• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudije, dokle više ovako?

Autor mondo.rs

Nije problem što se greške događaju, već što se ponavljaju svakog proleća i to, po pravilu, u korist "velikih". Ništa drugačije nije bilo ni večeras u Madridu i Lisabonu.

Manji je problem to što smo i večeras, na oba stadiona simultano, gledali sudijske greške u korist "velikih" Barselone i Bajern Minhena, od toga što je to uveliko postao trend i nešto što se ponavlja svake sezone kada počne "nokaut" faza Lige šampiona.

A, na kraju oštećena je drastično i sama Barselona, ali utoliko što će njeni navijači i igrači ujutru na kioscima kupovati izdanja otvoreno naklonjenih "Sporta" i "Munda Deportiva", gde će u prvi plan biti istaknuto da je italijanski arbitar Nikola Ricoli morao da dosudi jedanaesterac u finišu utakmice na "Kalderonu" nakon što je Gabi u svom šesnaestercu rukom zaustavio udarac kapitena Barse, Andresa Inijeste.

I jeste!

Igrao je rukom i morao je da bude penal, ali sa jednom malom "začkoljicom" – da je Ricoli sudio kako je trebalo, taj detalj se nikada ne bi dogodio, jer je veliki fudbaler i sportsmen, Inijesta, uveliko morao da bude u svlačionici.

 Ricoli je dva katastrofalnim greškama bacio senku na veoma zanimljiv, borben, kvalitetan revanš četvrtfinala Lige šampiona, u kojem nije manjkalo i uličarskih poteza, koji su se primili na španskim terenima, naročito od kada su ih kolonizovali sporno vaspitani fudbaleri iz Južne Amerike.

Naime, da li zbog Barsine moći i snage, da li zbog Inijestine neosporne reputacije u svetu fudbala, tek Ricoli kod rezultata 1:0 za Atletiko nije duplirao kaznu i isključio kapitena "Blaugrane", iako je naočigled svih na stadionu, i šire, Inijesta s čistom namerom, kao poslednji igrač na terenu, zaustavio loptu rukom i sprečio stopostotnu šansu za Madriđane iz koje bi, izvesno, bio postignut gol za 2:0.



Jeste postignut s bele tačke potom, ali je previše temperamentni trener crveno-belih Dijego Simeone s pravom divljao kraj aut linije, jer je Ricoli ostavio Barseloni deset i više minuta na raspolaganju da u odnosu 11 na 11 potraži gol koji bi dvomeč uveo u produžetak.

Dok svako malo gledamo kako sudije izbacuju golmane duplom kaznom (crveni i penal) nakon što oni krajnjim naporima pokušaju, pošteno, da stignu do lopte, pa zakasne i obore igrača pod inercijom, Inijesta je prošao sa opomenom nakon što je svesno preuzeo ulogu golmana i rukom prekinuo gol šansu za rivala.

I, shvativši šta je uradio (ili možda ipak ne), Italijan je u tih deset minuta napravio ili novi kardinalnu grešku ili jezivu kompenzaciju, zbog kojeg je svakom neutralnom navijaču i ljubitelju fudbala pozlilo – da, morao je da bude penal za Barselonu!

A, dobro je što nije. Groteska...




I pre toga, pri rezultatu 0:0, Ricoli nije kaznio igranje rukom defanzivca večeras svgrnutog prvaka Evrope, Đerara Pikea, što je bila samo najava velikog finala, zbog kojeg će još večeras zaratiti uredništva "Sporta" i "Mundo Deportiva", odnosno "Asa" i "Marke", ali i šire od toga, u celoj Evropi, navijači će se prisećati Norvežanina Toma Heninga Ovreba i svih kardinalnih grešaka njegovih naslednika koje su uspedile u godinama za nama i koje će tek uslediti.

Da bi UEFA morala, ako želi, ozbiljno da se pozabavi pitanjem – zbog čega su veliki povlašćeni, a sve je teže ostati neutralan u toj debati i reći: "Ma, mrzim teorije zavere, to su sve gluposti", pokazao je večeras u Lisabonu i još jedan verni vojnik organizacije iz Niona, iskusni holandski arbitar Bjern Kujper, inače stari "zaštitnik" favorita.

Čovek koji je u karijeri već imao sličnih ispada, u već odlučenom revanšu četvrtfinala između Benfike i Bajerna dva puta je bljutavo zaštitio goste i sačuvao Pepu Gvardioli pun izbor igrača za prvi meč polufinala, ko god Bavarcima bio protivnik.

Svaki navijač, pa samim tim i sudija, dobro zna kojim fudbalerima preti suspenzija za sledeće kolo u slučaju žutog kartona, a čovek koji je "sam" odveo Bajern u polufinale, Arturo Vidal, da je bilo poštenja i objektivnosti ne bi imao pravo nastupa u narednih 90 minuta, jer je na ivici šesnaesterca, s leđa, oborio igrača Benfike koji je bio u čistoj gol šansi.

Gore od toga, pri vođstvu Bajerna od 1:2 i kada su "orlovi" morali da postignu tri gola za 15 minuta, Kujpers je na zaprepašćenje navijača Benfike i ne samo njih, "profi" faul Havija Martineza u svojstvu poslednjeg igrača odbrane kaznio – žutim kartonom!

Martinez je, videvši da će se rezervista Gončalo Guedes zatrčati pravo na Manuela Nojera, povukao vezistu Benfike s leđa, oborio ga na ivici šesnaesterca i skoro pa krenuo ka tunelu, ali ga je Kujpers pozvao nazad i ostavio u igri, međutim to nije bilo sve!

Samo nekoliko minuta kasnije, kada je odlični Taliska vezao dva dobra driblinga i namerio se na udarac sa 18 metara, Kujpers start Martineza s leđa nije kaznio drugim žutim kartonom...

Igrači Benfike i Atletika verovatno to nisu znali, ali igrali su protiv klubova u čiju je korist dosuđeno ubedljivo najviše crvenih kartona u istoriji Lige šampiona – protivnici Barselone isključeni su neverovatan, 31 put, dok su igrači Bajerna igrali protiv desetorice 20 puta.

Protivnici Arsenala isključeni su 18, a Real Madrida 17 puta.

Da, postoji i logično objašnjenje, Barselona i Bajern svojim stilom igre i kvalitetom prosto "mame" protivnike na faule, iznerviraće vas Nejmar ili Arjen Roben pa ćete poželeti da ih odvalite po potkolenici, međutim ne mali broj puta bili smo svedoci i očiglednih nepravdi u korist klubova koje su navijači rivala nazvali Uuefalonom i Bajern Nionom.

Nepotrebno, jer jesu najbolji i jer jesu zaslužili da igraju završnice svake sezone!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC