• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FK Sarajevo izmirio dug prema PU FBiH

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Za godinu dana vratili približno dva miliona KM u federalni budžet.

 FK Sarajevo izmirio dug prema Poreznoj upravi FBiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Fudbalski klub Sarajevo danas je obavijestio javnost da je početkom septembra izvršio uplatu posljednje rate duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH.

Tako je FK Sarajevo u skladu sa sporazumom nastalim na osnovu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, za godinu dana vratio približno dva miliona KM u federalni budžet.

Zahvaljujući realizaciji sporazuma, aktuelni šampion BiH biće oslobođen kamata i pripadajućeg dijela glavnice.

"Kao predsjednik FK Sarajevo zaista sam ponosan na ovo poslovno dostignuće našeg kluba. U procesu saniranja duga potpisali smo reprograme kako sa manjim, tako i sa većim povjeriocima, a svakako je Porezna uprava bila najveći. Zahvaljujući svemu navedenom, uspješno privodimo kraju proces saniranja kluba. FK Sarajevo je izvršavanjem obaveza plaćanja poreza pokazao da je veoma društveno odgovoran, te smo na ovaj način ispoštovali socijalnu komponentu, jer smo omogućili uslove za penziju osobama koje nisu imale uplaćene doprinose. Moram reći da isplatu poreskog duga doživljavamo kao osvajanje titule šampiona BiH", kazao je između ostalog Edis Kusturica, predsjednik FK Sarajevo.

Fudbalski klub Sarajevo bio je inicijator formiranja radne grupe, koja je izradila Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskih kolektiva, a u čijem je sastavu bio i Predsjednik Bordo kluba, Edis Kusturica.

Nakon izrađivanja zakona, isti je kroz hitnu parlamentarnu proceduru usvojen, a zasluge za samo usvajanje zakona pripadaju bivšem Premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, Nerminu Nikšiću, bivšem ministru Kulture i Sporta Federacije, Salmiru Kaplanu, te pomoćniku ministra, Adnanu Džindi.

"Naš klub je aktivno učestvovao u samoj izradi zakona, zahvaljujući kojem je klubovima omogućeno da reprogramiraju poreski dug na određene vremenske periode. Na taj način, klubovima je omogućeno da najvećem povjeriocu, državi, izmiruju dug pod jednostavijim uslovima i načinima dugovanja, a Fudbalski klub Sarajevo, uspješno je okončao obaveze iz sporazuma za dvanaest kalendarskih mjeseci", dodao je Kusturica.

Osnovni cilj postupka saniranja Fudbalskog kluba Sarajevo, realizacijom projekta Statuta kluba u 2013. godini, uvođenjem investicija u Klub, te prihoda koje Klub ostvaruje jeste oslobađanje Fudbalskog kluba Sarajevo od dugova, pritisaka i ucjena, a najveći dio sredstava upravo je usmjeren na vraćanje dugova, te na infrastrukturalne projekte, zahvaljujući čemu će Klub stabilno funkcionisati i poslovati u godinama koje dolaze.

Vrijedi istaći, da je Fudbalski klub Sarajevo, u protekle dvije godine, u toku procesa stabilizacije Kluba osvojio Kup Bosne i Hercegovine, naslov šampoina države, te igrao plej-of Lige Evrope

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC