• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS BiH: Radimo u interesu klubova

Autor mondo.ba

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine negirao tvrdnje pojedinih klubova koji su optužili Savez da gleda samo vlastiti interes i da ne vodi računa o interesima klubova iz Premijer lige BiH.

 FS BiH: Radimo u interesu klubova Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Povodom reakcija i kritika iz pojedinih klubova u vezi sa realizacijom sponzorskog ugovora sa "Bh. Telekomom", danas su oglasili i iz Fudbalskog saveza BiH tvrdeći da rade isključivo u interesu klubova.

Ističu da je FS BiH ugovorima sa "Bh. Telekomom" o sponzorisanju Premijer lige imao intenciju da pomogne klubovima, te da nije riječ o aranžman za profit FS BiH.

"Iz sredstava ovog ugovora već dvije sezone pokriveni su troškovi kotizacije klubova, kao i troškovi svih službenih lica. Kako sponzorski fond nije bio dovoljan, FS BiH je u prethodne dvije sezone i iz vlastitih finansijskih resursa snosio dio troškova službenih lica", navodi se, između ostalog, u saopštenju FS BiH.

Napominju i da je na sastancima sa predstavnicima klubova velika većina njih apsolutno podržala novi ugovor sa istim sponzorom u istim finansijskim okvirima kao i ranije.

"Istina je da su, shodno zahtjevu sponzora, obaveze pojedinih klubova u novom ugovoru nešto veće u pogledu ustupanja prava na TV prenose, ali je u vezi s tim potrebno naglasiti da je raspored utakmica za TV prenose predložio 'Bh. Telekom', a ne FS BiH. Međutim, Savez je u kontaktima sa sponzorom i TV kućama koje će prenositi utakmice pokušao izdejstvovati određena prava za klubove sa najvećim brojem utakmica predviđenih u TV prenosima. Takvi pregovori su još uvijek u toku i Savez će učiniti sve da budu okončani u interesu klubova", navodi se u saopštenju.

Iz FS BiH ističu i kako su pokušali inicirati formiranje udruženja premijerligaša, ali klubovi nisu u dovoljnoj mjeri iskazali zainteresovanost.

"FS BiH je na različite načine pomagao klubovima, pogotovo u rješavanju finansijskih problema, intervencijom kod poreznih organa, prolongiranjem rokova za izvršavanje finansijskih obaveza, otpisom dijela dugovanja... Takođe, FS BiH je putem UEFA projekata osigurao i značajna finansijska sredstva za unapređenje infrastrukture na premijerligaškim stadionima, kao i finansijsku pomoć za razvoj omladinskog fudbala", tvrde iz FS BiH.

Napominju da je, pored oslobađanja od kotizacije u iznosu od 12.000 KM po sezoni, odlukom Izvršnog odbora FS BiH ove godine klubovima otpisan i dio dugovanja u iznosu od po 10.000 KM, te da je svakom klubu koji je u posljednje tri sezone član prvog stepena takmičenja osigurano po 90.000 evra iz investicionog projekta za razvoj infrastrukture.

"Na ovaj način FS BiH je svakako omogućio stvaranje boljih uslova za funkcionisanje klubova. FS BiH izražava žaljenje ako pojedini klubovi nisu uočili napore koji je Savez u posljednjih nekoliko godina učinio u cilju finansijske i svake druge pomoći, te afirmaciji lige i popularizaciji fudbala. Bez obzira na pokušaje dezavuisanja takvih napora, FS BiH će nastaviti kontinuitet djelovanja u pravcu daljeg prosperiteta, uz svestranu saradnju i pomoć klubovima, ali i potpuno ostvarenje i zaštitu interesa FS BiH", zaključuje se u saopštenju kuće fudbala BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC