• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda izbegla poraz u 90, Vijeira spasilac!

Autor mondo.rs

Borac je bio na pet minuta od druge pobede nad Crvenom zvezdom u sezoni, ali je Portugalac sjajno kaznio grešku rivala i u 90. minutu sačuvao niz bez poraza koji traje od prvog kola.

 Vijeira spasio Zvezdu poraza Izvor: MN PRESS

Pet minuta delilo je fudbalere Borca da i drugi put poraze Crvenu zvezdu ove sezone!

Ali, greška domaćina u 90. minutu surovo je kažnjena: Miloš Cvetković oduzeo je loptu na 40 metara od gola Borca, Damjan Le Talek sjajno centrirao i pogodio Uga Vijeiru, a Portugalac postigao 20. gol u šampionatu i "s klupe" sačuvao niz ekipe bez poraza koji traje od prvog kola.

Ni posle 30 odigranih, Zvezda nema poraz, ali ima dva uzastopna remija, koja bi mogla da zabrinu navijače pred danas zakazani 151. "večiti derbi" već narednog vikenda na startu plej-of runde za titulu prvaka Srbije.

U dramatičnoj utakmici na očajnom terenu u Čačku, pred nekoliko hiljada navijača, Borac – Crvena zvezda 1:1 (1:0).

Važno: Raspored plej-ofa i tabela!

Momci Ljubiše Stamenkovića, trećeg trenera Borca koji je ove sezone vodio ekipu u mečevima sa beogradskim crveno-belima, posle Nenada Lalatovića (izgubio 4:2 u Beogradu u ligi) i Milorada Kosanovića (pobedio 1:5 u Beogradu u Kupu), poveli su u 34. minutu posle odlične reakcije Lazara Obradovića i očajnog šuta Srđana Vujaklije, potom su domaćini propustili veliku priliku u nastavku da dupliraju prednost, jer je Darko Zorić bio sebičan, da bi na kraju bili i kažnjeni za to!

Izvor: MONDO

Trener Crvene zvezde Miodrag Božović, koji je u karijeri tri puta bio šef struke Borca, "osetivši" pobedu Partizana i derbi već u 31. kolu, odlučio je da promeša karte i pruži šansu nekolicini igrača koji mesecima ili uopšte nisu igrali, ili su igrali "na kašičicu", što je lidera šampionata moglo da košta i prvog poraza u Superligi, ali se to nije dogodilo pre svega usled ulaska Vijeire u igru u drugom poluvremenu, što je bio trenutak kad je jalova inicijativa gostiju postala konkretna i smislena...

Da je iznad proseka u odnosu na konkurenciju, Portugalac je pokazao u finišu meča, kada su se – stekao se takav utisak – pojedinci u Crvenoj zvezdi već bili pomirili s porazom. Prvu veliku šansu u kojoj se našao, Vijeira je odmah i iskoristio i popravio atmosfera u timu i oko njega pred treći duel sa najvećim rivalom, zakazanim za 16. april u 18 časova u Ljutice Bogdana.

Favorit je na stadion kraj Morave izašao bez četvorice standardnih, suspendovanih Luisa Ibanjeza i Mičela Donalda, kao i potencijalno suspendovanih za derbi, Marka Petkovića i Marka Grujića, o čemu je MONDO i pisao.

Međutim, popularni "Grof", koji se upravo sa klupe Borca otisnuo u Rusiju iz koje se letos vratio kao trener Crvene zvezde, odmorio je i nekolicinu igrača koji nemaju problema sa suspenzijama, već su posle dugo vremena od starta zaigrali Cvetković, Dušan Anđelković, Zoran Rendulić i Predrag Sikimić.

To po neadekvatnom terenu za mečeve Superlige, pa i nižih rangova takmičenja, nikako nije funkcionisalo i Zvezda je do finalne inicijative, kada je u gužvi Aleksandar Katai bio izblokiran, a potom Vijeira pogodio metu, imala dve-tri akcije koje su mogle da se okarakterišu kao opasne.

Derbi već 16. aprila?

S obzirom na to da je Partizan kao domaćin pobedio Mladost, u istom terminu od 16 časova, treći krug šampionata počeće 151. "večitim derbijem", koji će u subotu, 16. aprila, biti odigran u Ljutice Bogdana. Derbi su mogli da odlože samo igrači Čukaričkog, koji su pobedili na gostovanju Spartaku, ali koji nisu dočekali kiks i dalje zvaničnog šampiona Srbije.

Jedini koji je zaista pretio odličnom golmanu Vladimiru Bajiću bio je Mihailo Ristić. Levonogi vezista pucao je dva puta iz slobodnjaka, jednom je Bajić "boksovao" loptu u polje, a drugi put je Vijeira stajao na putu između lopte i mreže i neshvatljivo odreagovao, podigao petu i poslao loptu visoko preko prečke, no iskupio se nešto kasnije...

S druge strane, treći trener Borca ove sezone, popularni "Piskavac", nije imao ni suspendovanih, ni povređenih igrača uoči dolaska ekipe koja ove sezone imala samo jedan poraz u domaćim takmičenjima – onaj od Borca u Kupu. Dobro je iskusni trener postavio igru, opteretio je posedom igrače Zvezde koji se najlošije snalaze s loptom, tražio od vezista da se stalno priključuju kontra napadima i umalo uspeo ono što nijednom kolegi ove sezone nije - da nadigra crveno-bele u Superligi.

Borac je, možda, bio previše pasivan u finišu meča, čekajući da Novak Simović označi kraj duela, a ruku na srce, treba istači i da je sudijska trojka oštetila "zebre" jer je pri rezultatu 1:0 prekinuta čista kontra domaćih, zbog navodnog ofsajda Vujaklije, koji nije postojao.

Vujaklija bi, da nije bilo previda, istrčao sam pred Kahrimana i možda ispisao naslove o prvom porazu Zvezde, a sve pred meč sa crno-belima, koji su danas upisali šestu uzastopnu pobedu u ligi i popravili formu pred put u komšiluk.

Ono što navijače crveno-belih može da raduje posle današnjeg mučenja i vraćanja u neka prethodna, neinventivna i neefikasna vremena, jeste to da će ekipa biti kompletna za meč sa crno-belima, da će trava na "Rajku Mitiću" biti u odličnom stanju i da će, na kraju, lider u tu utakmicu ući i dalje neporažen...

Ipak, gubitkom dva boda u Čačku, Zvezda je sebi uskratila užitak da eventualnom pobedom nad Partizanom i zvanično vrati titulu u Ljutice Bogdana. Za to su i dalje potrebne bar dve pobede...

Borac: Bajić – Tanasin, Maslać, Krstić, Obradović – Kostić, Balabanović – Petraci, Zorić, Jovanović (od 56. Zec) – Vujaklija.

Crvena zvezda: Kahriman – Cvetković, Rendulić, Luković, Anđelković – Ristić, Le Talek – Srnić, Katai, Plavšić (od 80. Orlandić) – Sikimić (od 66. Vijeira).

IZ MINUTA U MINUT:

Kraj meča: Izvukla se Zvezda, ako se uzme u obzir ceo tok meča, kao i značajan broj odsutnih prvotimaca.

90+5 - Šansa za Kataija, ali neprecizan udarac "desetke", posle duela koji je u vazduhu dobio Orlandić.

90 - GOL! ZVEZDA SE VRAĆA!

Visok presing odigrali su "sivi" na polovini Borca, Cvetković osvojio loptu, Le Talek ugledao samog Vijeiru u kaznenom prostoru, dodao mu sjajno, a ovaj još bolje zatresao mrežu nemoćnog Bajića, koji je do tog trenutka "skidao" sve što je išlo u gol, a nije išlo mnogo toga.

Dvadeseti gol Portugalaca u sezoni i gol koji će, možda, sačuvati niz crveno-belih bez poraza, koji traje od početka lige.

Borac - Zvezda 1:1, Vijeira!
Izvor: YouTube



88 - Velika šansa za Zvezdu! Ristić je ubacio loptu u "pun" kazneni prostor Borca, odbitak pokušao da zahvati Anđelković, ali je samo dodao do Kataija, koji je petom probao da odigra do Orlandića, ovaj nije mogao ništa drugo več da vrati do Kataija, a "špic" Zvezdine desetke pogodio je u koleno jednog od brojnih igrača Borca pred Bajićem.

Krenula je odmah kontra domaćina na drugoj strani i "profi" faul Ristića.

84 - Već u sledećem napadu novi problemi za Zvezdinu odbranu, Vujaklija je pokušao da proigra Zorića, a Luković nespretno reagovao i umalo pogodio svoju mrežu.

Loptu je zaustavio Kahriman.

84 - Velika greška sudijske trojke, koja je zbog navodnog ofsajda Vujaklije prekinula čistu kontru Borca i sprečila napadača domaćih da sam istrči pred Kahrimana. A, ofsajda nije bilo!

Zakasnio je Luković!

80 - Božović uvodi i drugog napadača, Orlandić umesto Plavšića.

77  - NEVEROVATNA SCENA U ČAČKU!

Ristić je fantastično izveo slobodan udarac, lopta je išla u gol, a onda je Vijeira podmetnuo nogu i poslao loptu visoko preko prečke!?

O čemu je razmišljao Portugalac, ne znamo, ali ovo je bio neobjašnjiv potez.

76 - Od kada je ušao u igru, Vijeira je pretnja za odbranu Borca, a sada je oboren na 17 metara od gola domaćina. Za dobrog izvođača slobodnih udaraca ovo je sjajna prilika...

73 - Zvezda u inicijativi, ali jalovoj. Na drugoj strani Vujaklija leži već minut i po i traži pomoć, što nervira navijače Crvene zvezde.

71 - Šansa za 2:0! Dugo je "petljao" Jovanović, na kraju dobio duel sa Plavšićem i proigrao Zorića, koji je bio sebičan i umesto da odigra na stranu za Vujakliju, pokušao je levom nogom iz okreta, sa 16 metara, pravo u Kahrimana.

Kontra Borca
Izvor: YouTube



66 - Ovako više ne ide, shvatio je Božović. Neprimetni Sikimić ustupiće mesto najboljem strelcu ekipe, Vijeiri.

63 - Ristić! Direktno iz prekida! Ali, odlično je reagovao Bajić... Levonogi vezista Zvezde pokušao je da iznenadi golmana Borca oštrim šutem iskosa sa desne strane, ali je Bajić to "izboksovao" u polje.

Ristić slobodnjak
Izvor: YouTube



54 - Udarac u okvir gola! Posle dugo vremena, ali... Pokušaj Rendulića glavom posle kornera nije bio dovoljno opasan za Bajića.

52 - Katai sa distance! Malo preko prečke... Umalo golčina Zvezdine "desetke".

50 - Prvi pokušaj Zvezde u nastavku, posle pete Kataija i pasa Srnića, sa oko 20 metara pokušao je Anđelković - preko gola!

46 - Bez izmena na obe strane, nastavljen je meč.

Poluvreme: Dve šanse videli smo za 45 minuta, po jednu na obe strane, s tim da su je domaći iskoristili i vode 1:0.

45+1 - Zorić izgleda da ne može. Nakon što mu je ukazivana pomoć i nakon što je nastavio da igra, u nadoknadi prvog poluvremena samo se sručio na teren i s bolnom grimasom na licu pokazao da ne može više...

44 - Zvezda konačno u šesnaestercu gostiju, ali Katai okružen trojicom igrača u crveno-belom nije uspeo jače da zahvati loptu. Samo je "dodao" do Bajića.

34 - GOL! BORAC VODI!

Taman smo se spremali za "upis" da posle pola sata igre gotovo nema šta da se pozitivno kaže o napadačkim akcijama i jednih i drugi, a "pao" je gol. Iz prekida. Slobodan udarac s leve strane izveden je odlično, lopta je stigla na "drugu" stativu gde je potpuno sam bio najbolji strelac Borca, Vujaklija, on je nekako grudima uspeo da spusti loptu sebi na šut, ali je tukao katastrofalno i srećno!

Paralelom koja bi umesto gola pogodila aut podno zapadne tribine, dobacio je do Obradovića, koji je samo prosledio fudbal u praznu mrežu, s obzirom na to da se Kahriman postavio da "brani" Vujaklijin udarac.

Borac - Zvezda 1:0, Obradović!
Izvor: YouTube



24 - Ukazuje se pomoć Zoriću, kog je Katai nehotično, u punom sprintu, "potkačio" po kolenu spoljnim delom stopala. Neće biti izmene...

22 - Teško ovo ide. I sporo. Na obe strane...

19 - Umalo da "zebre" kazne veliku grešku Zvezdine odbrane, koja je "prodala" loptu na 40 metara od gola. Međutim, Zorić je jedva primio loptu i dok je pokušavao da je iskontroliše, Vujaklija je upao u ofsajd zamku. Inače, bio bi sam pred Kahrimanom.

14 - Evo ga! Prizvali smo udarac i to u okvir gola. Zvezda je imala prvu šansu, Cvetković je probio po desnoj strani, odlično centrirao, Katai probao glavom, ali je Bajić bio na mestu.

13 - Krenula je Zvezda u brzu kontru, Srnić je povukao na sredini, dao dug for, Balabanović ga je oborio s leđa i dobio opravdano žuti karton. Čekamo udarac ka golu i dalje...

11 - Teren je sramotan za superligaški nivo.

10 - Velika borba vodi se na sredini terena, ali i dalje nema pravih šansi. Samo se Katai, koliko-toliko, snalazi s loptom i uspeva da je kontroliše onako kako želi. Ostali gledaju što pre da je se otarase.

4 - Oba tima imaju podršku s tribina, glasnu, organizovanu, s jedne strane su Čete, s druge Delije. Oba tima i preskaču sredinu terena usled - kao što smo najavili - neadekvatne podloge za tečan i brz fudbal. Teren će, bez obzira na ishod, imati velikog uticaja na tok meča i igru.

1 - Počelo je!

15:58 - Lepe scene u Čačku. Zahvalnica i čestitke "Grofu" Božoviću, koji je u tri navrata bio trener Borca. Aplauzi i sa tribina.

15:51 - U Čačku oblačno, tmurno, mračno, moguća je i kiša, ali najviše brine loš teren.

15:50 - U razgovoru za Arenu sport, "Piskavac" Stamenković čestitao je Zvezdi na osvojenoj tituli, ali poručio da će njegov tim igrati na pobedu.

15:48 - Skor između crveno-belih u Čačku je 4-4-6, u Beogradu 1-0-15, ukupno 5-4-21 (21:71).

15:40 - Dok čekamo početak utakmica širom Srbije, "bacite oko" na tabelu uoči poslednjih 90 minuta pre podele bodova. Važno je da znate da ako neki tim završi 30 kola sa neparnim brojem bodova, zaokruživaće se na veću cifru, ali taj tim neće moći da bude bolje plasiran na kraju plej-ofa ili plej-auta od ekipe koja bi "zaradila svaki bod".

Na primer, ukoliko danas pobede i Partizan i Čukarički imaće 54 i 53 boda, odnosno 27 posle podele, ali na kraju šampionata ako bi oba tima imala isti broj bodova - Partizan bi bio bolje plasiran.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC