• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su protivnici Širokog i Želje?

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Široki Brijeg i Željezničar u prvom kolu kvalifikacija igraće protiv debitanata u evropskim takmičenjima, ekipe Gabala iz Azerbejdžana i crnogorskog Lovćena. Evo i nekoliko interesantnih informacija o njima.

 Ko su protivnici Širokog i Želje? Izvor: Mondo/Goran Sivački

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Na prvi pogled Široki Brijeg i Željezničar imali su sreće jer će kvalifikacije početi duelima protiv ekipa koje nemaju nikakvog evropskog iskustva – Gabale i Lovćena, ali da li je baš tako?

Pred žrijeb kvalifikacija evropskih takmičenja naši treneri obično ne žele da dobiju protivnike iz dalekih zemalja jer će to dodatno iscrpiti njihove igrače koji ionako nisu imalo mnogo vremena za odmor poslije završene sezone.

A Široki Brijeg upravo je dobio jednog takvog protivnika. Tim sa Pecare u prvom kolu kvalifikacije igraće protiv ekipe Gabale iz istoimenog grada u Azerbejdžanu udaljenog 3265 kilometara.

Put do najstarijeg grada u Azerbejdžanu, osnovanog četiri vijeka prije nove ere, sigurno neće biti lak za Širokbriježane koji će morati da naprave nekoliko presjedanja da stignu na prvi meč kvalifikacija.

A ni protivnika ne treba potcjenjivati iako je debitant u evropskim takmičenjima.

Ekipa Gabale završila je prvenstvo Azerbejdžana na trećoj poziciji, a igrala je i finale naionalnog kupa u kojem je poražena od Nefčija iz Bakua i to poslije penala.

U ekipi su osim domaćh igrača i znatan broj stranaca, poput Brazilaca Rafaela Santosa i Dodoa, nekadašnjeg člana zagrebačkog Dinama. Tu su i Andrej Kristea i Adrian Ropotan te nekadašnji senegalski reprezentativac Viktor Mendi.

U prošloj sezoni za Gabalu je nastupalo još nekoliko stranaca među kojima su najzvučnija imena Rus Marat Izmailov te Danijel Subotić, rođeni Dobojlija sa državljanstvom Švajcarske i BiH.

Toni Adams vodio Gabalu

Ekipu Gabale 2010. godine sa klupe je vodio nekadašnji fudbaler Toni Adams, koji je poslije sezone u kojoj je zauzeo sedmo mjesto na tabeli podnio ostavku.

 Upravo je Subotić bio najbolji strelac ekipe u protekloj sezoni sa 12 postignutih golova, ali pitanje je da li će ostati u Gabali s obzirom da mu je istekao jednogodišnji ugovor.

FK Gabala je osnovan 1995. godine pod imenom Goj Gol u istoimenom gradu, ali 2005 godine seli u Gabalu i uzima ovo ime. Gabal igra na Gradskom stadionu koji prima 4000 gledalaca, ali je 2008. izrađen projekt novog stadiona sa 15.000 mjesta koji bi prema planovima trebao biti otvoren ove godine.

Za razliku od Širokog Brijega sarajevski Željezničar neće daleko putovati pošto mu je žrijeb u Nionu za protivnika dodijelio ekipu Lovćena.

Klubu sa Cetinja od ulaska u Prvu ligu Srbije 2007/2008 najveći uspjeh bilo je osvajanje šestog mjesta (tri puta), ali su ove godine sezonu završili kao vicešampioni, sa četiri boda iza šampiona Sutjeske.

Svoj prvi, istorijski plasman u evropska takmičenja obezbijedili su i osvajanjem Kupa Crne Gore, pobjedom 1:0 nad Mladosti u finalu i jasno je da «plavi» sa Grbavice ne smiju potcijeniti Lovćen, kao što je svojevremeno Borac potcijenio Čelik iz Nikšića.

Tada su Banjalučani, takođe u prvom kolu kvalifikacija, odigrali 2:2 protiv Crnogoraca u Banjaluci i 1:1 u Nikšiću pa su morali da se oproste od daljeg takmičenja.

Crnogorci plus Japanci – tako bi se mogao opisati aktuelni sastav ekipe Lovćena. Na spisku trenera Mojaša Radonjića nalaze se redom domaći igrači uz dva izuzetka, tu su Japanci Hirofumi Ueda i Jusaku Tojošima.

Lovćen će dočekati Željezničar u Petrovcu pošto stadion "Obilića poljana" u Cetinju ne ispunjava evropske standarde.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC