• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Titula Sarajeva vrijednija od šest 'vječitih'"

Autor mondo.ba

Nekadašnji stoper Sarajeva i reprezentativac Jugoslavije Davor Jozić izjavio je da titula prvaka bordo tima iz 1985. godine vrijedi kao šest pehara Partizana ili Crvene zvezde zbog protekcije koje su imali "vječiti" rivali kod sudija.

 "Titula Sarajeva vrijednija od šest 'vječitih'"  Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Jozić je osam sezona proveo na "Koševu", odnosno do 1987. godine kada je prešao u italijansku Ćezenu, gdje i danas radi u omladinskom pogonu. Ipak, najvažniji mu je trofej šampiona Jugoslavije osvojenem 1985. godine.

"Nikad neću zaboraviti taj period. U dresu Sarajeva osvojio sam titulu bivše Jugoslavije. Vjerujte, tadašnja titula bordo kluba vrijedi kao šest Partizanovih i Zvezdinih, jer su beogradski klubovi imali nevjerovatnu protekciju sudija, medija i bili su zaštićeni... Mi smo uspjeli napraviti neviđen podvig i, bez obzira na sve nepravde, osvojiti titulu", rekao je Jozić za "Dnevni avaz".  

U dresu plavih nastupao je trideset puta i postigao dva gola, oba na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, a posebno impresivan bio je pogodak protiv Kolumbije (1:0).

Jozić
Izvor: YouTube

"Dva gola sa Mundijala su mi najdraži u karijeri. Nastup na SP kruna je karijere svakog igrača. Tu niko ne može da podbaci. Svi daju sto odsto svojih mogućnosti, jer se na Mundijal ide jednom, eventualno dva puta i, ako podbacite, poslije se kajete čitav život".

S MEŠOM LJUTI RIVAL, A POSLIJE NA PIĆE

Svojevremeno ste sa Mehmedom Baždarevićem vodili duele u gradskom derbiju protiv Željezničara. Danas je Meša selektor BiH.

"Meša je veliki profesionalac i na terenu i izvan njega. Na terenu smo vodili rat 90 minuta i bili protivnici, a onda smo, nakon utakmice, bili veliki prijatelji i išli zajedno na piće. Pored njega, družio sam se i s drugim igračima Želje Mirsadom Baljićem i Harisom Škorom... Za kraj, imam jedan savjet za Mešu. Dobar selektor je onaj koji radi manje na terenu, a više izvan njega".

Za Ćezenu je odigrao 170 utakmica.

"Italijanska liga bila je u to vrijeme najbolja u Evropi. Nastupali su Dijego Maradona, Frenk Rajkard, Rud Gulit... Još se sjećam duela sa Maradonom. Bilo ga je nemoguće čuvati. Obično smo po trojica bili zaduženi za njega. Jedan ga je čuvao, drugi pokrivao, a treći pomagao. No, i pored toga, Maradona nekako pobjegne i postigne gol. Bio je paklen igrač".

TUŽIĆU KLUB SA KOŠEVA ZBOG STANA

Prema ugovoru iz 1984. godine, Jozić potražuje stan od bordo kluba i spreman je da podnese tužbu.

"Ne mogu više da trpim nepravdu. Kanton Sarajevo mi je 2005. uzeo očev stan, a FK Sarajevo me je 1984. prevario i nikad mi nije dao obećani stan, koji mi sljeduje na osnovu ugovora potpisanog s tadašnjim direktorom Svetozarom Vujevićem. Ostavio sam veliki trag za Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo i bordo klub, a ja kada posjetim glavni grad BiH, moram boraviti u hotelu. Jedini sam čovjek u Sarajevu kojem je oduzeto pravo na stan. Prevarili su me, dali su mi rješenje od stana u koji nikad nisam ušao. Odgađao sam godinama. Sada sam ih obavijestio i zamolio da mi daju stan koji mi sljeduje. Ako ne budu htjeli, onda ćemo na sud, tužiću ih. Na osnovu ugovora, FK Sarajevo uzeo je ogromnih 400.000 maraka kada sam potpisao za Ćezenu".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC