• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sušićevih 1.785 dana na klupi reprezentacije BiH

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Safet Sušić rezultatski najuspješniji je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine od njenog osnivanja i jedini koji je ovaj državni tim odveo na veliko takmičenje.

Na užarenoj selektorskoj klupi zemlje, u kojoj skoro svaki drugi od oko 3,8 miliona stanovnika misli da može biti trener nacionalne izabrane vrste, popularno zvani Pape proveo je skoro pet godina ili tačno 1.785 dana.

Na funkciju je izabran jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) na sjednici održanoj 29. decembra 2009. godine, a funkcije je razriješen isto jednoglasno u ponedjeljak, 17. novembra 2014.

Reprezentacija BiH pod Sušićevim vodstvom odigrala je ukupno 50 utakmica u kojima je 23 puta pobijedila, ostvarila devet remija, te ubilježila 18 poraza, uz pozitivnu gol razliku 83:60.

Sušić je debitovao 3. marta 2010. godine pobjedom u prijateljskoj utakmici nad Ganom (2:1) na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" u Sarajevu, gdje je svojevremeno briljirao kao igrač. Bio je tada euforično pozdravljen i imao je gotovo stoprocentnu podršku sportske javnosti.

Osim meča sa Ganom, BiH je pod njegovom dirigentskom palicom nastupila u još 20 test susreta. U utakmicama u  kojima se uglavnom uigravala ekipa BiH je sa Sušićem osam puta slavila, u tri meča nije bilo pobjednika, a izgubila je u 10 navrata.

Gol razlika u prijateljskim ogledima bila je negativna 28:30. Između ostalih, u prijateljskim susretima pobjeđivao je Obalu Slonovače (2:1) i Meksiko (1:0) u pripremama za Mundijal, a bh. tim gubio je npr. od Brazila (1:2), Njemačke (1:3), SAD (3:4)…

Kvalifikacije za EURO "Ukrajina i Poljska 2012" Sušić je odradio korektno. Nacionalni tim osvojio je drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi iza favorizirane Francuske. Malo je nedostajalo da u posljednjem kolu trijumfom u Parizu BiH napravi senzaciju i bude prva, što bi slavene i velike "trikolore" poslalo u dodatno doigravanje.

Ipak, 13 minuta do kraja meča domaći su iz penala postigli gol za 1:1, što je u konačnici značilo da će BiH u doigravanju igrati sa Portugalom. Kristijano Ronaldo i društvo bili su prejaki za "zmajeve" (0:0 u Zenici, 2:6 u Lisabonu), koji se, ipak, nisu našli na evropskoj smotri "loptanja". U ovom kvalifikacijskom ciklusu Sušićeva BiH imala je 12 utakmica u kojima je šest puta trijumfovala, te po tri puta remizirala i izgubila (gol razlika 19:14).

Na putu do prvog, istorijskog plasmana na Svjetsko prvenstvo Sušić je briljirao, kao i cijeli tim BiH. Bio je pobjednik grupe ispred prvaka Evrope iz 2004. godine, Grčke, sa osam pobjeda iz 10 susreta, uz jedan remi i samo jedan poraz. Uz fascinantnu gol razliku 30:6 odveo je reprezentaciju politički podijeljene i siromašne zemlje na Mundijal u Brazil.  

Bio je to najveći fudbalski uspjeh BiH od njene nezavisnosti, a pečat na slavlje stavljen je 15. oktobra prošle godine pobjedom nad Litvanijom u Kaunasu (1:0). Sušić je tada bio idol i onih što misle da mogu biti selektori i onih koji fudbal nikada nisu pratili a zainterovao ih je u bh. danima slave i ponosa.

REZULTATI SAFETA SUŠIĆA SA REPREZENTACIJOM BiH

Prijateljske utakmice:Gana 2:1, Švedska 2:4, Njemačka 1:3, Katar 1:1, Slovačka 3:2, Poljska 2:2, Meksiko 0:2, Grčka 0:0, Poljska 0:1, Brazil 1:2, Irska 0:1, Meksiko 1:2, Vels 2:0, Alžir 1:0, Slovenija 3:0, SAD 3:4, Argentina 0:2, Egipat 0:2, Obala Slonovače 2:1, Meksiko 1:0, Lihtenštajn 3:0 (ukupno: 21 utakmica, 8 pobjeda, 3 remija, 10 poraza, gol razlika - 28:30).

Kvalifikacija za EURO 2012: Luksemburg 3:0, Francuska 0:2, Albanija 1:1, Rumunija 2:1, Rumunija 0:3, Albanija 2:0, Bjelorusija 2:0, Bjelorusija 1:0, Luksemburg 5:0, Francuska 1:1: baraž: Portugal 0:0, 2:6 (ukupno: 12, 6, 3, 3 - 19:14).

Kvalifikacija za SP 2014:Lihtenštajn 8:1, Latvija 4:1, Grčka 0:0, Litvanija 3:0, Grčka 3:1, Latvija 5:0, Slovačka 0:1, Slovačka 2:1, Lihtenštajn 4:1, Litvanija 1:0 (ukupno: 10, 8, 1, 1 - 30:6).

Svjetsko prvenstvo u Brazilu: Argentina 1:2, Nigerija 0:1, Iran 3:1 (ukupno: 3, 1, 0, 2 - 4:4).

Kvalifikacije za EURO 2016: Kipar 1:2, Vels 0:0, Belgija 1:1, Izrael 0:3 (Ukupno: 4, 0, 2, 2 - 2:6).

 Na SP država BiH onima koji su osporavali njenu državnost opalila je šamarčinu od koje im se i sada vrti u glava, i od koje se nikada neće oporaviti. Cijelom svijetu Sušićeva družina pokazala je da su se u BiH nakon svih tragičnih počele dešavati ljepše stvari, kao i da se ova zemlja može ravnopravno nadmetati sa dijelom najmoćnijeg (fudbalskog) svijeta.

Svjetski mediji iz Brazila u superlativima su izvještavali o bh. timu, navijačima. Ovogodišnje junske slike sa ulica gradova u BiH preplavljenih navijačima obišle su svijet. Pisalo se o drskom i dobrom otporu Argentini 15. juna na kultnoj "Marakani" u Rio de Žaneiru, gdje je BiH poražena od, kasnije će se ispostaviti, viceprvaka svijeta (1:2) u svojoj prvoj utakmici ikada na SP. Država BiH imala je najbolju moguću promociju. I tu je nekako lijepoj priči i Sušićevoj podršci došao kraj!?

Porazom u drugom kolu od Nigerije (0:1) 21. juna u gradu Kujaba, opasanom najvećom močvarom na svijetu Pantanalom, utopile su se nade navijača BiH da će njihovi ljubimci Džeko, Ibišević, Pjanić, Begović… nastupiti u osmini finala planetarne smotre u Braziliji, gdje ih je čekao dužnik iz kvalifikacija za EURO 2102 - Francuska.

Jecaji su još odjekivali, a BiH je sa Sušićem ostvarila još jedan istorijski, ovaj put utješni uspjeh. U trećem kolu 26. juna u Salvadoru fudbaleri BiH ostvarili su prvu pobjedu na Svjetskim prvenstvima savladavši Iran (3:1). Suma sumarum,  nastup na SP bio je solidan uz dva poraza i pobjedu, te gol razliku u egalu 4:4. No, jedno je sigurno, a to je da je odlazak BiH na SP u Brazil bio istinska i najveća pobjeda državnosti ove zemlje na međunarodnom planu u mirnodopskom periodu.

Ipak, slavlja nije bilo jer se ekspedicija BiH unaprijed spremljenih kofera vratila u glavni grad Sarajevo, kako su mnogi mislili "neobavljena posla". Možda i pretenciozan i precijenjeni cilj jedinog debitanta na šampionatu u Brazilu bio je drugi krug SP. Nije ostvaren i počelo se postavljati pitanje treba li Sušić, tada već osporavan trener, ostati selektor?

Nakon višednevnog "povuci-potegni" članovi IO FS BiH opet jednoglasno produžili su mu ugovor i za kvalifikacije za EURO "Francuska 2016". Dobio je daleko bolju platu od dotadašnje u iznosu od 50.000 maraka (25.000 evra).

Od tada, uz strašne pritiske, izdržao je još pet utakmica na klupi BiH. Pobijedio je Lihtenštajn u prijateljskom meču u Tuzli (3:0), te "katastrofalno" otvorio kvalifikacije osvojivši samo dva boda u četiri kola (gol razlika 2:6). Posljednjih mjeseci vukao je tvrdoglave i nelogične poteze zbog čega je juče smijenjen.

Sušić je otišao kao gubitnik. Dio navijača prozivao ga je i da je "neznalica" uoči i tokom nedjeljnog debakla u Izraelu (0:3). Čovjek koji je jedini odveo reprezentaciju BiH na veliko takmičenje, statistički najbolji bh. selektor i zvanično proglašeni najbolji fudbaler ove balkanske zemlje  prošlog vijeka, logično, ne može biti ni gubitnik, ni neznalica.

Međutim, opet logičnim slijedom dešavanja ostao je bez posla, a njegov nasljednik na klupi BiH, ma ko bio, imat će užasno težak zadatak. Moraće odvesti reprezentaciju na EP i balansirati u moru ličnih finansijsko-interesnih, klupskih, regionalnih i nacionalnih težnji u zemlji nerijetko poremećenih vrijednosti. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC