• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gari Nevil o problemima, Ronaldu, Mančesteru...

Početkom decembra nekadašnji desni bek Mančester junajteda Gari Nevil promovisan je u trenera Valensije, a za engleske medije govorio je o "prvom mesecu" na klupi, problemima i meču sa Realom.

Daleko je od idealnog za Garija Nevila.

Novopečeni trener je pre mesec dana preuzeo ekipu Valensije i za to vreme upisao samo jednu pobedu - u Kupu. Gledao je prvo kako njegov tim uzima bod Barseloni, a onda je na svom prvom meču ispao iz Lige Šampiona.

Neuspesi protiv Eibara, Hetafea i Viljareala u narednim kolima ga nosi pokolebali, ali pravi izazov čeka ga u nedelju protiv Real Madrida (20.30).

Morao bi da nastavi tradiciju toga da ni najvećima nije ugodno kada izađu na teren Mestalje, ali da ima problema na početku - ima.

Navijači očekuju dobar rezultat i mnogo više od 11. mesta na kome se klub nalazi, a za tako nešto biće neophodno sačuvati fudbalera koji je dugo igrao ispred njega u Mančester junajtedu. Naravno, reč je o Kristijanu Ronaldu.

Pre utakmice sa Realom razgovarao je sa britanskim medijima o svojih prvih mesec dana, a na neka pitanja je odgovorio vrlo smelo i priznao koliko je tu problema za trenera koji je novi u poslu, pa ni iskustva pomoćnog trenera Roja Hodžsona nisu mnogo pomogla.

Šta je najveći izazov za njega...

"Bez ikakvog dvoumljenja to je poluvreme. Razgovor na poluvremenu. Frustrirajuće je razgovarati sa svojim igračima preko prevodioca. Razgovor pre početka utakmice je pak drugačiji, to je dobro pripremljeno, znam šta ću reći, ubacim nekoliko španskih reči da to bude jasnije... ali poluvreme. Frustrirajuće".

Zašto?

"Ja izgovorim jednu rečenicu, pa onda bude pauza i čekanje da prevodilac njima to kaže na španskom. To je zapravo samo moj problem, što ne znam njihov jezik".

Da li bi u stvari mač sa dve oštrice bio da imaš više igrača koji razumeju engleski?

"To je dobra je stvar na malim sastancima. Kada recimo razgovaram samo sa defanzivcima. Lukas Orban i Škodran Mustafi pričaju engleski, ali je problematično i to da ne ispadne da njima dajem najviše pažnje zbog toga. Trudim se da sa svima pričam podjednako".

Potpisao je ugovor samo do kraja sezone...

"Mislim da danas ugovor od pet godina ne garantuje nikakvu sigurnost. Isto tako ne mora da znači da to što sam potpisao šestomesečni ugovor znači i da ću samo toliko ostati. Dugo sam vagao ponude, a ovu sam prihvatio jer bih se kajao da nisam. Ovo je veliki klub, vlasnik mi je prijatelj... Sve se namestilo. Veliki je ovo rizik, ali veći bi bio da nisam prihvatio i da sad razmišljam o tome".

Kako je donositi toliko odluka kao trener? Trening, hrana, visina trave i sve ostalo...

"Najteže su odluke na dan meča. Za vreme meča, da budem precizniji. Izmene... Odabrati pravi tajming za izmene. Stojim kraj aut linije i razmišljam – da li bi valjalo sada da promenim? To su prave odluke. Razmišljao sam o tome i kao asistent kod Hodžsona, ali sada ja donosim odluke. Planiram pre utakmice, razgovaram sa Angulom..."

Ali...

"Najteže mi je što sam u poslednje vreme navikao da utakmicu gledam 'odgore'. Kod Hodžsona prvo poluvreme gledam sa tribina, u studiju MNF (emisija na kojoj je radio prim. aut.) i to je bilo sa 'vrha stadiona'. Mnogo manje se vidi kada sam u ravni sa igračima. Mogu da uočim da se nešto loše dešava, ali ne možeš da shvatiš kako se tako brzo događa na terenu".

O Mančesteru i "ne"...

"Dao sam izričit odgovor na pitanje da li se klupa Junajteda čuva za mene naredne sezone jer sam hteo da izbegnem spekulacije, pa da ljudi misle da sam sebi ostavio prostor za to".

Znaš koliko je dobar Ronaldo, dugo ste igrali...

"Znam koliko je dobar, ali nisam mnogo vremena proveo razmišljajući o njemu. Da se razumemo, nije to potcenjivanje. Ali, kada igraš protiv njega možeš planirati koliko hoćeš, ali on je nepredvidiv. Može da pogodi slobodnjak, da uradi nešto novo sa loptom. Ne želim da ga se plašimo pre utakmice. Više smo razmišljali gde bi naši igrači trebalo da stoje u toku utakmice".

Ali opet, ali...

"Problem je što to moramo da radimo 90 minuta utakmice, svake sekunde, a to opet ne znači da ćemo ga zaustaviti. 57 golova u 59 utakmica... Imaju i Bejla, Benzemu, Modrića, Krosa, pa nisam samo razmišljao o njemu nego o svima njima. Moja ideja je da zaustavimo protok lopte preko Modrića i Krosa, pa da on dobija što manje lopti. Zaustaviti „izvore“ je teško, a svi su to probali i oni opet daju stotinu golova".

Gde želiš da završiš na kraju?

"Neću da odgovorim na to pitanje, to nije moj konačni cilj. Samo želim da uživam u trenutku. Imam puno obaveza trenutno, moraću od nekih da odustanem, ali je posao trenera Valensija ipak najvažniji", završio je Gari Nevil.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC