• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će biti gazda Sarajeva? (ANKETA)

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Željezničar i Sarajevo u nedjelju na Grbavici igraće 104. ligaški duel, a u nastavku teksta donosimo vam neke zanimljivosti vezane za, po mnogima, najvažniju utakmicu u Bosni i Hercegovini. A šta Vi mislite, ko će se radovati nakon meča?

Sarajevo i Željezničar prvu utakmicu su odigrali 12. avgusta 1954. godine na Koševu u okviru Kupa Jugoslavije, a slavio je domaći tim 5:2. Dva mjeseca kasnije (10. oktobra 1954. godine) na Grbavici je odigran prvi međusobni ligaški duel ova dva tima, a ponovo je slavila ekipa Sarajeva 1:6.

U istoj sezoni, 17. aprila 1955. godine Željezničar je ostvario prvu pobjedu i to na Koševu 2:3.



U dosadašnja 103 ligaška gradska derbija po 30 pobjeda su ostvarile su obje ekipe, dok je 43 susreta završeno bez pobjednika. Ukupno je postignuto 239 pogodaka, dok je gol razlika na strani Sarajeva 121:118.

Statistika je na strani Željezničara kada su u pitanju utakmice igrane na Grbavici. Željo je u „Dolini ćupova“ slavio 16 puta, sedamnaest susreta završeno je remijem, dok su gosti u bordo dresovima  ostvarili 11 pobjeda.

U dosadašnja 44 susreta odigrana na Grbavici postignuto je ukupno 110 golova, od čega su domaći bili strijelci 62 puta, a gosti su mreže tresli u 48 navrata.

Najviše golova postignuto je u prvom gradskom derbiju (6:1), a sedam golova publika je vidjela i 18. marta 1984. godine kada je Željezničar u 48. gradskom derbiju slavio na Grbavici 5:2.

Prvi meč odigran u okviru prvenstva Bosne i Hercegovine igran je u Zenici 14. septembra 1994. godine, a završen je neriješeno 1:1.

Najbolji strijelci gradskih derbija su Asim Ferhatović Hase u dresu Sarajeva i Dželaludin
Muharemović u dresu Željezničara sa po šest postignutih golova.

Najviše pogodaka na jednoj utakmici i istovremeno jedini hat-trick u gradskom derbiju
postigao je Radmilo Mihajlović igrač Željezničara 7. seprembra 1986. godine na Grbavici.
Meč je završen pobjedom Željezničara 4:1.

Slobodan Janjuš je rekorder po broju odigranih derbi utakmica, čak 21. Janjuš je na golu
Željezničara stajao 16 puta, dok je boje Bordo tima branio 5 puta.

Najveća posjeta ne jednom gradskom derbiju bila je 10. marta 1982. godine kada je sarajevski derbi pratilo čak 55.000 gledalaca. Grbavicu je u nekoliko navrata punilo 25.000 navijača.

Nadamo se da će 104. duel gradskih rivala koji se igra u nedjelju 2. novembra od 13:30 sati
opravdati epitet gradskog derbija.

OPREZNI I OPTIMISTIČNI PLAVI I BORDO TABOR

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva u nedjelju 2. novembra od 13:30 igrati 104. gradski derbi. Oba tima su u dobroj formi i nalaze se u gornjem dijelu tabele, u taborima ova dva sarajevska premijerligaša su istovremeno oprezni i optimisti uoči predstojećeg derbija.

"Očekivanja su velika. Pripremili smo se, po mom mišljenju, dobro za utakmicu. Očekuje nas teška utakmica, jer je protivnik je u dobroj formi", rekao je na konferenciji za novinare šef stručnog štaba Sarajeva Meho Kodro koji je istakao da nema većih problema s igračkim kadrom, dok je jedino upitan nastup Velkoskog koji se žalio na bolove.

Šef struke tima s Koševa pohvalio je igre protivnika.

"Željezničar je jaka ekipa koja u zadnjih osam utakmica ima sedam pobjeda. Takve ekipe su uvijek nezgodne", rekao je Kodro.

Uoči svakog derbija postoji pritisak i Kodro nije krio da on postoji i uoči 104. duela s gradskim rivalom, ali je istakao da će oni taj pritisak pokušati pozitivno iskoristiti.

"Za mene, a mogu govoriti i za naše igrače se pritisak kanališe na pozitivan način koji ćemo pokušati prikazati na utakmici", kazao je Kodro.

Ovo je prvi gradski derbi za Kodru na klupi Sarajeva, a kao igrač je na Grbavici igrao za Velež i, kako kaže, njegov tim se nije proslavio u tom periodu.

„Baš sam uoči ove konferencije za novinare razgovarao s uposlenicima o tome. Imao sam utakmica ovdje, ali nisam dobro prolazio kao igrač Veleža i mislim da smo više utakmica izgubili nego što smo dobili“, kazao je Kodro i izrazio nadu da to neće biti ovaj put.

Amer Dupovac, kapiten Sarajeva, rekao je da je cilj odigrati dobru utakmicu i pokušatiostvariti novi trijumf.

"Što se tiče same utakmice i mi i Željezničar ulazimo u dobroj formi. Cilj je odigrati dobru utakmicu", kazao je Amer Dupovac koji je iskoristio priliku da pozove pristalice bordo boje da u nedjelju dođu na Grbavicu i pruže podršku njemu i njegovim saigračima.

Josip Kvesić, pouzdani lijevi bočni igrač Željezničara povrijedio se uoči ove utakmice, ali to nije poremetilo atmosferu u timu.

"Atmosfera u ekipi je jako dobra. Igrači se nalaze u pozitivnoj seriji što nam je popravilo raspoloženje. Poremetila nas je povreda Kvesića koji neće moći igrati u derbiju, ali imamo zamjenu“, rekao je šef stručnog štaba Željezničara Admir Adžem.

On je istakao da je sarajevski derbi najatraktivnija utakmica koja se igra u Bosni i Hercegovini, te izrazio nadu da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta, te da će sve proteći u fer i sportskoj atmosferi.

U dosadašnja 103. Derbija čak 43 su završila bez pobjednika, a Adžem se nada da tako neće biti u ovom susretu.

„Uvijek se ide s namjerom da se pobjedi, ali isto tako uvijek, kada ne pobijediti, nemoj izgubiti. Ja se nadam da tih neriješenih rezultata neće biti i neka pobjedi bolji“, rekao je Adžem.

Adžem je rekao da kao igrač u dresu Željezničara nikada nije izgubio derbi, ali da je biti igrač i trener nešto sasvim drugačije.

„Lakše je biti igrač nego trener. Kao trener moraš misliti na mnogo stvari. Ipak, i kao trener želio bih da uživam u igri kao što sam uživao kao igrač u derbijima. Rijetke su situacije kada su naše tribine pune i to treba iskoristiti“, rekao je Adžem.

Tomislav Tomić, vezni igrač tima s Grbavice, izrazio je nadu da će njegov tim slaviti u ovom meču.

"Ovo je jedina utakmica, kako bih rekao, što valja u ligi. Atmosfera bude dobra i svi očekuju da će biti dobra i utakmica“, kazao je Tomić.

Anketa

Ko će slaviti u sarajevskom derbiju?

  • Željezničar

    82.14% (46)

  • Sarajevo

    7.14% (4)

  • Neriješeno

    10.71% (6)

Ko će slaviti u sarajevskom derbiju?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC