• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanović: Za Murinja i preko granice bola!

Autor mondo.rs

Srpski internacionalac otvoreno je razgovarao sa engleskim novinarima o košmarnom početku sezone "plavaca" i svom odnosu sa Murinjom.

Čelsi pod Gusom Hidinkom vadi kestenje iz vatre koliko je to moguće posle rastanka sa Žozeom Murinjom sredinom decembra. Podsetimo, "plavci" su u tom periodu bili plasirani samo bod iznad zone ispadanja.

Danas, posle adaptacije na sistem Gusa Hidinka, Čelsi je deseti na tabeli i nijednom nije izgubio od odlaska "Specijalnog". Situacija nije dobra, ali je daleko bolja nego što je izgledalo pre nekoliko meseci.

Ne tako davno, paradoksalno je zvučala ova, danas tačna rečenica - Čelsiju je krenulo od kad je Murinjo otišao.

U razgovoru sa engleskim novinarima, srpski defanzivac Branislav Ivanović priznaje da niko u svlačionici  jesenas nije znao šta se dešava u redovima i dalje aktuelnog šampiona Premijer lige.

"Nismo znali šta se događa oko nas. Niko u klubu nije znao. Briljantno smo završili prethodnu sezonu, osvojili smo titulu i znali smo koliko je to teško uraditi. Žoze nam je rekao da je u fudbalu najteža sezona ona koja dođe posle osvajanja trofeja, jer svi imaju dodatnu motivaciju protiv vas. Bili smo spremni za to, ali ipak nismo počeli kako treba i izgubili smo kontrolu i igre i svojih misli".

Bane je u Čelsiju je od 2008. godine i otvoreno priznaje da ne pamti kada mu je bilo teže.

"Što se mene lično tiče, nikad nisam bio toliko razočaran kao u ta tri ili četiri meseca. Svako ponaosob nije uspeo da se izbori sa pritiskom koji nosi titula šampiona Engleske. Protivnici vas u takvoj situaciji gledaju drugačije i počinju da vas se plaše. Ipak, kada nismo pobedili u šest ili sedam utakmica ljudi su shvatili da nismo jaki kao prošle sezone i to su mogli da koriste. I više se nisu plašili. To je bio naš problem", dodao je Ivanović, koji je sa Čelsijem osvojio dve titule.

Kada kritikuje, kapiten srpske reprezentacije pre svega polazi od sebe.

"Pokušao sam da nađem razlog zašto ne igram kao prošle sezone. Jednostavno, sve smo dali (za titulu). Čak i više nego što smo mogli. I nismo shvatali koliko je opasno biti šampion. Brzo smo pali. Nismo znali šta se događa oko nas", iskren je Ivanović.

"Što se mene lično tiče, imao sam povredu i nisam sebi 100 odsto razjasnio šta sam radio i šta bi trebalo da uradimo"

Da li je Murinjo (previše) menjao tokom leta?

"On nije menjao. Nije promenio način na koji se spremamo za utakmice. Nije promenio način na koji nam je pristupao. Nije promenio ništa. Bio je isti... Kada smo imali Žozea, on je bio 'štit' za sve nas. Imali smo nekog da nas štiti i da bude prvi kritikovan. Sada smo tu samo mi i nemamo nikog oko sebe. Samo klub. I moramo da počnemo da pobeđujemo"

"Fudbal je igra igrača. Menadžeri nisu na terenu. Na igralištu je 11 na 11. Morate biti bolji od svojih protivnika i, na početku ove sezone mi nismo bili. Kada je takva situacija, igrači su odgovorniji od menadžera. Naravno da je teško da promenite usred sezone 25 igrača, ali verujem da bi Abramovič to uradio, da je mogao"

S obzirom na to da je produžio ugovor sa klubom do kraja sledeće sezone, kao i da je nedavno odigrao 350. meč za "plavce", logično se nameće zaključak da će od leta i odlaska Džona Terija upravo Bane biti prvi kapiten ekipe.

"To je teško pitanje... Imamo kapitena i ne volim da razmišljam o nečemu što će biti u budućnosti. Pokušavam da dam sve od sebe i da budem spreman ako se to dogodi. Nadam se da ću opravdati poverenje ako se to dogodi. Ako ne dođe do toga - opet ću biti srećan kao i sad. Kapiten sam svoje reprezentacije i znam kakav je to pritisak. Dobar kapiten mora da bude uspešan, mora da osvaja trofeje. Pobednici su uvek u pravu. Istovremeno, na terenu morate da budete osoba za primer drugima", zastao je Ivanović i slikovito objasnio:

"Kada primimo gol, uvek gledamo Džona (Terija), da vidimo njegovu reakciju. I uvek očekujemo da njegova reakcija bude pozitivna. I van terena, kapiten mora da bude profesionalac i mora da pruža dobar primer"

S tim u vezi, Ivanović je izneo i jednu ličnu ocenu, u vezi sa odlascima nekoliko važnih, vodećih igrača, kao što su Frenk Lampard ili Didije Drogba...

"Poslednjih godina izgubili smo malo u tom vođstvu... Imamo dovoljno kapaciteta da pravimo nove lidere, ali smo, prema mom mišljenju, izgubili malo na tom polju"

Žoze Murinjo neretko je nazivao Baneta "takmičarskom zverkom", ističući veliko srce srpskog fudbalera.

Nije potrebno isticati koliko su te reči prijale Ivanoviću, koji je sa Portugalcem izgradio poseban odnos, iako ga "Mu" nije doveo na Stamford Bridž.

Zajedno su radili od 2013. do 2015. i reprezentativac Srbije ne krije da će taj period dugo pamtiti.

"Kada sam odlazio kući povređen nisam osećao bol. Ne zato što su mi lekari dali tabelete, već zato što ne možete da osetite bol kada menadžer kaže tako nešto o vama. On zna to"

Posebno je ostala urezana u pamćenje Banetova povreda "zarađena" u prošlosezonskom polufinalu Liga kupa, u kojem je postigao gol za pobedu kopačkom punom krvi.

"Kada sam stigao kući, pogledao sam stopalo i pomislio sam da se neću oporaviti nekoliko nedelja. Onda sam došao na stadion sledećeg jutra i Žoze me je pitao: 'Spreman si, je l' da?', a ja sam mu odgovorio: 'Da', iako nisam bio"

"Igrao sam sa šavovima i krvario sam. Verujem da bi 95 odsto našeg tima postupilo na isti način. To su bili momenti u kojima smo svi uživali, u kojima nije bilo vremena da osetimo bol", podvukao je Srbin.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC