• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Neki Rusi" pokušali da namjeste meč Zvezde?

U novoj knjizi, poznati ruski novinar Igor Rabiner piše o ponudi da bude namješten meč Zenit - Crvena zvezda, od strane "nekih Rusa".

 "Neki Rusi" pokušali da namjeste meč Zvezde? Izvor: MONDO

Poznati ruski sportski novinar Igor Rabiner, poslije objavljenih knjiga o malverzacijama u moskovskim timovima Spartak i Lokomotiva, zagrebao je po istoriji Zenita i u novoj knjizi "Istina o Zenitu" iznio spekulacije o mogućem pokušaju da se namjesti utakmica između Zenita i Crvene zvezde 2004. godine.

Rabineru je to otkrio bivši direktor tima iz Sankt Peterburga, Ilja Čerkasov, koji je izjavio:

"Za vrijeme vladavine Zenitom predsjednika Davida Isakoviča Traktovenka samo smo jednom dobili nepristojnu ponudu. Bilo je to pred prvu utakmicu u kvalifikacijama za Kup UEFA sa Crvenom zvezdom na našem terenu. Došli su neki Rusi kod nas, da bi nam saopštili kako su vodeći ljudi srpskog kluba raspoloženi da za određenu sumu novca izgube utakmicu. Pri tome nisam baš siguran da je inicijativa za namještanje utakmice išla od samog kluba", naveo je Čersakov.

Posredovanje pod parolom "druga strana je spremna" je česta pojava u svijetu fudbala i sporta uopšte, a najčešće istu ponudu dobijaju oba kluba istovremeno i ako do "dila" dođe, on se uglavnom i završava preko "posrednika", ovde navedenih kao "neki Rusi".

Otuda i Čerkasovova ograda: "Nisam baš siguran da je inicijativa za namještanje utakmice išla od samog kluba".

Na terenu je to izgledalo ovako: Zenit je oduvao Crvenu zvezdu u prvom meču sa 4:0, a dobio je i revanš na Marakni sa 2:1. To je bio duel kvalifikacija za Kup UEFA, u koji je Zvezda upala poslije eliminacije u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Tamo je tadašnjeg prvaka Srbije i Crne Gore "očistio" PSV. Poslije 3:2 za Beograđane na Marakani, bilo je 5:0 za holandski tim u revanšu.

Tih 0:9 u gostima na dvije utakmice platili su i trener Ljupko Petrović i predsjednik kluba Dragan Džajić.

Ujedno, poslednja utakmica koju je Džaja kao predsjednik posmatrao na stadionu Crvene zvezde bio je revanš sa Zenitom (1:2), poslije čega se povukao u višemjesečnu izolaciju, a na njegovo mjesto došao je Dragan Stojković Piksi.

Ljupko: Rus pravi aferu

Ljupko Petrović je u izjavi za "Glas javnosti", povodom navoda u knjizi "Istina o Zenitu" rekao:

"Nije mi prijatno da pomislim da mi je prije pet godina neko radio iza leđa i pokušavao da proda utakmicu moje ekipe".

I dodao...

"Međutim, mislim da gospodin Čerkasov izmišlja aferu, a to mu nije problem jer očigledno da kao "bivši" više nema odgovornost. Zenit je bio mnogo bolja ekipa, uz kvalitet su imali i veću sportsku sreću i zasluženo su nas pobijedili. Ja sam odmah na zahtjev navijača podnio ostavku. Peče me taj poraz i danas poslije toliko vremena. Ako pogledamo unazad, Zvezdini problemi su se otvorili poslije dvomeča sa Rusima i do danas oni traju, povećavaju se i nikako da se ta lavina zaustavi", sumira Petrović.

Original izvod iz knjige, odnosno pasus posvećen navodnom pokušaju da se namjesti duel Zenit - Crvena zvezda možete pročitati na http://www.sportsdaily.ru/articles/vzglyad-na-zenit-29893

Ne treba zaboraviti da je jedno vrijeme bila aktuelna, ali i brzo zataškana afera, po kojoj je Zenit namjestio osvajanje Kupa UEFA u sezoni 2007/08.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC