• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo da Barsa izbegne Barselonu u četvrtfinalu...

Autor mondo.rs

Ovo nije šala, ovo je i poruka rivalima, mada su oni savršeno svesni šta ih čeka.

Pola u šali, pola u zbilji, posle zbirnih 5:1 sa Arsenalom, trener Barselone Luis Enrike rekao je da je jedini tim kojeg želi da izbegne na žrebu u petak – Barselona.

"Srećom, s njima ne možemo da igramo", konstatovao je u sredu kasno uveče nekada sjajni fudbaler, sada veliki trener u nastajanju, koji se u drugom susretu sa Arsenom Vengerom radovao 89. pobedi na čelu "A" tima Barselone u 110. utakmici od 1. jula 2014.

U međuvremenu doživeo je 12 remija i svega devet poraza (gol-razlika 316:79), a dva puta pobedila ga je samo Selta, koju je sam trenirao pre nego što se vratio u Kataloniju.

Kada je Liga šampiona u pitanju, Enrike je još impresivniji. On je prošle sezone, u svojoj prvoj godini u Barsi, osvojio i prvenstvo i Kup i Evropu, a dok bude čekao protivnika u četvrfinalu (u koje se "Blaugrana" plasirala devetu sezonu zaredom) Enrike će se ponositi skorom 17-2-2 (51:16).

Gubio je samo prošle sezone od Pari Sen Žermena u grupi, bilo je 3:2 u Parizu, ali je Barsa svakako završila kao pobednik grupe i potom u revanšu polufinala sa Bajernom, bilo je takođe 3:2 u Minhenu, ali tek nakon što je rezultat prve utakmice na "Kamp Nou" bio 3:0 za njegov tim.

Dakle, i dalje čekamo da neko Enrikeu nanese ozbiljan poraz u Ligi šampiona, a on ovakav impresivan niz (proglasili ste ga za prvog favorita ove sezone, u anketi – evo rezultata) sigurno ne bi mogao da ostvari bez impresivnog tima koji vodi. I tu ne mislimo samo na navalu Lionel Mesi – Nejmar – Luis Suarez, već na sve linije tima.

"Veoma sam srećan i čestitam navijačima koji su došli u velikom broju po ovako nezgodnoj noći", rekao je Enrike, aludirajući ne samo na to da je celog dana u Kataloniji lila kiša, već i na to da je posle 0:2 na "Emirejtsu" bilo jasno ko će dalje.

"Oduševljen sam što su Mesi, Suarez i Nemjar naši napadači. Veličina tih momaka je što svake večeri kada izađu na teren oni imaju isti cilj, a to nije samo da napadamo, već i da se branimo na visokom nivou", nastavio je Enrike.

"To što smo devetu godinu zaredom u četvrfinalu govori da klub dobro radi. To nas ovde čini ponosnima", zaključio je.

Enrike nije prvi trener koji je uveo praksu da dvojicu odličnih golmana koje ima na raspolaganju "časti" tako što će jedan braniti u ligi, a drugi u kup takmićenjima i Evropi. Takva podela viđena je ranije i u Arsenalu i u Real Madridu, a on je primenjuje na Klaudija Brava i Marka-Andrea ter Štegena, koji je briljirao sinoć protiv "tobdžija".

Najveća pobeda u karijeri - ona nad Mesijem!

Enrikeova era u Barseloni nije počela lako. Nasledio je tim u kojem je Mesi "morao" da igra u špicu, pa je tako prvih šest meseci potrošio na svađe i razmirice s njim, došlo je čak dotle da su sportski direktor Andoni Zubizareta i njegov pomoćnik Karles Pujol podneli ostavke, ali je posle sastanka sa predsednikom Đozepom Bertomeuom, nakon tri poraza u kratkom periodu, dogovoreno da Mesi posluša volju trenera i vrati se na desno krilo, a mesto u špicu prepusti centaforu po prirodi Suarezu. I to je bio prelomni trenutak, kada je Barsa počela da MELJE! U prvih šest meseci, sa Suarezom na krilu, Barselonu su pobedili PSŽ, Real, Selta i Sosijedad, a od januara 2015, do danas (14 meseci) Enrike je gubio samo od Malage, Bajerna, Bilbaoa, Selte i Sevilje i osvojio PET trofeja. Rodio se i MSN trio, koji možda predstavlja najmoćniju navalu i istoriji fudbala, ta trojica igrača samo dala su 106 golova na 50 mečeva ove sezone. Pobeda u psihološkom ratu sa Mesijem verovatno je najveća Enrikeova pobeda u karijeri.

"Volim obojicu mojih golmana. Mark je bio spektakularan u nekoliko navrata. Imamo golmane koji prave razliku i koji su veoma kompetentni, uostalom zbog toga smo potpisali i Klaudija Brava. I Mark i Klaudio pružaju više od optimalnih mogućnosti", pohvalio je obojicu, ponosan što će već za vikend u Primeri moći da stavi drugog golmana na crtu, a da ne izgubi na kvalitetu.

Jedan od igrača koji prave veliku razliku, a koji su od dolaska na "Kamp Nou" u senci zvezda iz ofanzivne linije tima je Havijer Maskerano. Jedan od svojevremeno najboljih defanzivnih vezista na svetu nije imao ništa protiv da ustupi svoje mesto Serđu Busketsu i nauči da igra kao štoper.

Uradio je to toliko dobro da se povlačenje Karlesa Pujola nije ni osetilo...

"Havijer je jedan od igrača koji imaju najveći uticaj na ovaj tim. On ne doprinosi samo u fudbalskom smislu, njegova uloga je važna i van terena", rekao je Enrike, koji je potom upitan da prokomentariše činjenicu da će samo jedan engleski klub biti učesnik četvrtfinala i to Mančester siti, kojeg je Barselona glatko izbacivala u osmini finala prethodne dve sezone.

"Očigledno je da oni ne beleže rezultate koje bi trebalo, ako u obzir uzmemo igrače koje imaju i pojačanja koja su dovodili. Iskreno, izenađen sam i podatkom da je Siti prvi put uspeo da se plasira u četvrfinale. To je za analizu, ali potrebno je mnogo podataka i vremena da bi se to iznelo", rekao je.

Dok u Evropi traje diskusija da li je šampion Nemačke protiv prvaka Italije stigao od 0:2 u revanšu do 4:2 i prolaska dalje posle produžetaka zbog doslednosti Pepa Gvardiole u svom stilu igre ili nedoslednosti Maksa Alegrija u svom, Enrike nema dilemu.

"Drago mi je zbog Pepa i on to zaslužuje, jer njegove ekipe nikada nisu odustajale, a imali su jako komplikovan žreb i teškog protivnika. I mi smo prošle sezone na putu ka tituli morali da pobeđujemo samo šampione država, tako da sam siguran da će žreb nastaviti da donosi nova neprijatna iznenađenja", rekao je Enrike.



Da ponovimo – 625 dana na mestu trenera Barselone, 110 utakmica, 89 pobeda, 12 remija, devet poraza, 316 postignutih golova, 79 primljenih, osvojena Liga šampiona, Primera, Kup kralja, UEFA Superkup i FIFA svetsko prvenstvo klubova, uz izgubljen samo jedan trofej – Superkup Španije.

U trenutku dok ovo kucamo, Enrike, MSN trio i ostali imaju osam bodova više od drugoplasiranog Atletiko Madrida u Primeri, plasirali su se uveliko u novo finale Kupa, gde će igrati sa Seviljom i bez poraza stigli su do četvrtfinala Lige šampiona.

Ekipa je na 50 zvaničnih utakmica ove sezone već dala 138 golova, poslednji poraz upisan je 5. oktobra od Sevilje u gostima (2:1), a udarni trio Mesi/Nejmar/Suarez dao je 106 golova, dva više od celog tima Real Madrida.

Suarez na 42 utakmice ima 43 gola i 22 asistencije, Mesi na 37 mečeva ima 37 golova i 17 asistencija, Nejmar na 37 utakmica ima 26 golova i 23 asistencije.

Samo da izbegnu Barsu u četvrtfinalu i na konju su!


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC