• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverica na Emirejtsu: Golčine, drama, ode Arsenal

Autor mondo.rs

Fantastičan meč odigrali su rivali iz Londona, posle kojeg je četa Arsena Vengera ostala bez FA kupa i doživela četvrti poraz u poslednjih sedam mečeva.

FA kup!

Najstarije takmičenje na svetu retko kada razočara, a danas je ispisana jedna od najzanimljivijih stranica u 135 godina staroj knjizi.

Fudbaleri Arsenala, osvajači FA kupa za sezone 2013/14 i 2014/15, doživeli su prvi poraz u ovom takmičenju posle 15 uzastopnih pobeda i to na kakav način:

Arsenal – Votford 1:2 (0:0) na rasprodatom "Emirejtsu", na kojem je tim Arsena Vengera odigrao sve mečeve u Kupu ove sezone i, evo, doživeo poraz.

Eliminacija Vengerovog tima kulminacija je očajne forme koja je započeta golom u 95. minutu na istom stadionu za dramatičnu premijerligašku pobedu nad Lesterom u trci za titulom prvaka Engleske (2:1). Do danas, Arsenal je ostvario jednu pobedu na sedam mečeva, onu ponovljenu u osmini finala FA kupa nad Halom (0:3).

Sve ostalo, porazi (4) i remiji (2)...

Arsenal: Ospina – Čembers, Mertesaker, Gabrijel, Gibs – Kokelan, Elneni (Ivobi) – Kempbel (Velbek), Ozil, Sančez – Žiru (Volkot).

Votford: Pantilimon – Niom, Prodl, Ketkart, Ejk – Votson, Behrami, Kapue (Anja) – Gedijura (Abdi), Dini, Igalo (Amrabat).

Uzalud su sastančili fudbaleri Arsenala prošle nedelje, shvativši da im lagano izmiče borba za titulu prvaka Engleske u kojoj nema ni Čelsija, ni Mančester junajteda, pa ni Mančester sitija... Priča se da su vikali jedni na druge, da je svako rekao šta ima i šta mu smeta, da je pao dogovor da se u svakoj od narednih utakmica pruži maksimum i napadnu oba trofeja u Engleskoj, Premijer liga i FA kup.

Ali...

Da li je Venger potcenio momke Kikea Floresa, koje je jesenas kao gost preslišao 0:3 ili ne, tek nije izveo najjaču postavu i to mu se osvetilo, iako je sudija Andre Mariner propustio priliku da već u 29. minutu pokaže štoperu Gabrijelu direktan crveni karton za start sa dve noge u potkolenice ikone Votforda, Troja Dinija.

Brazilac nije dobio ni žuti karton, ostao je na terenu, a potom je bio žrtva jednog od lepših golova ove sezone u FA kupu.

Do tada očajni Nigerijac Odion Igalo, stameni centarfor Votforda, koji je jesenas tresao mreže kao od šale, a na 13 utakmica u 2016. godini, do danas, dao samo jedan gol (Njukaslu, u pobedi od 2:1, uz još jednu asistenciju) prekinuo je 599 minuta dug golgeterski post u 50. minutu kada je jednu "balon" loptu iz auta, do koje nije došao najviši na terenu, Per Mertesaker, primio okrenut leđima Davidu Ospini, potom "otresao" Gabrijela kao da ga nema i iz okreta savladao Kolumbijca koji menja Petra Čeha u kup takmičenjima ove sezone - 0:1.

Bio je to grub presek opšte ofanzive Arsenala započete u prvoj sekundi utakmice i nastavljene u prvim momentima drugog poluvremena, a kada je Igalo postigao 16. gol na 30. utakmici ove sezone i tek drugi u 2016. godini (imao je seriju od sedam pogodaka na šest mečeva od 28. 11. do 28. 12. prošle godine), "tobdžije" su se bukvalno ukopale od straha i eliminacije koja se smešila, a niko ih nije izbacio iz FA kupa od 16. februara 2013. godine i meča sa Blekburnom na "Emirejtsu - 0:1.

Agilni Kostarikanac Džoel Kempbel asistirao je Olivijeu Žiruu u 60. minutu, Francuz je na petercu sjajno namestio nogu i poslao loptu pod prečku za čist gol, ali je Rumun na golu Votforda, Kostel Pantilimon, izveo odbranu sezone - instiktivno je namestio ruku i zaustavio već započeto slavlje na stadionu.

Kada TO nije ušlo u mrežu - potez utakmice!

Malo korišćeni Alžirac Adlen Gedijura primio je pas od, ispostaviće se dvostrukog asistenta Dinija, namestio se, pogledao, i zategao iz sve snage, pod prečku, u bliži ugao - 0:2! Majstorija koja je utišala najveći deo stadiona i šokirala Vengera, čoveka koji je potom izvršio trostruku izmenu.

Žiru, tragičar Mohamed Elneni (promašio tri šanse za gol) i solidni Kempbel morali su napolje, a ušli su Tio Volkot, Aleks Ivobi i Dani Velbek. Prvi je imao veliku šansu za 1:2 u 83. minutu, kada je kombinovao sa Kalumom Čembersom, a treći poslao u mrežu genijalan pas petom Mesuta Ozila u 87. minutu za početak velike drame, koja je kulminirala dva minuta kasnije.

Ivobi je pucao iz sve snage, pogodio stativu, lopta se odbila u polje, nekako došla do Velbeka, koji je na šest-sedam metara od praznog gola Votforda (Pantilimon je ostao da leži posle pokušaja da odbrani Ivobijev udarac), doduše iz okreta, šutirao - pored!

Šansa sezone i promašaj sezone za Velbeka, koji se od povratka iz povrede već proslavio s dva važna gola u Premijer ligi.

Ovog puta nije pogodio za novi meč na stadionu Votforda, gde bi Venger imao šansu da izjednači sopstveni rekord iz perioda 2002- 2004, kada je vezao 16 trijumfa u FA kupu. Ovog puta izbačen je jureći 16. uzastopnu pobedu (u ove nizove ne računaju se remiji, već ishodi ponovljenih mečeva).

Barselona je nagovestila Arsenalovu eliminaciju već u osmini finala Lige šampiona, Votford završio Vengerov pohod na 13. trofej "tobdžija" u FA kupu (drugoplasirani po trofejima, Mančester junajted, ima 11), tako da momcima sa "Emirejtsa" ostaje nada da će konkurenti u borbi za titulu prvaka Engleske poprilično popadati u finišu sezone, koji Arsenal po pravilu igra sasvim dobro, ali tek nakon što sve najvažnije mečeve pogubi...

Votford je danas PRVI put pobedio Arsenal u eri Premijer lige koja je počela 1992. godine, ujedno ovo je tek drugi put da su žuto-crveno-crni izbacili slavnije sugrađane u sedam FA kup duela.



Rezultati:

Arsenal – Votford 1:2 (0:0)
/Velbek 87 - Igalo 50, Gedijura 63/

Mančester junajted – Vest Hem (17.00)

U subotu:

Reding – Kristal Palas 0:2 (0:0)
/Kabaj pen 86, Kempbel 90+4/

Everton – Čelsi 2:0 (0:0)
/Lukaku 77, 82/

*napomena: polufinala (23. i 24. april) i finale (21. maj) biće odigrana na "Vembliju".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC