• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS: Treneri knjige u šake, stranci good bye!

Treneri koji nemaju pro licencu neće sjediti na klupama superligaša. Od sezone 2010/11. smanjivanje broja stranaca u srpskim klubovima.

 FSS: Treneri knjige u šake, stranci good bye! Izvor: MONDO

Fudbalska vlada Srbije je odlučna - nijedan trener bez profi licence neće moći da sjedi na klupi superligaša u narednoj sezoni.

To znači da će Napredak, Rad, BSK iz Borče i Smederevo morati da potraže nove trenere, jer sadašnji ne zadovoljavaju taj uslov.

Uz to, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije donio je i odluku o kojoj se dugo govorilo i razmišljalo - od sezone 2010/11. počinje smanjenje broja stranaca u superligaškim i prvoligaškim timovima.

Nenad Sakić (Napredak), Marko Nikolić (Rad), Veličko Kaplanović (BSK Borča) i Dragan Đorđević (Smederevo) umiesto sa igračima od kraja lieta družiće se sa knjigom kako bi u predviđenom roku završili školovanje za profi licencu.

Ustupak koji je IO FSS napravio u ova četiri slučaja je da će školu pohađati besplatno. "Odlučili smo da oni ne plaćaju 5.000 evra za školovanje, već da budu oslobođeni te finansijske obaveze prema Savezu", rekao je predsiednik FSS Tomislav Karadžić poslije sjednice IO FSS.

Prošle sezone praksa pojedinih klubova bila je da se trenerima koji nemaju tu licencu dodijeli "tutor", tačnije stariji kolega. Tako je uz Marka Nikolića na klupi sjedio Čeda Đoinčević, u čačanski Borac je doveden Žarko Đurović, Jovica Škoro je sjedio uz Sakića na klupi Napretka...

"Nije nam bilo lako da donesemo ovu odluku, jer su ti klubovi gradili tim i rezultate sa mladim i perspektivnim trenerima, koji su i budućnost srpskog fudbala. Ipak, morali smo da ovako nešto napravimo, prije svega da bismo zaštitili trenersku profesiju", rekao je Karadžić.

On je rekao da je paradoksalno da u Srbiji ima 80-ak trenera sa profi licencom, a da malo njih radi u zemlji.

Fudbalska vlada razmišlja i o dodatnoj mjeri - da trener u jednoj sezoni može da radi u jednom, maksimalno u dva kluba u istom rangu takmičenja. I ta odluka, ako bi bila donijeta, ima za cilj zaštitu trenera, prije svega u slučaju otkaza u klubu. Tako bismo natjerali klub da najprije isplati trenera po ugovoru, dodao je Karadžić.

Što se tiče stranaca u srpskom fudbalu, odluka o ograničenju konačno je donijeta.

Ove sezone neće biti smanjivanja broja inostranih "radnika u kopačkama", ali će zato od sezone 2010/11. superligaši moći maksimalno da imaju pet stranaca, a od sezone 2011/12. maksimalno četiri igrača.

Klubovi Prve lige Srbije od sezone 2010/11. moći će da imaju najviše dva stranca u ekipi, a klubovi iz srpskih liga i niže ne mogu uopšte da imaju strance.

Izvršni odbor FSS naložio je pojedinim klbuvoima Superlige da što prije prilagode stadione pravilnicima. Za sada je poznato da će BSK iz Borče svoje utakmice kao domaćin igrati na stadionu OFK Beograda, a novost je da se Metalac iz Gornjeg Milanovca opredijelio za stadion "Čika Dača" u Kragujevcu.

Požarevački Mladi radnik, takođe novajlija u Superligi, po svemu sudeći, uspjeće da završi planirane radove prije početka sezone.

Nova sezona u Superligi (ove sezone igra 16 klubova) počinje 15. avgusta, a jesenji dio završava se 12. decembra. Proljećni dio počinje 27. februara, a biće završen 16. maja.

Takmičenje u Prvoj ligi (ove sezone igra 18 klubova) počinje 15. avgusta, a jesenji dio se završava 5. decembra. Proljećni dio počinje 6. marta, a završava se 6. juna.

U Lav Kupu Srbije nagradni fond ostaje 250.000 evra, polufinalne utakmice biće odigrane 7. aprila, a finale je 5. maja.

Klubovi sa Kosova imaju svu podršku nacionalnog saveza, ali im je Karadžić poručio da moraju da izađu sa jedinstvenim prijedlogom i vizijom fudbala na tom području Srbije i ocijenio da je previše "disharmonije u tom fudbalskom regionu".

Inače, sjednica IO FSS održana je tačno na godišnjicu izbora Karadžića za prvog čovjeka srpskog fudbala. Svoj i rad svojih saradnika u prethodnih 365 dana, Karadžić je ocijenio pozitivno, rekavši da su postignuti rezultati na sportskom, organizacionom i ekonomskom planu, da je finansiranje Saveza stabilno, kao i da su zadovoljni uspjesima A tima, ali i mlade reprezentacije, "iako su očekivanja bila veća od 6. mjesta na EP u Švedskoj".

(P. V. - MONDO/ na slici: Marko NIkolić i Veličko Kaplanović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC