• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrabra odluka Francuza: Benzema, bez tebe!

Autor mondo.rs

FFF i Dešan saopštili su problematičnom, ali fantastičnom napadaču da neće igrati na Evropskom prvenstvu u Fracuskoj. Evo i zbog čega...

Olivije Žiru, 29-godišnji napadač Arsenala, koji ove sezone nije standardan u špicu engleskog kluba, biće najbolji strelac reprezentacije Francuske pred pohod "petlova" na treću titulu prvaka Evrope.

Nakon što je selektor "trikolora" Didije Dešan okrenuo broj telefona Karima Benzeme, asa Reala, i saopštio mu da Fudbalska federacija Francuske nije želela da mu podigne suspenziju, te da zbog toga neće biti u sastavu za EURO koji će od 10. juna do 10. jula biti održan upravo u Francuskoj, napad "petlova" pao je na Žirua, još jednog veterana koji nastupa u Meksiku, Andrea-Pjera Žinjaka, i nekolicinu "klinaca" koji bi tek trebalo da se dokažu.

Benzema je ove srede popodne, nešto pre 18 časova, "tvitnuo"...

"Na moju veliku žalost, kao i svih onih koji su me oduvek podržavali, neću biti deo reprezentacije koja će nastupati na EURO u Francuskoj".



Kao i kada je buknuo skandal, zbog kog je francuska policija 4. novembra prošle godine čak i uhapsila Benzemu i odvela ga na saslušanje, ova odluka FFF i Dešana podelila je javnost u zemlji, koja s nestrpljenjem očekuje Evropsko prvenstvo u nadi da će reprezentacija iskoristiti domaći teren i osvojiti zlato kao na Mundijalu 1998. godine.

Za one koji možda nisu ispratili ceo slučaj od početka, Benzema je od utakmice sa Danskom, 11. oktobra, odstranjen iz reprezentacije, nakon što je javnost saznala da je bio umešan u ucenu saigrača, omalenog veziste Liona, Matjea Valbuene.

Čak je objavljen i snimak telefonskog razgovora gde Benzema prenosi uslove koje su pred Valbuenu postavili njegovi poznanici, navodno vlasnici privatnog videa na kojem se jasno vidi da Valbuena vodi ljubav sa ženskom osobom.

Na snimku se jasno čuje kako Benzema, bez namere da zaštiti Valbuenu ili o svemu obavesti policiju, "daje savet" kolegi iz reprezentacije da ipak pozove njegovog prijatelja "i reši stvar u četiri oka, inače će oni pustiti snimak u javnost".

Valbuena je o svemu obavestio policiju, a do danas traje suđenje na kojem se Benzema tereti da je bio saučesnik u ovoj iznudi.

To je drugi veliki skandal u kojem je Benzema učestvovao, nakon što je strelac 27 golova na 81 utakmici u plavom dresu još 2012. godine uhapšen zbog sumnji da je, zajedno sa Frankom Riberijem, Sidnijem Govuom i Hatemom Ben-Arfom, imao seksualni odnos sa, u tom trenutku, 16-godišnjom prostitutkom iz Alžira, Zahijom Dehar.

Kasnije je utvrđeno da kvartet reprezentativaca Francuske nije mogao da zna koliko je Dehar imala godina u trenutku odnosa, ali je suđenje nastavljeno.

To Benzemu, ali i ostale, nije koštalo mesta u reprezentaciji, međutim ucena saigrača, koji takođe nije pozivan od utakmice sa Danskom, očigledno je trajno odstranila ubojitog napadača iz nacionalnog tima.

U saopštenju FFF, kao obrazloženje ove odluke navedena je potreba da ekipa ostane ujedinjena tokom velikog iskušenja koje dolazi, kao i da je neophodno da se u reprezentaciji okupe samo oni koji su primernim ponašanjem to i zaslužili.

Takođe, navedeno je da su čelnici FFF, pre odluke, imali uvid u sve dokaze koji su do sada sakupljeni tokom suđenja, kao i u iskaze i Benzeme i Valbuene, nakon čega je doneta pomenuta odluka.

"Nakon uvida u dokumenta, nije mogao da bude donet zaključak da Benzema nije uradio ništa pogrešno u vezi sa Valbuenom", piše u saopštenju, biranim rečima.

Francuski mediji mahom su pozdravili ovu odluku nazivajući je neosporno moralno korektnom, iako je svima jasno da je reprezentacija izgubila na kvalitetu.

Nedugo posle skandala, 17. novembra, Francuska je glatko poražena na "Vembliju" od Engleske 2:0, a kada se sve stišalo, kao i stres zbog u to vreme aktuelnog bombaškog i samoubilačkog napada u Parizu, "petlovi" su počeli da pobeđuju rivale i tresu mreže – Holandiju u Amsterdamu pobedili su 2:3, a Rusiju u Parizu 4:2, pa se može reći da su i Benzeme pronašli način da daju tri i više golova po meču.

Prijateljske utakmice sa Kamerunom (30. maj, Nant) i Škotskom (4. jun, Mec), daće odgovor na pitanje da li će Žiru, Žinjak, Antoan Grizman, Antoni Marsijal, Kingsli Koman i možda neko od napadača iz drugog plana, poput Aleksandra Lakazeta, Pola-Žorža Ntepa ili Nabila Fekira, zadržati tu efikasnost i uoči početka EURO 2016.

Francuzi otvaraju turnir na "Sen Deniju", 10. juna, protiv Rumunije, pet dana kasnije u Marseju igraju sa Albancima, a potom 19. juna u Lilu protiv Švajcarske.

Tada ćemo u velikoj meri znati da li je Dešanova reprezentacija spremna da ponovi neki od tri najveća podviga u istoriji: Francuzi su kao domaćini bili Svetski prvaci 1998. godine, a evropski dva puta, 1984. godine, takođe u Francuskoj, kao i 2000, u komšiluku, u Belgiji i Holandiji.

Od trijumfa u finalu protiv Italije, zlatnim golom Davida Trezegea, pre 16 godina u Belgiji i Holandiji, Francuska je samo jednom prošla četvrtfinale velikih turnira – na SP u Nemačkoj 2006. godine igrali su opet protiv Italijana i ovog puta izgubili na penale.

Pre i posle toga, na SP i EP, "petlovi" su tri puta ispadali u grupi i tri puta u četvrtfinalu, što se sve može smatrati neuspesima u odnosu na bazu kvalitetnih igrača.

Međutim, sa Benzemom, ali i Riberijem, Samirom Nasrijem, Patrisom Evrom i još nekolicinom problematičnih fudbalera, nije uvek atmosfera u timu bila na visokom nivou i to je očigledno slučaj koji je Dešan želeo da izbegne pred turnir u svom dvorištu.

Kad smo pominjali napadače koji su se poređali iza Benzeme, tu su Žiru iz Arsenala sa 14 golova na 47 utakmica (29 godina), Žinak iz meksičkog UANL sa sedam golova na 26 mečeva (30 godina), Grizman iz Atletika sa sedam golova na 26 utakmica (25 godina), Marsijal iz Mančester junajteda koji ima osam nastupa i nema gol (20 godina) i Koman iz Bajerna koji je dao jedan gol na tri utakmice (19 golova).

Boriće se i Lakazet iz Liona, koji ima gol na deset nastupa i 24 godine, Ntep iz Rena sa dva nastupa bez gola i 23 godine i Fekir i Liona sa golom na pet mečeva i 22 godine.

Biće zanimljivo videti da li će se Valbuena (31 godina, osam golova, 52 utakmice) vratiti u tim za EURO. Njegov problem nema veze sa Benzemom, koliko sa reputacijom u Francuskoj, jer je na jugu, konkretno u Marseju, postao "persona non grata" nakon odluke da pređe u konkurentski Lion.

Fanatični navijači Marseja čak su okačili Valbueninu lutku i obesili je na tribini, u prvoj utakmici sa Lionom posle njegovog odlaska, a kada je izbio skandal sa video snimkom, Valbuena je više puta bio predmet ruganja navijača na "Velodromu", gde će reprezentacija narednog leta odigrati bar jednu utakmicu, sa Albanijom.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC