• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Totenhem – Junajted: Vreme za dokazivanje!

Autor mondo.rs

Dokazivanje kluba, dokazivanje menadžera, dokazivanje igrača. Sve je na stolu u derbiju kola koji se igra u Londonu.

Kada u nedelju na teren "Vajt Hart Lejna" budu istrčali fudbaleri Totenhema, već će biti završen duel njihovog najvećeg rivala u borbi za titulu.

Pobedio ili ne pobedio ekipu Sanderlenda, Lester siti će im i dalje bežati minimum sedam bodova, a da bi "pevci" istrajali u jurnjavi za šampionskim peharom koji čekaju od 1961. godine moraće prvo da savladaju sopstvene strahove, a potom i protivnika.

U trenutku kada su im potrebne pobede da bi "otopili" prednost Lestera, stiže najneugodniji mogući gost – Mančester junajted.

Ne samo da je tim Luja van Gala stabilizovao igru, našao rešenja za povrede, nego ima i veliki motiv u ovoj utakmici, a to je igranje u Ligi šampiona. Gradski rival Siti im ne beži mnogo, a očekuje se da će u narednim kolima još više "usporiti" tempo upravo zbog evropske utakmice sa Pari sen Žermenom.

Međutim, zašto se Totenhemovi navijači sa pravom toliko plaše tima koji je postigao samo 39 golova ove sezone?

RASPORED TOTENHEMA

Mančester junajted kod kuće

Stouk u gostima

VBA kod kuće

Čelsi u gostima

Sautempton kod kuće

Njukasl u gostima

Zbog tradicije i lošeg imena koje ih prati...

U prethodnih 14 gostovanja na "Vajt Hart Lejnu" Mančester junajted je svojoj kući odlazio sa bodovma u džepu, pa "pevci" nisu slavili protiv najtrofejnijeg tima Premijer lige još od maja 2001. godine.

I ne samo to, Totenhem dugo "bije ime" da je u pitanju "luzerska ekipa", pa je pred Maurisijom Poketinom da poništi predrasudu za koju je Totenhem i sam zaslužan, te da odvrati ekipu od te misli i ubedi navijače da pred njima stasavaju najozbiljniji engleski fudbaleri u poslednjih nekoliko godina.

I kada ih optužuju da su "luzeri", tu ne misle samo na rezultate, već i na poraze van terena: gluposti navijača, odlazak fudbalera koji su se kleli u njihov tim, kolebanje fudbalera koji su pred potpisom za Totenhem.

"Ovo je pravi momenat da promenimo istoriju", kazao je stručnjak iz Argentine koji je jedan od prva dva pika u izboru za narednog menadžera Mančester junajteda, pa će i on imati lični motiv da se pokaže i pred novim gazdama, ali i pred aktuelnim Danijelom Levijem.

Pobedom bi potvrdio da je miran i da ga takve stvari ne mogu poremetiti u vođenju kluba.

Lepom igrom i odličnom odbranom Maurisio Poketino se preporučio za mesto naslednika Luja van Gala, koji pak o klubu priča kao da će i narednih sezona biti menadžer Junajteda, a "najozbiljniji rival" mu je Žoze Murinjo.

A, šta je sa Junajtedom u ovoj utakmici?

Ukoliko žele da i naredne sezone igraju Ligu šampiona neophodna im je pobeda kako bi i oni održali korak za gradskim rivalom Mančester sitijem, pa tako poremetili planove kluba koji im je "ukrao" Pepa Gvardiolu.

Kakva god bila igra tima Luja van Gala, činjenica je da se Mančester junajted najčešće izvlačio iz teških situacija pobedama u derbi mečevima. I ne samo Junajted, više puta je Holanđanin i sebi sačuvao klupu baš onda kada su mnogi mislili da će mu "skalp" uzeti Čelsi, Mančester siti, Liverpul...

Ove sezone je protiv najtežih rivala, kakvi su: Lester, Arsenal, Mančester siti, Liverpul, Čelsi, Totenhem i Vest Hem izgubio samo jedanput u Premijer ligi i ukupno osvojio 17 bodova. Predstoje mu međutim još četiri duela sa nekim od ovih timova do kraja sezone, što ne mora nužno da bude loše po Junajted.

Baš zbog rezultata koje ima sa pomenutim timovima.

Poražen je samo od Arsenala i to ubedljivo 3:0, ali je od dolaska u Premijer ligu menadžer koji je najuspešniji u duelima sa najozbiljnijim ekipama (top 6). Ako se računaju utakmice od avgusta 2014. godine Maurisio Poketino je onda poslednji.

"Naš cilj je da ostanemo u konkurenciji za titulu do poslednjeg kola. Bilo bi sjajno da ispišemo stranice istorije ovog kluba osvajanjem titule. Igrači je zaslužuju više od mene...", kazao je Argentinac.

Kada novac od Gareta Bejla nije potrošen na pravi način, odnosno kada se pokazalo da pojačanja koja su stigla za sumu koju je uplatio Real Madrid, a ona je iznosila oko 100 miliona evra, Poketino je počeo da koristi fudbalere koje je "našao" u omladinskoj školi ovog kluba i još jednom pokazao da je najveći razlog toga što nema mnogo Engleza u Premijer ligi taj što im se uglavnom ne ukazuje šansa kada polože "poslednji ispit" u mlađim kategorijama.

Neke je doveo i za mali novac, a postali su oslonac kluba, kome je najveća pohvala da ima sistem.

Ispravio je greške koje su napravili Viljaš-Boaš i Tim Šervud i pružio šansu Eriku Dajeru, Dele Aliju, Hariju Kejnu, Nabilu Bentalebu, Rajanu Mejsonu i ostalima, pa je i na tim momcima da se pokažu da mogu da igraju na najvišem nivou te da se tako preporuče i selektoru Roju Hodžsonu koji će biti na slatkim mukama.

Koliko se Argentinac dobro slaže sa Englezima govori i to da je čak 13 fudbalera nakon rada sa njim debitovalo za reprezentaciju, a nije vodio nijednog od "velikana"...

To su Riki Lambert, Adam Lalana, Džej Rodrigez, Luk Šo, Kalum Čembers, Natanijel Klajn, Hari Kejn, Rajan Mejson i Dele Ali.

Maurisio Poketino je za kratko vreme uspeo da promeni Totenhem u ekipu koja zna da zaigra kao ozbiljan tim, šampionski, a njegovi mladi igrači će pravi ispit iz zrelosti imati protiv ekipe prema kojoj nekada pokazuju i previše čuvenog "respekta".

Prevaziđu li to, i sačekaju kiks Lestera, ozbiljno će promeniti istoriju engleskog fudbala.

"Uvek gradimo igru iz zadnje linije i rizikujemo. Mi smo hrabri, takvi smo kao ljudi i takvi smo kao fudbalski tim. Rizikujemo, vršimo presing, bivamo agresivni i želimo samo da dominiramo".

Pričao je kao rođeni pobednik Maurisio Poketino pred meč sezone, a sad ostaje još "samo" to da to on i njegovi igrače ponove i na terenu "Vajt Hart Lejna".

Ulog je ogroman. 

Anketa

Ko će osvojiti Premijer ligu?

  • Lester

    85.29% (87)

  • Totenhem

    10.78% (11)

  • Arsenal

    3.92% (4)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC