• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da nije bilo Partizana...

Autor mondo.rs

... srpski klupski koeficijent u evropskim takmičenjima bio bi ravan Gibraltaru, San Marinu. Partizan je u poslednjih osam godina osvojio više bodova u Evropi nego svi ostali srpski klubovi zajedno!



Tužna, ali gorka istina srpskog klupskog fudbala jeste da će gotovo svi ovosezonski učesnici evropskih takmičenja morati da krenu da se takmiče u doba kada sunce baš prži, dakle od jula.

Da nije bilo Partizana, koji je beležio dobre rezultate u evropskim takmičenjima, slika bi bila još lošija. Partizan je u poslednjih osam godina osvojio više bodova u Evropi nego svi ostali srpski klubovi zajedno (Partizan 50, ostali 46,5)!

Partizan je u prethodnih osam godina, odnosno sezona (od sezone 2008/09, pa zaključno sa sezonom 2015/16.), svaki put započinjaoevropske bitke u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona, a potom bi takmičenje nastavljali u Ligi Evrope.

Crno-beli nisu imali baš blistav učinak u grupnim fazama (osim ovog poslednjeg učešća), ali je igrao u toj fazi takmičenja, osvajao bodove. U prethodnih osam godina Partizan je imao 36 mečeva u tim grupnim fazama, u 11 utakmica je i osvajao bodove po grupama (6 pobeda i 5 remija), podseća se u analizi na sajtu Partizana.

Za razliku od Partizana, ostali srpski klubovi... pa, najblaže rečeno siromašno i bedno. Da Partizan nije osvajao te bodove Srbija bi se danas kotirala na nivou klubova iz San Marina, Farskih Ostrva, Gibraltara, Andore...

Potvrda ovoga je i pristupna lista za Ligu šampiona i Evropa ligu u narednoj sezoni. Srbija se opet nalazi na poražavajućem 27. mestu na listi. Srbiju su na ovoj listi prestigle Bugarska, Belorusija, Švedska, Norveška, a Azerbejdžan i Kazahstan nam dišu za vratom.

To je realnost. Srpski klubovi će morati da startuju od 1. kola kvalifikacija Lige Evrope (Partizan će, možda, jedini to da izbegne). Ova pristupna lista (koja određuje broj predstavnika iz jedne zemlje koji učestvuju u evropskim klupskim takmičenjima, kao i kad ti predstavnici moraju da započnu učešće) se dobija tako što se računaju svi pojedinačni rezultati klubova iz jedne zemlje u Evropi u poslednjih 5 sezona.

Tabela pokazuje koliko su je svaki srpski klub igrao utakmica u Evropi prethodnih osam godina. Partizan je daleko, daleko ispred svih klubova - 46 utakmica u kvalifikacijama (23 pobede, 12 remija i 11 poraza) i 36 utakmica u grupnim fazama (šest pobeda, pet remija, 25 poraza).

Partizan je srpskom fudbalu doneo 50 bodova. Iza njega je Vojvodina koja je odigrala 30 utakmica u kvalifikacijama (13 pobeda, osam remija, devet poraza) i doprinela je sa 17 bodova. Crvena zvezda je na trećem mestu sa 24 utakmice u kvalifikacijama (osam pobeda, devet remija, sedam poraza) i ukupnim bodovnim saldom za srpski fudbal - 12,5.

Pogledajte celu tabelu


Što se tiče Partizana u Evropi u predstojećoj sezoni, crno-beli će izbeći 1. kolo kvalifikacija u Ligi Evrope ako Sevilja pobedi Liverpul u finalu ovosezonske Liga Evrope.

Žreb za 1. i 2. kolo kvalifikacija za Evropa Ligu 2016/17. je  u ponedeljak, 20. juna.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC