• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivan Tomić: Mladost, hrabrost, ponos!

Autor mondo.rs

Ivan Tomić "debitovao" pred prvu takmičarsku utakmicu. "Prihvatio sam politiku kluba - od prodaje igrača se živi, zato smo i podmladili tim". O Abubakaru: "Voleo bih da ostane, ali važno je šta kaže klub".


Ivan Tomić je već neko vreme šef stručnog štaba Partizana, zajedno sa sportskim direktorom Ivicom Ilievim je selektirao tim, vodio ga na pripreme, a sada je došlo vreme da debituje u prvenstvu Srbije u kojem je prvak, gotovo već odlučen.

Sa jedne strane, Tomić ima lakši posao - nema jurcanja za Crvenom zvezdom, koja ima prednost od 26 bodova, a samim tim ni imperativa. Sa druge strane, međutim, Partizan uvek ima obavezu da igra na pobedu, na gol više, da ide na trofeje.

Kada je potpisivao ugovor sa klubom, čiji je bio igrač i sportski direktor Tomić je sam insistirao na klauzuli - da Partizan daje mnogo golova. To je bio i njegov način da poruči navijačima Partizana da želi da igra dopadljivo, napadački, ofanzivno... onako kakav je je zapravo "DNK" beogradskog kluba od njegovih početaka, od Ilješa Špica, preko Stjepana Bobeka, Ante Mladinića...

Odluka prelazne uprave kluba (tek treba da se dogodi izborna Skupština nakon ostavki dela članova uprave), sa kojom jeTomić, hteo-ne hteo, morao da se saglasi bila je da se u situaciji kada "večiti rival" ima veliku bodovnu prednost, podmladi tim.

U aktuelnom timu Partizana, od 26 igrača, čak 11 je iz Omladinske škole!

O ABUBAKARU

"Voleo bih da ostane, ali ja ne odlučujem da li će ostati. Moja lična želja je da nastavi da bude sa nama. Kako se lično oseća zbog toga to je druga tema, kao i šta klub razmišlja. Partizan nije klub koji može treneru da ispunjava želje, ja sam svestan toga. Razgovarao sam sa njim i nije atipično da se to čuje za bilo kog igrača koji ima ponudu iz inostranstva. Cela ta priča sa njim se vodi u pogrešnom pravcu, jer Partizan je nekako u podređenom položaju, a Partizan nikom nije usputna stanica. Abu je odigrao sjajno u Evropi, ali se preko Parizana vratio u fudbalsku orbitu".

"Jasno je opredeljenje da se vraćamo Partizanovim korenima i uspostavljanju pravog odnosa sa Omladinskom školom. U timu imamo jednog mlađeg kadeta, mlađeg omladinca, omladince... Imamo 10 igrača koji imaju manje od 20 godina. Ovime ne želim da skidam odgovornost sa sebe i njih. Naprotiv, ta mladost, hrabrost, njihova sportska drskost može da bude naša prednost", kaže Tomić.

Novi trener Partizana nije imao mnogo manevarskog prostora u prelaznom roku. S obzirom na to da je budžet, odnosno da su rashodi za nagomilani igrački kadar morali da budu smanjeni, ali i da se podmladi ekipa, morao je da pravi tim u skladu sa tim.

"Partizan ostvaruje 80 ili 85 odsto svojih prihoda od prodaje igrača. Klubovi iz Evrope, oni bogatiji, spremni su da izdvoje veća sredstva samo kada je u pitanju mlad igrač. Nije to do mene, već je to politika kluba već duži niz godina - prodaja je neminovnost i prodaja igrača može da garantuje domaćinsko poslovanje. Ne možemo da se ponašamo kao pijani milioneri, da kupujemo iskusne i skupe igrače, pa kad dođe kraj sezone nemamo koga da prodajemo i da bude stani-pani. Ja sam kao trener prihvatio takvu politiku i filozofiju kluba, koja, možda, meni i ne ide u korist, jer sa mladim timom uvek bude oscilacija".

Od svojih igrača traži da na svakoj utakmici idu na pobedu, ali pre svega da imaju pravi pristup, da imaju energiju, da poštuju protivnika, ali i sebe.

Time će, uveren je, steći i simpatije uvek zahtevne Partizanove publike.

"Naravno da je naš cilj i obaveza, kada nosimo dres Partizana, da svaku utakmicu idemo na pobedu, da osvojimo kup, ali nemamo drugu vrstu imperativa. Osim pobede na svakoj utakmici, naš naš pristup, naša energija treba da bude pravi, da poštovanje prema protivniku i samopoštovanje budu na najvišem nivou. Dana kraju svake utakmice izađemo uzdignuta, da budemo ponosi i hrabri kako dolikuje Partizanu i duhu Partizana. Želimo da na taj način zaslužimo podršku zahtevne publike Partizana i da prepoznaju nameru svih nas kako će pristupati protivnicima i kako će se ponašati na terenu", kaže Tomić.

O OFK Beogradu, protivniku u nedelju, na stadionu Obilića na Vračaru...

"Izuzetno poštujem taj klub s obzirom na njegovu dugu tradiciju. Zbog položaja na tabeli prihvatamo ulogu apsolutnog favorta i učinićemo sve da ostanemo dosledni da ostanemo dosadašnjem radu. Bio bih zadovoljan ako bi igrači samo sproveli ono što rade na treninzima. Kada bi to sproveli ja bih bio zadovoljan. Zbog rada u FSS znam dosta igrača ekipe sa Karaburme, pogotovo mlađih. Ne bih se bazirao na priču o njihovim kvalitetima. Da me ne shvate pogrešno, poštujem ih, ali veoma važno kako ćemo mi ući u utakmicu i kako ćemo se na njoj ponašati".

U timu neće biti Alen Stevanović koji "vuče" suspenziju iz jesenjeg dela sezone, a neće biti ni Evertona Luiza, koji je došao ove zime, a koji, kako kaže Tomić, ima suspenziju iz prethodnog kluba u kojem je igrao. To je ostalo nejasno, jer se suspenzije ne prenose iz jedne lige u drugu.

"Imamo rešenje, ali ne bismo izlazili u javnost sa tim podacima (ko će ih zameniti)".

Odmah posle meča sa OFK Beogradom po rasporedu Superlige na programu je "večiti derbi". Činjenica da će Tomić vrlo brzo imati vatreno krštenje kao trener protiv Crvene zvezde ne remeti planove pred meč sa OFK Beogradom.

"Niko nema pravo da razmišlja o derbiju u ovom trenutku", jasan je Tomić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC