• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da čovek padne sa stolice - i Runi u Kini!?

Autor mondo.rs

"Manchester Evening News" objavio je tekst u kojem navodi da se na "Old Trafordu" razmatra prodaja Vejna Runija, koja ne bi uvredila "ševrlote" i "adidas". Zato je važno angažovati veliku zvezdu što pre...

Poslovni guru Mančester junajteda, kojem niko ne spori genijalnost na polju ekonomije, ali kojeg mnogi smatraju nedoraslog kada je reč o čistim sportskim procenama, Ed Vudvard, nedavno je dao opširan intervju u kojem je hvalio Lester, obrazložio da Junajted ne može da kupuje "jeftine" igrače zbog ogromnih očekivanja, a i izneo je i jednu zanimljivu konstataciju...

...da enorman novac koji je počeo da stiže iz Kine, a koji je među prvima počeo ozbiljno da ubira Čelsi, "otvara velike mogućnosti kada je prodaja fudbalera u pitanju".

I u pravu je.

Kinezi su spremni da ozbiljno preplate poznate fudbalere evropskih klubova koji su pomalo potrošili svoje najbolje godine i koji plešu na žici između treće i četvrte decenije života. Ramireš, Fredi Gvarin, Žervinjo, a potom i Ezekijel Laveci, samo su neki od zvezda koje su ove zime pohrlili po kineske milione i na kojima su klubovi s ove strane prilično zaradili.

Da bi i Junajted uskoro mogao nekog od svojih pošteno isluženih vojnika da pošalje u kinesku Superligu, sasvim je izvesno, ali malo kome je palo napamet da bi to mogao da bude – legendarni kapiten kluba Vejn Runi!?


Ovo je danas objavio list "Manchester Evening News", tradicionalno dobro obavešten o zbivanjima na "Old Trafordu" i "Etihadu", a senzacionalna vest stigla je samo dan nakon što je objavljeno da je Runi doživeo ozbiljnu povredu i da ga dugo neće biti u akciji. Pojedinci su se odmah setili sage oko produžetka ugovora između Junajteda i Runija, kada je napadač "zatezao" i tražio platu od 300.000 funti nedeljno, a ser Aleks Ferguson odbijao da popusti.

Runi je tada navodno bio povređen, a zapravo je trajao "hladni rat", tokom kojeg je čak agent ljubimca navijača zatražio i transfer!

Da li je ovog puta po sredi spekulacija ili se zaista nešto krije iza ovih sinhronizovanih vesti o povredi i nameri Junajteda da narednog leta debelo unovči svog kapitena – ostavljamo vama da procenite. Mi ćemo samo navesti ključne detalje iz teksta, koji su brzo preneli svi veći mediji na Ostrvu.

Dakle, autor tvrdi da u Mančester junajtedu ozbiljno razmišljaju da prodaju Runija, ako ne sada, onda u juu i da će se na to odlučiti ukoliko u narednom periodu budu osigurali zvučna i adekvatna pojačanja. Mala digresija samo, Runi ima 30 godina i tokom prethodne, 2015, postigao je mršavih šest golova u Premijer ligi, ali je od Nove godine donekle podigao formu, ali i dalje bez konzistentnog učinka.

Navodi se i da je u međuvremenu Junajted dobio konkretnu ponudu iz Kine za kapitena, koji bi trebalo da pauzira narednih šest nedelja, ali da je momentalni dogovor (prema kojem bi igraču pripala nedeljna plata od 500.000 funti na Dalekom Istoku) otežan nemogućnošću Junajteda da pronađe pravu zamenu, koja bi zadovoljila i marketinške "ale" s kojima klub sarađuje, počev od "adidasa", preko "ševrloleta", itd.

Autor, ipak, podseća da je Runi jedan od simbola kluba, uprkos tome što dugo već nije u "onoj" formi, zbog koje je postao jedna od najvećih zvezda u svetu fudbala, kao i da je on i dalje veoma važan igrač za englesku reprezentaciju. Kaže se i da će Runi uskoro prestići sira Bobija Čarltona na večnoj listi strelaca i da sponzori, naročito "ševrolet", željno čekaju taj trenutak, jer je "broj 10" glavni junak u aktuelnom viralnom videu koji je lansirao američki proizvođač automobila.

Predosećajući da bi rastanak sa Runijem mogao da dođe u nekom trenutku, izvršni potpredsednik Junajteda, pomenuti Vudvard, pokušao je u prethodne dve godine da dovede u spektakularnim transferima i Gareta Bejla i Kristijana Ronalda i Nejmara i sva tri puta je ostao praznih šaka, a da nije – Junajted se danas ne bi nećkao, jer lice svakog od tri pomenute zvezde može lako da bude ubačeno u ram koji trenutno pripada samo Runijevoj fotki.

Runi je očajan utisak, i svoj i ekipe, donekle ublažio formom u januaru i februaru. Do povrede imao je seriju od sedam golova na devet utakmica, međutim neminovno je da se njegova era na "Old Trafordu" bliži kraju i da će Junajted, koji se već dugo ponaša pre svega kao mašina za pravljenje novca, pokušati da unovči njegovih 14 godina u klubu, koliko će se u julu navršiti od čuvenog transfera tinejdžera i Evertona.


Ove nedelje, mnogo neznačajniji igrač za evropske uslove, Laveci, naplatio je odlazak u Kinu nedeljnom platom od 400.000 funti, odnosno 520.000 evra, što bi – kada se odbije porez u Kini – trebalo da mu donese čistu zaradu od 23,5 miliona funti tokom naredne dve godine, odnosno 30,5 miliona evra, što je "tik" nešto manje od plate koju ima Kristijano Ronaldo u Real Madridu.

Pretpostavka je da bi Runi, ali ne samo on već i "kolega", kapiten Mančester sitija, Jaja Ture, mogli da postanu najplaćeniji igrači sveta ako bi do 26. februara ili narednog leta odlučili da odu u Kinu.

Kad smo pomenuli Turea, njega niko neće morati da moli da prihvati ponudu, jer je njegov menadžer već najavio rastanak sa Sitijem posle odluke kluba da za trenera angažuje Pepa Gvardiolu, čoveka s kojim se Ture nije baš u ljubavi rastao prilikom odlaska iz Barselone.

Da li će Runi tek tako reći – da želim da idem tamo i naplatim nezaboravnih 14 godina u Junajtedu? To nam autor ovog puta nije ponudio...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC