• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barsa - Atletiko: Važno pitanje i par zabluda...

Autor mondo.rs

Može li Simeone prvi put da ne izgubi od Enrikea, a sastajali su se već šest puta? Deluje da može, o čemu svedoči i statistika, koja razbija mit o Atletiku kao izuzetno tvrdom i prljavom timu.

Neke od svojih najvećih uspeha na klupi Atletiko Madrida, a nije ih bilo malo ako znamo koliko su u Španiji dominantni Barselona i Real Madrid, Dijego Simeone ostvario je upravo u mečevima sa moćnom Barsom.

Ali, to je bilo do dolaska Luisa Enrikea na klupu Katalonaca i transfera Luisa Suareza sa "Enfilda" na "Kamp Nou".

Od tada, "Blaugrana" ima šest uzastopnih pobeda nad Madriđanima u svim takmičenjima, a ova dva rivala, koje deli šest bodova na tabeli Primere, sastaće se još dva puta do kraja sezone, ali ne u domaćim takmičenjima.

Već, u četvrtfinalu Lige šampiona, s tim da je prvi meč sutra, u utorak, u 20.45, uz direktan prenos na "Areni sport" i web portalu "Klik sport" kompanije Telekom Srbija.

Može li Simeone da prekine crni niz u mečevima sa Enrikeom i priredi neki od podviga iz sezone 2013/14? Podsećamo, tada je savladao Barselonu u Superkupu Španije (0:0, 1:1), potom je izbacio u četvrtfinalu Lige šampiona (1:1, 1:0), da bi sve začinio remijem vrednim šampionske titule u poslednjem kolu Primere (1:1).

Parovi četvrtfinala:

U utorak:

Barselona – Atletiko Madrid (Arena sport 3), Bajern Minhen – Benfika (Arena sport 1)

U sredu:

Volfsburg – Real Madrid (Arena sport 5), Pari Sen Žermen – Mančester siti (RTS 1)

Revanši su 12. i 13. aprila.

Da je Barsa tada pobedila, a povela je, bila bi šampion...

No, Katalonci su taj gubitak titule pred 94.000 svojih navijača nadoknadili već sledeće sezone kada su osvojili sve i četiri puta nadigrali Atletiko (u prvenstvu i Kupu), baš kao i ove sezone kada su bili bolji u oba prvenstvena okršaja (1:2 i 2:1).

Barselona, u nadi sa Simeone i dalje nije osmislio kako da zaustavi trio Mesi/Suarez/Nejmar, pokušaće u kratkom periodu da se oporavi od bolnog prekida serije od 39 mečeva bez poraza. U subotu uveče, Real Madrid srušio je mit o nepobedivosti prvaka Evrope u Kataloniji (1:2) i podgrejao nadu da bi neko mogao da stane na put kaznenoj ekspediciji u crveno-plavom.

A, upravo je klub sa "Visente Kalderona" jedini koji je uspeo da spreči Barselonu da stigne do polufinala Lige šampiona u poslednjih osam sezona!?

"Svaka utakmica sa Barselonom je drugačija. Moramo da se što bolje pripremimo i postignemo kako bismo ostvarili cilj i prošli dalje", rekao je trener Atletika Dijego Simeone.

Napad Barselone predvođen Lionelom Mesijem, Luisom Suaresom i Nejmarom najbolji je adut katalonskog kluba u nastojanju da i ove sezone ponovi prošlogodišnji uspeh, odnosno da osvoji titule u Primeri, Kupu kralja i Ligi šampiona.

MSN trio postigao je neverovatnih 107 golova ove sezone!

Međutim, ekipa Luisa Enrikea vezala je dva neuspeha – remi sa Viljarealom i poraz od Reala...

"Utakmica protiv Reala je već prošlost. Nismo mnogo puta izgubili ove sezone, ali iz svakog poraza može nešto da se nauči", rekao je staloženo Enrike, koji ima priliku da postane prvi trener u istoriji kluba koji je sedam puta u nizu pobedio Atletiko.

S obzirom na to kakav je sistem takmičenja i da gol u gostima može mnogo da donese Madriđanima, tim pre što su ubedljivo "najtvrđa" ekipa u Ligi šampiona i bez primljenog gola kod kuće u najvećem broju utakmica u Evropi pod vođstvom Simeonea, važan je i podatak da je Barsa sačuvala mrežu samo jednom u poslednjih 12 mečeva u evro-kupovima protiv timova iz Španije.

I to sad već davne 2011. protiv Reala, u Madridu.

Anketa

Ko će proći?

  • Barselona

    47.62% (10)

  • Atletiko Madrid

    52.38% (11)

Ko će proći?

Rezultati


S druge strane, Atletiko nije postigao više od gola u poslednjih osam okršaja sa španskim klubovima u Evropi, ali to nije značilo da neće proći dalje...

Ne prođe li dalje Barsa, ostaće da važi podatak da posle vezanih trijumfa Milana 1989. i 1990. godine, niko nije uspeo da odbrani titulu prvaka Evrope, a Barselona je osvojila četiri Lige šampiona u poslednjih deset godina (niko drugi više od jednom) bez da je uspela da odbrani krunu.

Pod vođstvom Enrikea, skor Barselone u Ligi šampiona je 17-2-2, a ekipa je dala bar gol u SVAKOJ utakmici. Poraze je "Blaugrana" doživela prošle sezone u grupi, od Pari Sen Žermena, i ipak osvojila prvo mesto na kraju, da bi u polufinalu, nakon ubedljivih 3:0 kod kuće, dopustila Bajernu pobedu u revanšu od 3:2.

Enrike neće moći da računa na povređene Adrijana, Žeremija Matjea i Sandra Ramireza, dok Simeone od ranije nema teško povređenog Tijaga. Pod znakom pitanja su Hesus Gamez, Hoze Marija Himenez i Oliver Tores.

Pred duel ovog "izrazito ofanzivnog" i "izrazito defanzivnog" tima, zanimljivo je uporediti i njihovu statistiku u Ligi šampiona ove sezone, koja donekle obara tezu o neatraktivnom i tvrdom Atletiku. Naime, crveno-beli iz Madrida imaju više udaraca na gol protivnika od Barselone (144-136) i više u metu (55-53), ali su dali manje golova (11-20). Izveli su više kornera (66-53) i, iako proglašeni za grube, zaradili znatno manje žutih kartona (7-16).

Crvene nisu dobijali ni jedni, ni drugi, a kada su faulovi u pitanju razlika je 88-79 u korist Atletika. Tek sedam puta više faulirani su igrači Barselone (100-107).

Ono gde se zaista vidi razlika u stilu su posed lopte (64-53 u korist Barse) i pasovi. Enrikeovi igrači pokušali su 5.795 pasova i realizovali 5.134, a Enrikeovi 4.649, uz 3.993 realizovana.




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC