• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TIP DANA: Argentina - Nemačka

Na Marakani u velikom finalu od 21 čas treći put boriće se "panceri" i "gaučosi". Nemci posle ponižavanja Brazila važe za favorite, ali su Argentinci ti koji su do sada na svim mečevima "diktirali tempo". Šta Vi mislite, ko će slaviti?

Nemci u finale Svetskog prvenstva ulaze sa velikim teretom pobede u polufinalu. Koliko god suludo to zvučalo, ali nestvarnih 7:1 protiv Brazila ih je gurnulo u ulogu favorita. Očekivanja su porasla preko noći, pa bi sve osim osvajanja titule moglo biti označeno neuspehom. A, pre samo tri nedelje retki su bili oni koji su se vodili tim scenarijom...

Nemci su na prvenstvo ispraćeni sa dosta skepse, a situacija se tek nakratko promenila posle ubedljive pobede nad Portugalom. Usledila su neuverljiva izdanja u sledeće tri utakmice, pa su mnogi kritikovali odluku Joakima Leva da Filipa Lama drži na poziciji zadnje veznog, da igra bez pravih bekova i klasičnog napadača...

Selektor je odlučio da to promeni u četvrtfinalu protiv Francuske i tada je krenula njihova renesansa. Pobeda protiv Brazila je naveliko opevana, jer to je bila "ona" utakmica kada vam baš sve što zamislite ide od noge.

A kako će biti večeras? Prema najavama, Lev će na teren poslati isti sastav kao i protiv Brazila. Nema razloga da bilo šta menja, a na ruku mu svakako ide i činjenica da se njegovi glavni igrači protiv Brazila nisu previše umorili. Neke je zamenio, neki su drugo poluvreme odradili sa pola snage.

Taktički će to izgledati klasičnih 4-2-3-1. Destrukcija suparničkih napada je poverena Kediri i Švajnštajgeru, organizacija Krosu. Visoki presing je ono na čemu Lev stalno insistira pa će to tražiti i ovog puta.

Veoma su jaki i u skok igri, a imaju i dobre izvođače i Argentinci će posebno morati da obrate na to pažnju.

Zanimljivo će biti kako će Hovedes reagovati u situacijama "jedan na jedan" sa Mesijem. Štoper Šalkea je do sada solidno odradio svoju ulogu na levom boku, ali on ipak nije okretan odbrambeni igrač niskog težišta i Argentina će sigurno igrati na tu ulogu da ga Mesi što češće napada u situacijama kada je okrenut licem prema golu.

Naspram moćne Nemačke stajaće Argentina, kojoj će to biti peto finale Mundijala u istoriji. "Gaučosi" će se treći put za "boginju" boriti sa Nemačkom, što čini najčešćim parom koji se susretao u 20 finalnih mečeva.

Reč je dakle o velikom rivalitetu dve velike fudbalske nacije, ali sve što je bilo dosad pašće u vodu kada večeras ekipe istrče na travnjak Marakane.

Argentina ima svoje adute.

Pet pobeda sa golom razlike i prolaz u polufinalu protiv Holandije nakon jedanaesteraca i rezultata 0:0 u 120 minuta igre. To je rezultatski put Argentine do Marakane, ovlaš rečeno bez utakmice za pamćenje i sa mnogo kontroverzi oko stila igre i vođenja ekipe Alehandra Sabelje, ali onaj ko kaže da Argentina nije zasluženo u finalu, vara se.

O snazi te reprezentacije, koja je više od bilo koje na turniru znala da igra na rezultat, govori nekoliko bitnih stvari.

Argentinci nijednom nisu bili u rezultatskom zaostatku, niko ih nije nadigrao i ozbiljno pretio da ih nokautira i pobedi, uvek su imali veći posed lopte od suparnika kojeg su do meča sa Holandijom držali na preko 60 odsto u proseku, u tri utakmice nokaut faze nisu primili gol, a igrali su protiv tri vrlo jake evropske reprezentacije, i uz to dva puta i produžetke.

Dovoljno argumenata za zaključak da je Sabelja znao kako doći do trijumfa i da (ipak) nije zavisio samo o igri najboljeg igrača sveta Lionela Mesija, koji je u grupi dao četiri gola, ali na sledeća tri meča nijedan, osim što je u raspucavanju protiv "lala" realizovao jedanaesterac.

Treba izdvojiti i podatak da je rekordnih 21 put gurnuo nekog od saigrača u priliku za gol, pa većina nemačkih medija u najavi finala ističe "da Argentina ima Mesija, a mi bolju ekipu koja će trijumfovati". Optimizam naravno nije bez pokrića, ali ovo je finale i u njemu je sve moguće...

Sabelja je šampionat otvorio u opreznom sastavu 5-3-2, kojeg je zatim modifikovao u ofanzivnije varijacije pod pritiskom vlastite svlačionice, ali ukupno gledajući sjajna obrana Argentini je donela ovo finale. Zvuči neverojatno podatak da Mesi u polufinalu nije dodirnuo loptu u suparničkom šesnaestercu u 120 minuta igre, ali isto tako rivali nisu uputili iole opasniji udarac ka golu Romera.

Agresivna, kompaktna i ratnička igra će sigurno biti adut Argentinaca i u finalu, jer Sabelja zna koliko bi bilo opasno previše se otvoriti i krenuti u rizik, što bi Nemci jedva i dočekali, pa u transformaciji dolazili u situacije za poentiranje kao protiv taktički naivnog Brazila u polufinalu. Lekcija koju je domaćin dobio savršen je putokaz Argentini šta ne smeju u finalu.

"O Di Mariji ćemo odlučiti pred utakmicu jer tek tada ćemo imati jasnu sliku da li može da zaigra", izjavio je Sabelja.

Početni sastav iz meča sa Holandijom, u formaciji 4-3-1-2, vrlo je realan i za Nemačku, jer nije imao slabosti, a ako bi zaigrao i Anhel Di Maria verovatno bi Laveci ostao na klupi, iako njemu može pretpostaviti i spremnog i odmornijeg od svih Aguera.

Meč će suditi 42-godišnji Italijan Nikola Ricoli, koji je u Brazilu sudio već dva meča Argentini - protiv Nigerije i Belgije. Bilo je prigovora da je bio nesiguran u proceni prekršaja u dvoboju Argentina - Belgija u četvrfinalu, ali nikakva velika greška nije mu se potkrala. Protiv Nigerije je dao dva žuta kartona, oba Nigerijcima, a protiv Belgije tri, od čega jedan Argentincima.

Ricoli je u karijeri sudio dva velika finala - Lige Evrope 2010. (Atletiko Madrid - Fulam) i Lige šampiona 2013. između Borusije Dortmund i Bajerna.

Kada je reč o prognozi, za razliku od meča za treće mesto, kada se očekivala dominacija napadača, u finalu bi mogle da dominiraju disciplina i odbrane.

Na tri utakmice Argentine u nokaut fazi je pao samo jedan gol u regularnom delu, Nemci su protiv Alžira igrali 0:0 i Francuske 1:0, a goleada sa Brazilom nije pravo merilo, jer se takva utakmica neće ponoviti. Dosadašnje iskustvo i važnost utakmice u prvi plan guraju defanzivu, pa je prognoza igrati manje od 2,5 gola.

Sve prognoze vezane za sportsko klađenje možete pronaći na portalu Dvoznak

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC