebastijan Beniš (rođen u Poljskoj ), Denis Aogo (rođen u Njemačkoj, otac mu je Nigerijac), Sami Kedira (rođen u Njemačkoj, majka Njemica, otac Tunižanin), Mesut Ozil (rođen u porodici turskih iseljenika u Njemačkoj), Anis Ben-Hatira (Tunižanin), Gonzalo Kastro (rođen u Njemačkoj, španskog je porijekla), Aškan Dežaga (rođen u Teheranu, odrastao u Berlinu), Marko Marin (rođen u BiH), Šinedu Ede (rođen u Berlinu, nigerijskog porijekla).

A, jedna od najvećih zvijezda je Žerom Boateng, odbrambeni igrač Hamburga, kome iz godine u godinu raste cijena. Počeo je u berlinskoj Herti, ali ga je Hamburg brzo kupio za nešto više od milion evra. Može da igra na bilo kojoj poziciji u odbrambenoj liniji i često ga nazivaju "srcem odbrane".

Za mnoge, posebno one starije ljubitelje fudbala, najveća zvijezda njemačke reprezentacije zapravo je selektor Horst Hrubeš. Kao igrač bio je i ostaće upamćen po golovima koje je najčešće postizao glavom.

Nosio je dresove Hamburga, Borusije iz Dortmunda, Standarda iz Liježa i reprezentacije nekadašnje Zapadne Nkemačke. U Bundesligi odigrao je 224 utakmice i postigao 136 golova. Sa Hamburgom je tri puta bio prvak Nkemačke, a 1983. godine sa istim klubom osvojio je Kuo pobkednika kupova pobokedivši u finalu Juventus.

GOLMANI:
Manuel Nojer, Florijan Fromlovlic, Tobijas Zipel.

ODBRANA:
Andreas Bek, Sebastijan Beniš, Benedikt Huvedes, Žerom Boateng, Denis Aogo, Fabijan Džonson, Mats Humels, Danijel Švab, Marsel Šmelcer.

SREDNJI RED:
Patrik Ebert, Sami Kedira, Mesut Ozil, Denis Grote, Danijel Adulng, Anis Ben-Hatira, Gonzalo Kastro.

NAPAD:
Aškan Dežaga, Marko Marin, Sandro Vagner, Šinedu Ede.

ZVIJEZDA:
Mesut Ozil.

ENGLESKA: OSTALI VJERNI SEBI

Mlada selekcija Engleske možda je poslednje uporište tradicionalnog ostrvskog stila igre, ukoliko se zanemare niže lige u Engleskoj.

Mladići predvođeni legendarnim stoperom Stjuartom Pirsom ne prihvataju internacionalizaciju koju su uveli Mančester junajted, Čelsi, Arsenal i Liverpul. U tom timu nema plejmejkera i driblera, nema "umiranja" u ljepoti, igra se u formaciji 4-4-2, prodire po krilima i centrira na penaltik...

Dakle, iznenađenja za protivnike neće biti mnogo. Biće problema, kako Englezima dati gol, jer im je odbrana odlična i gotovo svi fudbaleri, predvođeni Ričardsom i Ounuhom, gotovo da ne primaju gol. U poslednje dvije pripremne utakmice Englezi su pobijedili Azerbejdžan kod kuće sa 7:0, a Norvešku u gostima sa 5:0.

Kroz kvalifikacije su prošli sa svega jednim remijem i ostavili drugoplasirani Portugal za osam bodova, uz gol razliku 17:1!

Djeluju kao treći favoriti iza Španije i Njemačke u Grupi B, ali to teško da će biti i epilog, iako im je najveća mana neinventivni srednji red, gdje gospodari rekorder po broju nastupa na U21 mečevima, Džejms Majlner sa 42 meča i osam golova.

Mnogo su opasniji u špicu gdje će vjerovatno igrati Arsenalov as Teo Volkot i centarfor Aston Vile Gabriel Agbonlahor... To su igači, kojima ne treba mnogo da postignu gol.

Englezi su slavno počeli Evropska prvenstva za mlade, 1982. i 1984. godine osvajali su titule, ali od 1988. godine, računajući i EP u Švedskoj, samo su se četiri puta kvalifikovali. Najbolji rezultat im je polufinale 2007. godine, a tada ih je izbacila - Srbija!

Poslije tog poraza, ekipu je preuzeo Pirs, strastveni Englez koji je cijepao mišiće i kosti mnogim igračima 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog vijeka... Sjećate ga se, to je igrač koji je u polufinalu Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji promašio penal, uz Krisa Vodla. Na drugoj strani, precizni su bili Breme, Mateus, Ridle i Ton, tako da je Njemačka otišla u finale i postala prvak planete.

GOLMANI:
Džo Hart, Džo Luis, Skot Loah.

ODBRANA: Nedum Onuoha, Endrju Tejlor, Martin Krejni, Majkl Mansijen, Mika Ričards, Ričard Stirman, Kjerijan Gibs, Džejms Tomkins.

SREDINA:
Džejms Majlner, Mark Nobl, Adam Džonson, Fabris Muamba, Krejg Gardner, Li Katermoul, Džek Rodvel, Deni Rouz, Andrju Drajver.

NAPAD:
Teo Volkot, Gabriel Agbonlahor, Frejzer Kempbel.

ZVIJEZDA:
Teo Volkot.

FINSKA: HLADNA ENGIMA

Poslije 17 neuspešnih pokušaja, mladi fudbaleri Finske konačno su se krajem 2008. godine plasirali na EP. I to na kakav način...

Nekako su se, uglavnom ne primajući golove, domogli baraža, a onda su deset minuta prije kraja revanša na svom terenu gubili od Austrije sa 1:0, odnosno 3:1 računajući i prvi duel.

Tada je u igru ušao Jusi Vasara i postigao dva gola, tako da je meč otišao u produžetak i kasnije penale, poslije kojih je Finska prvi put u istoriji izborila plasman među osam najboljih u Evropi. Na prvi pogled, imaju ulogu autsajdera u Grupi B, ali to može samo da im olakša posao.

Radi se o jako "tvrdom" timu, koji je u poslednje dvije pripremne utakmice pobijedio dva učesnika EP, Švedsku i Bjelorusiju sa po 1:0.

GOLMANI: Ansi Jakola, Jon Masalin, Juka Lehtovara.

ODBRANA: Vile Jalasto, Juka Raitala, Jonas Portin, Tuomo Turunen, Joni Aho, Petri Viljanen, Jona Toivio.

SREDINA: Tim Sparv, Kasper Hamalainen, Mehmet Hatemaj, Nikolas Otaru, Piri Karkainen, Ilari Aijala, Perparim Hetemaj, Juha Hakola, Jusi Vasara.

NAPAD: Berat Sadik, Jarno Parika, Aleksandr Koko, Timu Puki.

ZVIJEZDA: Jarno Parika.

(P. V. - N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC