• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljamo: ''Zmajevi'', povratnici i debitanti

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević za predstojeće mečeve pozvao je ukupno 25 igrača. Na spisku su se, u odnosu na prethodne kvalifikacione cikluse, našla tri povratnika i tri nova igrača.

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević danas je objavio spisak igrača koji će se u kvalifikacionom meču suprotstaviti selekciji Andore, odnosno igraće koji će nastupiti u prijateljskom meču protiv Austrije.

SEMIR ŠTILIĆ

Semir Štilić će biti povratnik u reprezentaciju BiH. Rođen je 8. oktobra 1987. godine u Sarajevu. Za prvi tim Željezničara nastupao je od 2005. do 2008. godine i za to vrijeme upisao oko 50 nastupa, te postigao 17 golova.

Štilić, kao jedan od najboljih veznih igrača koji je ponikao na bh. terenima u posljednjih dvadesetak godina, odlazi u poljski Leh iz Poznanja gdje se zadržao do 2012. godine. Nakon toga je jedno vrijeme proveo u ukrajinskom Karpati Lavovu i u turskom Gaziantersporu, da bi 2014. godine prešao u Vislu iz Krakova gdje nastupa i danas.

Upisao je osam nastupa za U-21 reprezentaciju BiH, te jedan nastup za Olimpijsku selekciju naše zemlje. Više puta je dobijao pozive za A reprezentaciju, ali je nastupio u svega nekoliko susreta i to bez zapaženijeg učinka. Prvi poziv dobio je protiv Japana 30. januara 2008. godine u Tokiju, a posljednji mu je upućen u novembru 2011. godine protiv Portugala u Zenici.

Odlaskom Zvjezdana Misimovića otvorilo se mjesto za novog kreativca u našoj reprezentaciji, a Štilić će biti jedan od kandidata za tu poziciju.

...
Izvor: YouTube


IBRAHIM ŠEHIĆ

Još jedan povratnik u državnu selekciju bit će golman Ibrahim Šehić.

Šehić je rođen u Rogatici 2. septembra 1988. godine, a fudbalsku karijeru počeo u sarajevskom Željezničaru.

Petnaest puta je dobijao pozive selektora, ali je upisao svega tri nastupa. Jedini susret u kojem je svih 90 minuta čuvao mrežu naše reprezentacije bio je onaj protiv Slovačke kada je BiH 17. novembra  2010. godine u Bratislavi slavila 2:3.

Činjenica je da za Asmira Begovića BiH u posljednjih nekoliko godina nije bilo adekvatne zamjene. Ta pozicija trebala bi pripasti bivšem čuvaru mreže sarajevskog Željezničara, turskog Mersina i aktuelnom golmanu azerbejdžanskog Karabega s kojim je ove sezone nastupao u grupnoj fazi Evropa lige.

...
Izvor: YouTube

EDIN COCALIĆ

Među igračima koje selektor Baždarević želi isprobati u susretima s Andorom i Austrijom je Edin Cocalić. Mediji godinama prizivaju ovog igrača u reprezentaciju. Prošao je skoro sve omladinske selekcije Bosne i Hercegovine, ali je poziv za A tim nikada ranije nije dobio.

Cocalić je rođen 5. decembra 1987. godine u Višegradu. Profesionalnu karijeru počeo je 2006. godine u sarajevskom Željezničaru. Za tim s "Grbavice" odigrao je preko stotinu utakmica i postigao šest golova. Dobri nastupi u plavom dresu donijeli su mu i kapitensku traku.

Nakon četiri godine odlučio je promijeniti sredinu, a najkonkretnija je bila ponuda grčkog Panionisa u kojem je proveo dvije sezone. Za izraelsku ekipu Makabi Haifa potpisuje 2012. godine i ostaje sve do ovog prelaznog roka kada pojačava redove belgijskog Mehelena. Riječ je o odbrambenom igraču koji po potrebi može igrati na beku ili kao zadnji vezni.

...
Izvor: YouTube

MILAN ĐURIĆ

Poziv je, odličnim partijama u Ćezeni, dobio Milan Đurić koji će pojačati konkurenciju u napadu našeg državnog tima.

Đurić je rođen u Tuzli 1990. godine, a fudbalsku karijeru gradio je u juniorskim ekipama Vis Pezaro, San Marino i Ćezena. Za prvi tim Ćezene debitovao je u oktobru 2007. godine u Seriji B protiv ekipe Mantove. Prvi pogodak kao profesionalac postigao je nekoliko sedmica kasnije protiv Frozinonea.

Na posudbama je bio od 2007. do 2014. godine i to u ekipama Askoli, Krotone, Kremoneze, Trapani, Ćitadela. Ove sezone je za ekipu Ćezene odigrao 19 utakmica i postigao dva pogotka.

Za U21 reprezentaciju BiH odigrao je četiri utakmice i postigao šest golova. Koliko Bosna i Hercegovina ima problema u napadu govori činjenica da su protiv Izraela, nakon povrede Džeke i Ibiševića igrali bez klasičnog napadača.

Džeko još uvijek nije top formi, a Ibišević mjesecima nije tresao mreže, možemo očekivati da će Đurić biti pravo osvježenje u napadu "zmajeva".

...
Izvor: YouTube

RIAD BAJIĆ

Pozivom u A reprezentaciju BiH dobio je mladi napadač sarajevskog Željezničara Riad Bajić. Trenutno je na čelu liste strijelaca domaćeg prvenstva s devet postignutih golova, što je uz odlične partije i asistencije bio razlog da se nađe na spisku selektora Baždarevića.

Ovo je veliko priznanje za mladog Sarajliju rođenog 6. maja 1994. godine. Bajiću je pripala čast da trenira s našim prvim timom, te će biti proslijeđen selektoru U21 reprezentacije BiH.

"Mislim da je bolje da odigra 90 minuta za U-21 reprezentaciju i pomogne njima, nego da sjedi na klupi A selekcije“, rekao je Mehmed Baždarević za ovog talentovanog ofanzivca koji bi u budućnosti mogao postati konkurencija Džeki, Ibiševiću, Đuriću...

...
Izvor: YouTube

ERVIN ZUKANOVIĆ

Ponovo u državnom dresu pojavit će se i Ervin Zukanović kojeg u reprezentaciji BiH nema skoro godinu dana.

Zukanović je rođen 11. februara 1987. godine u Sarajevu, a karijeru je počeo u Željezničaru. Nastupao je još za ekipe Austriju iz Lustenaua, belgijske klubove Dender EH, Eupen, Kortrijk i Genk odakle je došao u talijanski Kjevo gdje je prvotimac.

Prve pozive za reprezentaciju dobio je u oktobru 2012. U sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Ukupno je osam puta dobijao pozive, te upisao šest nastupa.

Podsjećamo, ovaj odbrambeni igrač je u Sarajevu odradio dio priprema za odlazak na Mundijal u Brazilu, ali nije dobio vizu za odlazak u SAD, gdje je BiH imala drugi dio priprema. Zbog "teških riječi" o tome da je krovna kuća bh. fudbala kriva što on nije dobio vizu, uslijedila je svojevrsna suspenzija, te su mu za vrijeme mandata selektora Sušića vrata reprezentacije bila (nezvanično) zatvorena.

Čini se da je tome došao kraj i da će Baždarević prvi pružiti "ruku pomirenja", jer, ruku na srce, "zmajevima" je potreban svaki igrač koji može doprinijeti plasmanu na Evropsko prvenstvo koje je iz pozicije na kojoj se nalazi BiH miljama daleko.

...
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC