• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meša za MONDO: Svi kao jedan!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Selektor "zmajeva" Mehmed Baždarević govorio za MONDO o predstojećem baražu protiv Republike Irske za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Fudbalska reprezentacija BiH ponovo se sprema da piše istoriju.

Nakon istorijskog odlaska na prethodni Mundijal 2014. godine u Brazilu pod vođstvom selektora Safeta Sušića, pred "zmajevima" novog kormilara Mehmeda Baždarevića se nalazi još jedna prepreka za prvi nastup i na kontinentalnoj smotri.

Ta prepreka zove se selekcija Republike Irske u trećem po redu baražu koji su izborili "zmajevi" u istoriji.

Prvi baraž u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi završen je neslavno protiv Portugala, kao i dvije godine kasnije takođe protiv Kristijana Ronalda i društva u kvalifikacijama za EURO 2012 u Ukrajini i Poljskoj.

Neka bude "treća sreća", kako vele naši narodi, a ona prati hrabre, posebno jer sa Irskom "zmajevi" imaju negativan skor. Bilo je to 26. maja 2012. godine u Dablinu u prijateljskom meču, čvrsti i kompaktni Irci su slavili minimalnu pobjedu golom Šejna Longa u 78. minutu.

Ipak, takmičarske utakmice su nešto drugo, naročito ovoliko značajne kakve su u plej-ofu za plasman na jedno veliko takmičenje.

Popularni Meša u razgovoru za naš portal naglasio je da BiH mora istom mjerom uzvratiti na "čvrstinu" selekcije Irske.

"Moramo da u prvom redu odgovorimo na njihovu čvrstinu i agresivnost i to će biti jedna važna karika u predstojećem baražu. Ako odgovorimo čvrsto, baš kako Irci igraju, vjerujem da ćemo biti u prednosti jer smatram da imamo više tehničkih kvaliteta.Da li nam treba zaliha pred revanš u Dablinu? Sigurno, dobro bi bilo da steknemo prednost jer znamo kakav je teren, kakav će biti ambijent i ubijeđen sam da će u revanšu pasti odluka o putniku na EURO 2016 bez obzira na rezultat na 'Bilinom polju'. Mi imamo ekipu koja može da završi posao i u Dablinu, iako bi bila velika stvar da u Zenici napravimo neku zalihu golova", rekao je Baždarević.

Selektor "zmajeva" je naravno svjestan problema koje s povredama imaju Irci, ali se time ne opterećuje previše već je najviše posvećen našoj igri. Ipak, sigurno se ne može zanemariti činjenica da njegov kolega Martin O' Nil neće moći da računa na defanzivce Marka Vilsona (Stouk siti) i Džona O' Šeja (Sanderlend), vezistu Redinga Stivena Kvina i trojicu golmana Šaja Givena iz Stouka, Njukaslovog Roba Eliota i Kirana Vestvuda iz Šefild Vendsdeja.

"Kad bilo kojoj ekipi nedostaju igrači, sigurno je da je to problem. I mi smo u ovim kvalifikacijama imali dosta problema sa povredama, ali Irci imaju adekvatne zamjene iako im je veći hendikep izostanak kapitena O'Šeja nego golmana. Ne želim nikad nikome da se povrijedi, pa ni protivniku, ali moram priznati da je dobro što im nedostaju neki važni igrači. Može to da bude naša mala prednost, ali se ne opterećujem s njima i njihovim problemima. Siguran sam da ko god bude igrao za Irsku, predstoji nam jedna velika borba".

Meša takođe ne vjeruje da se prema medijskim tvrdnjama O' Nil "konsultovao" sa selektorom Velsa Krisom Kolmanom oko igre "zmajeva" već da je to uobičajena novinarska konstrukcija.

"Mislim da je to stvar 'slobodnijeg' novinskog izvještaja nego što je stvarno tražio savjet. Ne vjerujem da Kolman može da pomogne selektoru Irske, koji na uvid ima sve naše utakmice. To je po meni bila čista kurtoazija".

IRCI ĆE IGRATI KAKO IM DOZVOLIMO


Prema njegovim riječima, ima poprilično jasno sliku kako će Irci igrati u Zenici 13. novembra u prvoj utakmici.

"Oni nisu ekipa koja je dominirala, imala posjed lopte ili kontrolisala igru u ovim kvalifikacijama. Mislim da su više bazirani da pokvare igru nego da nešto kreiraju. Potom imaju brzu transformaciju iz odbrane prema naprijed. Oni će doći u Zenicu da izbore pozitivan rezultat i vjerujem da će pokušati da napadnu ukoliko im mi to dozvolimo. Ako ih stisnemo, sigurno će igrati defanzivno i pokušati da nas ugroze iz kontranapada. Dakle, njihov plan je da nas iznenade, ako im mi to dozvolimo".

Poslije priče o rivalu, priča je potom skrenula na posljednji spisak "zmajeva" na kojem se našlo i jedno novo ime - Rade Krunić iz Empolija, za kojeg je Meša rekao da predstavlja budućnost bosanskohercegovačke reprezentacije.

"Možda nije najsretniji momenat za debi nekog mladog igrača poput Krunića ili bilo kojeg drugog zbog važnosti ovih mečeva. Ipak, Krunić nas je natjerao svojim igrama i ponašanjem da ga pozovemo i neka samo tako nastavi. Ukoliko se sve poklopi onako kako smo planirali, za njega će biti mjesta na EURO u Francuskoj".

Za predstojeći baraž sa Irskom, teret će prema Mešinim riječima, morati da iznosu iskusniji fudbaleri.
"Na okosnici reprezentacije je da odrade ovaj posao kako svi priželjkujemo odnosno osiguramo plasman na Evropsko prvenstvo", izjavio je Baždarević i dodao da su i izostavljeni sa posljednjeg spiska poput Stojana Vranješa ili Semira Štilića, još uvijek dio "zmajeva".

"I Štilić i Stojan i Avdija Vršajević su dio naše reprezentacije. To mi je najteži dio posla da 'precrtam' nekog od tih momaka, koji su svojom igrom i ponašanjem zaslužili da budu dio naše ekipe. Svi oni znaju koliko držim do ljudskih i igračkih kvaliteta i dali su doprinos što smo došli dovde. I za njih će ako prođemo biti mjesta".

NEKA PJANIĆ BUDE ČOVJEK ODLUKE



Ali, ponovio je da očekuje od iskusnijih igrača da završe posao oko plasmana na EURO 2016, u prvom redu Miralem Pjanić.

"Ove utakmice su dobra prilika da Pjanić pokaže i ponovi igre kakve pruža u Romi, iako smo u stručnom štabu već zadovoljni njegovim partijama. On se uvijek daje sto posto, ali iskreno volio bih zbog njega da bude čovjek odluke sa Ircima i skine teret sa svojih pleća. Da svima pokaže da je jedan od glavnih nosilaca igre reprezentacije".

Izuzetno visoko mišljenje Baždarević ima o Milanu Đuriću, napadaču Ćezene, čiji su pogoci Velsu i Kipru osigurali priliku da se "zmajevi" bore za odlazak u Francusku.

"Đurić je napravio veliku stvar, nametnuo se svojom igrom i golovima, ali i cjelokupnim ponašanjem. Zaslužio je da ga s pravom smatramo budućnošću našeg tima. I u ovim utakmicama se nadam da će potvrditi klasu i na njega ozbiljno računam. Ne znam da li će biti starter ili će ući sa klupe, ali najvažnije je da pruži sve od sebe kao što je to bio slučaj u prethodnim utakmicama".

Veliku pomoć, posebno u prvom susretu na "Bilinom polju" selektor BiH očekuje od navijača da u pravom smislu te riječi budu "12. igrač", ali bez ijednog incidenta ili ružne riječi upućene protivnicima. Posebno jer su utakmice dobile epitet "visokog rizika".

"Navijači moraju biti na visokom nivou jer jedino u tom slučaju naša reprezentacija može da pruži više od maksimuma. Dosad su nam mnogo pomogli, uvijek su nam bili 'vjetar u leđa' i neka budu pravi i ovog puta. Navijajte samo za nas, bez vrijeđanja ili omalovažanja rivala. Tada ćemo i mi biti pravi. Svi moramo biti kao jedan i biće onda razloga za slavlje", zaključio je Meša.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC