• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Real je politički klub, gde se nestručni mešaju

Autor mondo.rs

Bivši trener Reala nije baš štedeo klub u kojem je dobio otkaz posle samo jedne sezone. "Nije to moj stil", rekao je na kraju, zamoljen da kaže konkretno ko se meša u posao, a nestručan je.

Karijera Manuela Pelegrinija kao trenera najtrofejnijeg kluba sveta, Reala iz Madrida, ne samo da nije trajala dugo, već je i veoma kontroverzna.

Čileanac je u sezoni 2009/10, jedinoj koju je proveo na "Santijago Bernabeu" stadionu, zabeležio najbolji skor u istoriji kluba u Primeri (31-3-4, 102:35, 96 bodova), što je skor koji je nadmašio samo jedan trener, Žoze Murinjo, dve sezone posle (32-4-2, 121:32, 100 bodova).

Murinjo jeste osvojio titulu, Pelegrini nije, jer je izgubio oba "El Klasiko" spektakla, 1:0 u Kataloniji (Ibrahimović) i 0:2 u prestonici (Mesi, Pedro). Barselona Pepa Gvardiole na kraju je osvojila tri boda više i nema dileme oko toga šta je prelomilo trku u La Ligi.

No, još dva velika greha imao je Pelegrini, koji je u Madrid došao posle vanserijskih rezultata sa Viljarealom. Doživeo je blamažu u trećem kolu Kupa kralja, kada je od nižerazrednog Alkorkona izgubio 4:0, pa u revanšu uspeo da dobije samo 1:0, a potom je ispao već u osmini finala Lige šampiona u dva meča sa Lionom, 1:0 u Francuskoj, 1:1 u Španiji.

Real i Mančester siti igraju revanš meč polufinala Lige šampiona u sredu od 20.45, nakon što je u prvom duelu na "Etihadu" bilo 0:0. Pelegrini je poručio da neće postaviti igru tako da brani isti rezultat i čeka produžetke ili penale...

Uzgred rečeno, dovedeni su mu bili Kristijano Ronaldo, Kaka, Ćabi Alonso, Karim Benzema, Ezekil Garaj, Alvaro Arbeloa, Alvaro Negredo, Raul Albiol, Esteban Granero, dok je Antonio Adan promovisan u igrača prvog tima.

A, otišli su Fabio Kanavaro, Rud van Nistelroj, Arjen Roben, Vesli Snajder, Alvaro Negredo (samo je prosleđen Sevilji), Klas-Jan Huntelar, Mičel Sagado, Migel Tores, Gabrijel Hajnce, Dani Pareho, Havi Garsija, Đordi Kodina, Ruben de la Red (završio karijeru zbog problema sa srcem), Havijer Saviola i Žulijen Fober.

Najbolji strelac te sezone bio je Ronaldo sa 33 gola u svim takmičenjima, od čega 26 u Primeri, što su – u odnosu na ono što će uslediti – bile skromne brojke 94 miliona evra plaćene portugalske zvezde, koja je u Pelegrinijevo vreme "oterala" legendu kluba, Raula Gonzalesa.

Šta se na kraju dogodilo? Oteran je i Pelegrini, a doveden u tom trenutku aktuelni prvak Evrope, Murinjo, koji će u naredne četiri sezone osvojiti jednu titulu prvaka Španije i dva Kupa kralja, ali i samo jednom nadmašiti Pelegrinijev skor u prvenstvu.

Sudeći prema intervjuu koji je dao "El Mundu", dva dana pred revanš meč polufinala Lige šampiona između njegovog bivšeg kluba, Reala i njevog aktuelnog, ali ne zadugo, Mančester sitija, Pelegrinija i dalje boli način na koji mu je otkaz uručio Florentino Perez, koji se zapravo vratio na "Bernabeu" leta 2009. i za prvog trenera u drugoj eri na mestu predsednika kluba postavio Pelegrinija.

"Kada ste na čelu Real Madrida, morate da prihvatite da ne vodite samo sportski, već i klub koji je veoma politički aktivan. Takođe, morate da prihvatite da vam se u posao mešaju ljudi, koji prema mom mišljenju, nemaju zadovoljavajuće fudbalsko znanje... Ako trener dozvoli nekome ko ne razume igru da se meša ili dozvoli sebe da ga oslabi kritika koja stiže iz političkog miljea, bilo na sportskoj ili čak ličnoj osnovi, onda prema mom mišljenju ta osoba nije za taj posao", rekao je Pelegrini.

"Zbog toga osećam sreću što sam uspeo da pobedim jedan od najtežih izazova s kojim sam se susreo, bez da dozvolim da to uopšte utiče na mene. Oduvek sam znao šta igrači najviše cene kod mene, a to je činjenica da će prvi trening u ponedeljak biti isti, da se ništa neće promeniti, bez obzira na to da li smo pobedili ili izgubili prethodnog vikenda. Rad je ostajao isti, koncept takođe, kao i distanca u odnosu na ono što se događalo 'napolju'. Nikada nisam izveo na teren igrača samo da bih zadovoljio nekoga ili zato što su me kritikovali jer taj igrač ne igra više. A to je model ponašanja u Madridu koji se neće promeniti", rekao je Pelegrini.

Oni najpedantniji primetiće da je nedavno javno rekao kako je u toku sezone objavljen dolazak Gvardiole u njegov klub, odnosno oročeni rastanak s njim, itekako uticao na ekipu i doveo do perioda loših rezultata ove sezone, zbog kojeg nije ostvareno više.

No, bio sasvim iskren ili ne, tek u pomenutom intervjuu 62-godišnji trener nastavio je u istom tonu...

"Bio sam savršeno svestan šta će se dogoditi na kraju sezone, jer je Perez rekao Roigu (predsedniku Viljareala, prim. aut) a rekao je i meni", odgovorio je Pelegrini sa osmehom.

"Bez obzira na sve, bila je čast trenirati Real".

Na molbu da navede konkretno ko se u Realu meša u posao trenera, a nije stručan i da li tu misli pre svega na predsednika, Pereza, Pelegrini je rekao...

"To nije moj stil, da imenujem ljude".

Kažu da je i Kristijano Ronaldo "pomogao" da Pelegrini postane bivši...

"On je igrač koji je napravio neverovatnu razliku u poslednjih nekoliko sezona. Imao sam tu nesreću da mu budem trener u jedinoj sezoni u karijeri u kojoj je odsustvovao dugo, dva meseca zbog problema sa zglobom...", rekao je Pelegrini, koji je dodao da će sa sobom na teren "Bernabeua", u sredu u 20.45, poneti samo...

"Najlepša sećanja. Nažalost, osećam se pomalo loše kada se setim da nisam uspeo da osvojim Primeru, iako bi to bila verovatno moja prva i poslednja tiutla u Španiji".

Siti napušta posle tri sezone u kojima je osvojio jednu titulu prvaka Engleske, dva Liga kupa, a ima priliku da osvoji i Ligu šampiona, nakon što je "građane" odveo do prvog četvrtfinala, pa i prvog polufinala u istoriji kluba.

"Tokom poslednje četiri sezone, dve pod Robertom Manćinijem i dve sa mnom, Siti je osvojio dve titule prvaka Premijer lige i dva puta završio kao drugi, osvojena su i tri kup takmičenja, možda je jedan od ta dva kupa manje značajan, ali svakako se to meri... U Evropi, pre nego što sam došao, tim je svaki put bio eliminisan ili u grupi ili u osmini finala Lige šampiona, a sada smo u polufinalu", kaže Pelegrini.

"Posao u Engleskoj je nešto što nijedan trener ne bi trebalo da propusti da iskusi. Organizacija je savršena, fudbal je zanimljiv i za navijače i za televiziju, a podrška koju fudbaleri dobijaju od ljudi je neverovatna. Svi stadioni su uvek puni bez obzira na takmičenje. U Engleskoj navijači imaju 'svoj' klub, bez obzira koji i u kojoj ligi, a toga nema mnogo u Španiji", dodao je.

O budućnosti...

"Voleo bih da budem deo projekta u kom bih imao neophodne resurse i uslove za rad. Voleo bih da radim i u Seriji A, mislim da bi to bilo sjajno iskustvo. Ne isključujem ni povratak u Španiju, proveo sam deset divnih godina tu", rekao je Pelegrini.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC