• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Totenhem se seli na Vembli?

Autor mondo.rs

Nije nemoguće da će uskoro Čelsi i Totenhem igrati na istom stadionu.

"Ukoliko želi da uhvati priključak sa vodećim klubovima, Totenhem mora da izgradi novi, moderniji i veći stadion", rekao je nedavno dugogodišnji menadžer najvećeg rivala "pevaca", Arsen Venger.

I bio je u pravu.

Svesni su toga i na "Vajt Hart Lejnu", gde su se okrenuli izgradnji modernog stadiona nakon što je još jedan gradski rival, Vest Hem, po odličnim uslovima (oko 2,5 miliona funti godišnje) dobio pravo na korišćenje grandioznog Olimpijskog stadiona u Londonu.

Međutim, šta do tada?

Engleski mediji pišu da je kandidat za titulu prvaka Engleske ove sezone počeo pregovore sa Fudbalskom asocijacijom oko selidbe na Vembli naredne sezone, ali samo kada su utakmice Lige šampiona u pitanju.

Međutim, već za sezonu 2017/18, kada praktično neće biti "Vajt Hart Lejna", "pevci" će morati da igraju sve utakmice na nekom drugom mestu, a britanski mediji navode da je klub izjednačio ponudu Čelsija, da istu sezonu za 15 miliona funti odigra na domu "Gordog albiona".

I Čelsi i Totenhem započeli su radove na izgradnji modernijih stadiona od "Stamford Bridža" i "Vajt Hart Lejna".


Fudbal se na "Vembliju" igra retko, ali daleko od toga da ovaj stadion "spava". NFL svake godine pošalje nekoliko timova da odigraju mečeve u Londonu, ragbi se takođe često igra na ovom stadionu, a organizuju se i koncerti, auto-moto spektakli, itd.

Za početak, Totenhem je morao da ukloni 8.000 stolica sa tribina svog starog stadiona, kako bi mogli da počnu radovi na renoviranju i proširenju, koji bi trebalo da budu gotovi do 2018. godine, a u međuvremenu, "pevci" će morati da zatvaraju tribinu po tribinu, kako prethodna bude bila renovirana. Nešto slično što trenutno radi Liverpul.

Trenutni kapacitet "Lejna" iznosi svega 36.824 mesta, dakle kapacitet za sledeću sezonu bio bi oko 28.800 mesta, klub ima 22.000 vlasnika sezonskih ulaznica, za gostujuće navijače u Ligi šampiona obavezno je odvojiti 3.000, što znači da bi manje od 4.000 ulaznica bilo pušteno u slobodnu prodaju, a ekipa bi zvučne rivale dočekala pred oko 25.000 svojih navijača.

Kapacitet Vemblija je preko 80.000 mesta.


Jasno je da će u periodu renoviranja stadiona prihodi od ulaznica u značajnoj meri biti smanjeni, pored enormnih troškova izgradnje, pa se Totenhem dosetio da bi rivale iz Evrope mogao da dočeka na Vembliju, na kojem se tradicionalno odigravaju samo utakmice engleske reprezentacije i završnice FA i Liga kupa, odnosno polufinala i finale.

FA će, prema prvim informacijama, za cenu od 15 miliona funti iznajmiti Vembli i Čelsiju i Totenhemu za sezonu 2017/18, ali ostaje pitanje hoće li ekipa iz severnog Londona imati pravo da gostuje na najvećem engleskom stadionu naredne sezone utorkom ili sredom uveče i pod kojim uslovima.

Kada bude završen, novi "Vajt Hart Lejn" imaće 61.000 mesta i biće tek nešto veći od "Emirejtsa" na kojem igra Arsenal.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC