• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURO 2016: Na oprezu i zbog dronova

Autor mondo.rs

Organizator predstojećeg Evropskog prvenstva naučio lekciju sa utakmice Srbija - Albanija u Beogradu.

 Francuska uoči EURO 2016 uvodi tehnologiju protiv dronova u blizini stadiona Izvor: mondo/stefan stojanović.

Francuska će aktivirati tehnologiju protiv dronova, kako bi tokom EURO 2016 efikasno kontrolisala leteće mašine koje prekrše pravila o zabrani letenja u zonama iznad stadiona.

To je deo do sada nezabeleženih mera, kako bi se posle terorističkih napada u Parizu prošlog novembra, učesnicima Evropskog prvenstva (10. jun - 10. jul) i navijačima obezbedio što veći stepen sigurnosti.

Šef sektora bezbednosti EURO 2016 Zijad Kouri rekao je agenciji AP da će zabrana letenja biti uvedena iznad svih 10 stadiona na kojima će se igrati utakmice, kao i iznad terena za treninge svih reprezentacija učesnica.

"Primetili smo široku rasprostranjenost dronova u društvu, pa ćemo definisati zone u kojima će letenje biti zabranjeno. U saradnji sa državom uvešćemo mere protiv dronova, koje će ih ometati ili preuzeti kontrolu nad njima. Kada organizujete događaj kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu, morate da zamislite sve scenarije, čak i one najmanje verovatne", rekao je Kouri.

Za taj deo posla biće zaduženi francusko vazduhoplovstvo i policija, a Kouri je upozorio da ni te mere neće biti potpuni garant bezbednosti, s obzirom na to da se radi o novoj tehnologiji.

"Recimo da je to mera odvraćanja, koja do sada nije postojala na sportskim takmičnjima. Ideja nije da se unište dronovi, pošto bi bilo kolateralne štete, posebno ako bi se srušio u javnosti, već da ih sprečimo da lete iznad stadiona i možda da uhapsimo njihove pilote", naveo je on.

Utakmica kvalifikacija za ovaj šampionat, između Srbije i Albanije u Beogradu, oktobra 2014, prekinuta je nakon incidenta koji je izazvan spuštanjem drona sa zastavom "Velike Albanije" na teren.

UEFA je Srbiji dodelila pobedu službenim rezultatom 3:0 i kaznila je oduzimanjem tri boda, da bi Sud za sportsku arbitražu kasnije usvojio žalbu Albanaca i preinačio rezultat u 0:3. Time je Albanija dobila "vetar u leđa" i kasnije osvajanjem drugog mesta u grupi uspela da se prvi put u istoriji plasira na EP.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC