• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grogirana Sevilja NOKAUTIRALA Liverpul!

Autor mondo.rs

Englezi su "ubili" Špance u prvom poluvremenu, propustili da povedu ubedljivije od 1:0, bili i oštećeni, a kad su primili gol posle 19 sekundi igre u nastavku, "pobegli su s terena". Het-trik Emerija!

Slavni Liverpul 2005. godine u Istanbulu izveo je jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala i posle 0:3 na poluvremenu postao prvak Evrope!

Jedanaest godina kasnije, u drugoj najvažnijoj fudbalskoj utakmici ove sezone u Evropi, fudbaleri istog kluba otišli su na poluvreme i nisu se vratili na teren u nastavku.

U neverovatnom finalu Lige Evrope, utakmici koja je pobedniku donosila evropski trofej i učešće u Ligi šampiona naredne sezone, Liverpul je deklasirao Sevilju u prvih 45 minuta, dao gol, sam sebi poništio drugi, bio oštećen za jedan, možda i dva penala, a onda doživeo potpuni fijasko u nastavku.

Sevilja je prvi gol dala posle 19 sekundi igre u drugom poluvremenu na "zapaljenom" Sent Jakob Parku a onda preplašene "redse" odučila od fudbala i postala prvi klub od Bajern Minhena iz sredine 70-ih koji je tri godine uzastopno osvojio neki od evro-kupova.

Liverpul – Sevilja 1:3 (1:0) u utakmici o kojoj će se pričati, pisati, pričati i pisati...



Englezi, predvođeni harizmatičnim nemačkim trenerom Jirgenom Klopom, ostali su bez ičega, i bez trofeja i bez Lige šampiona, ali i bez Lige Evrope, jer su u Premijer ligi ispod mesta koja vode u evro-takmičenja, a hrabri i nepokolebljivi trkači sa "Pichuana" kojima je Unai Emeri očigledno nešto važno šapnuo na pauzi, peti put će poneti drugi najvažniji trofej u Andaluziju, gde će se i najesen igrati Liga šampiona.

Danijel Staridž postigao je retko viđen gol za više nego zasluženih 1:0, posle čega je suludim potezom poništio čist gol Dejana Lovrena za 2:0, a moglo je ili moralo da bude 2:0 ili 3:0 i bez toga, da je švedski sudija Jonas Erikson neko od tri igranja rukom belih u svom šesnaestercu kaznio penalom.

Iz nekog čudnog razloga nije, tako da su Klop i Emeri držali sastanke na pauzi pri "svega" 1:0, što je bio rezultat na snazi samo još 19 sekundi od starta drugog poluvremena.

Kada je Marijano ponizio momka iz Sevilje u crvenom dresu večeras, Alberta Morena, i kao na tacni poslužio Kevina Gameira za 1:1, petostruki prvak Evrope sa "Enfilda" pobegao je sa terena stadiona Sent Jakob Parka i dozvolio Špancima da na terenu rade šta žele.

Ukratko, bez da opisujemo dva gola koja je za 1:2 i 1:3 postigao fantastični kapiten Sevilje, Koke, Sevilja je "odučila" od fudbala rivala u nastavku utakmice i propustila da ga još ubedljivije pobedi i pošalje nazad na Ostrvo da sezonu 2016/17 priprema isključivo planirajući domaća takmičenja.

Koke se u 65. minutu pojavio niotkud i lepu akciju svog tima pretvorio u gol, iako lopta nije bila namenjena njemu, a nije bila ni pet minuta kasnije, kada mu je – iako je bio u ofsajd poziciji – igrač u crvenom dodao loptu i na trenutak zbunio pomoćnog sudiju, koji je mahinalno digao zastavicu, pa shvatio šta je uradio, ali kako Koke nije mogao da ga vidi – bez da je trepnuo ponovo je savladao Simona Minjolea i rešio finale koje su gledali milioni širom sveta.

Sevilja je 2014. u Torinu posle 0:0 bila bolja od Benfike u izvođenju penala, 4:2, prošle godine u Varšavi nadigran je Dnjepar 3:2, a ove sezone Andalužani su izveli jedan od najimpresivnijih preokreta u finalima evro-kupova i naneli "redsima" prvi poraz u njihovom četvrtom Kup UEFA/Liga Evrope finalu.

U prethodna tri, 1973, 1976. i 2001. godine, Liverpiul se radovao, večeras bi možda tugovao, ali kao što smo rekli – oni se nisu vratili na teren u drugom poluvremenu...






GOLOVI


"Redsi" su posle tri nedosuđena penala, od kojih je najmanje jedan bio čist, poveli FANTASTIČNIM golom Danijela Staridža u 36. minutu. Englez je spoljnim delom stopala leve noge, s leve strane, maestralno pogodio dalji ugao Danija Sorije i podigao 12.000 svojih navijača na stadionu, a milione širom sveta.

Malo kada se viđaju ovakvi potezi u finalima evro-kupova.

Neverovatan potez!

Međutim, kako je počelo drugo poluvreme, posle samo 20-ak sekundi igre, Marijano je napravio dar-mar na desnoj strani, probacio loptu Alberta Morenu kroz noge, dao sebi for i poslao idealan centaršut na peterac, odakle je Kevin Gameiro trebalo samo da pogodi praznu mrežu.

Uradio je to rutinski za 1:1.

Izgleda da će tek sada ona igranja rukom iz prvog poluvremena dobiti na snazi.

Gol za 1:1
Izvor: YouTube

 Ako je Liverpul fudbalski "ubio" Sevilju u prvom, onda je "ubijen" u nastavku i to posle samo 65 minuta. Posle brzog gola Gameira, Španci su osetili da je trenutak, počeli da vezuju pasove, trče, sa više samopouzdanja prilaze lopti, jače startuju, a u 65. minutu usledila je tika-taka akcija branilaca trofeja, koju je Koke pretvorio u 1:2!

Nije mu lopta bila namenjena, zapravo Vitolo je kroz noge probacio fudbal čuvaru i spremao se za udarac, ali se pravo niotkud pojavio Koke i iz prve poslao neodbranjiv udarac pored Minjolea.

Može li Klop da podigne svoj tim?

Gol za 1:2
Izvor: YouTube

  Izgleda da ne može, jer Sevilja vodi 1:3. Liverpul nije isti tim u odnosu na onaj koji je igrao u prvih 45 minuta, a treći gol Španaca, drugi Kokea u razmaku od samo pet minuta, posebno je interesantan, jer je pomoćni sudija prvo prekinuo igru signalizirajući ofsajd kapitena Sevilje, ali onda je shvatio da niko u belom dresu nije dodao loptu do Kokea, već igrač u crvenom!

Spustio je brzom brzinom zastavicu, a glavni arbitar Eriksen zbunjene igrače i navijače dva kluba osvestio pokazivanjem rukom ka centru.

Za 25 minuta igre u drugom poluvremenu, Liverpul je 1:0 pretvorio u 1:3.

Gol za 1:3
Izvor: YouTube


PRVO POLUVREME:

Delovalo je posle uvodnih deset minuta igre da će Sevilja diktirati tempo i "držati" loptu, ali se od 10. minuta sve okrenulo - narednih 35 Španci su spašavali živu glavu i imali konkretnu pomoć sudijske petorke na čelu sa Šveđaninom Jonasom Eriksonom, koji nijedan od tri očigledna igranja rukom belih u svom šesnaestercu nije kaznio penalom.

Svaki put bi lopta pogađala igrače Sevilje u ruku, ali Erikson ili nije video ili nije smatrao da je to bilo dovoljno za najstrožu kaznu... No i bez bar jednog od tri penala, Englezi su fudbalski "ubili" rivala, nadigrali ga, natrčali, sa više igrača pojavljivali se "gore", a poveli su majstorskim potezom najtalentovanijeg engleskog napadača, Danijela Staridža, koji je u 36. minutu postigao gol kakav se retko viđa u finalima evro-kupova.

Staridž dao, Staridž uzeo.

Par minuta kasnije, kada je Dejan Lovren u svom stilu nadvisio čuvara u skoku i "zabo" loptu glavom u sam ugao gola Danija Sorije, Staridž je potpuno neshvatljivo iz čistog ofsajda podigao nogu, poskočio i zasmetiao Soriji, čime je dao pravo Eriksonu i pomoćnicima da ponište gol za 2:0, iako je utisak da bi se lopta svakako našla u mreži iza koje je bilo tuče pre utakmice, ali i posle vodeđeg gola "redsa".

Ekipa Jirgena Klopa trčanjem i tempom zbunila je momke Unaija Emerija, koji su do jedine šanse stigli posle glavometa u šesnaestercu Simona Minjolea, koji je prekinuo Kevin Gameiro divnim "makazicama", za metar nepreciznim.

(sve najzanimljivije poteze možete naći u IZ MINUTA U MINUT sekciji izveštaja)


NAJAVA

Ovo je prvi zvanični duel klubova istih boja u istoriji!

Sigurni smo da niko ne razmišlja o porazu, ali ako ga doživi Sevilja - igraće Ligu Evrope naredne sezone. Ako ga doživi Liverpul - neće igrati Evropu uopšte u sezoni 2016/17.

Englezi su Kup UEFA osvajali 1973. pobedom u dva meča nad Borusijom Menhengladbah (3:2 ukupno), zatim 1976. takođe dramatičnim trijumfom u dvomeču sa Klub Brižom (4:3), da bi 2001. u jednom od najdramatičnijih finala u istoriji evro-kupova, "redsi" na Vestfalenu pobedili Alaves 5:4 posle produžetaka.

Sevilja je počela da dominira u ovom takmičenju u poslednjoj deceniji, kada je za deset godina postala jedini klub koji je tri puta osvajao Kup UEFA, odnosno Ligu Evrope. U finalu 2006. Španci su rezultatom 4:0 deklasirali Midlsbro, a sledeće sezone pobedili Espanjol 3:1 u Glazgovu. Potom, takmičenju je promenjen format i ime, pa su Andalužani pre dve sezone u Torinu pobedili Benfiku posle penala - 4:2, 0:0, a prošle bili bolji od Dnjepra u Varšavi - 3:2.

Put do finala (nokaut faza)

Liverpul: Augzburg (0:0, 1:0), Mančester junajted (2:0, 1:1), Dortmund (1:1, 4:3).

Sevilja: Molde (3:0, 1:0), Bazel (0:0, 3:0), Atletik Bilbao (1:2, 1:2, penali).

Da li će momci Unaija Emerija postati prvi tim od Bajerna iz Minhena (1974, 1975, 1976) koji je uspeo tri sezone zaredom da osvoji neko od UEFA takmičenja?

Saznaćemo uskoro, ostanite uz MONDO, čekaju vas snimci, fotke, zanimljivosti...

Uoči početka utakmice na jednoj od dve tribine iza gola, gde su - ne znamo kako - bili izmešani navijači dva kluba, došlo je do masovne tuče, koja je prekinuta tek kad su naknadno ušli redari i pripadnici švajcarske policije.







Anketa

Ko osvaja Ligu Evrope?

  • Liverpul!

    60% (6)

  • Sevilja!

    40% (4)

Ko osvaja Ligu Evrope?

Rezultati


Pratićemo utakmicu UŽIVO, pridružite nam se.

Evo i sastava, Liverpul nastupa sa istih 11 koji su u revanš meču polufinala pobedili Viljareal 3:0 posle 0:1 u Španiji, dok je trener Sevilje morao da menja, zbog povreda igrača. Pre svih Danca Kron-Delija, ali i Rejesa i Tremulinasa... 

Inače, sudi Jonas Erikson.

Liverpul: Minjole – Klajn, Ture, Lovren, Moreno – Milner, Džan – Kutinjo, Lalana, Firmino – Staridž. Klupa: Vard, Škrtel, Lukas, Alen, Henderson, Benteke, Origi. Menadžer: Jirgen Klop.

Sevilja: Sorija – Marijano, Rami, Kariso, Eskudero – Nzonzi, Krikovjak, Vitolo, Banega, Koke – Gameiro. Klupa: Riko, Kolodžječak, Ibora, Kristoforo, Pareha, Konopljanka, Ljorente. Trener: Unai Emeri.  

IZ MINUTA U MINUT:



45 - ŠANSA!

Sjajna akcija Liverpula, centrirao je Klajn, a Rami vrhom kopačke uspeo da zakači loptu taman toliko da ni Firmino, ni Staridž ne dođu do nje...

Liverpul je fudbalski "razbio" Sevilju, ali vodi samo 1:0.

40 - TREĆI PENAL ZA LIVERPUL!?

Neverovatno je šta rade švedske sudije... Posle pasa Staridža, u prostor, lopta je u do zemlje spuštenu ruku pogodila jednog štopera Sevilje i promenila pravac, odnosno zaustavljena je akcija Liverpula, ali ni treći put posle očiglednog igranja rukom Španaca, arbitar nije pokazao na belu tačku.

39 - GOOOOOOOOOOOL! ALI, OFSAJD!

Lovren je glavom postigao gol posle kornera, ali šta je radio Staridž!? Stajao je u ofsajdu i potpuno nepotrebno podigao nogu da zasmeta Soriji, koji NIKAKO ne bi odbranio udarac Hrvata, ali je ovako sudijska petorka opravdano poništila gol.

Staridž dao, Staridž uzeo.

Sulud potez sjajnog igrača...

36 - GOOOOOOOOOOOL! I TO KAKAV!

Majstorski potez majstora fudbala, Danijela Staridža. Liverpul je bio bolji, a Liverpul sada i vodi.

Pogledajte kako...


Daniel Sturridge Goal HD - Liverpool 1-0...by Video-Live

Evo gola iz još jednog ugla!



32 - GAMEIRO!

Prva i velika prilika za Sevilju, posle dugog napada Španaca. Glavomet je pokušao da prekine Gameiro, koji je fantastično uhvatio "makazice", ali bio pola metra-metar neprecizan.

Fantastičan fudbal gledamo.

30 - Žuti karton za Lovrena. Štoper Liverpula je "odneo" Gameira u aut i Šveđanin ga je kaznio javnom opomenom.

27 - NOVI PENAL ZA LIVERPUL?

Opet se Englezi bune i opet su možda bili u pravu. Moreno je probio odbranu Sevilje po levoj strani, stigao do gol-crte, centrirao i... Ništa nije dobio. A, ne samo da je bio korner, već je usporeni snimak pokazao da je Marijano rukom zaustavio centaršut Španca, a stajao je u svom šesnaestercu.

Uzalud su se bunili "redsi", Erikson je opet odmahnuo rukom...

Usporeni snimak pokazao je da je lopta posle Morenovog centaršuta pogodila u ruku igrača Sevilje, no...

25 - STARIDŽ! BRANI SORIJA!

Uf, kakva je ovo prilika bila za Liverpul... Lalana je osvojio loptu na desnoj strani, povukao je napred, došao do kaznenog prostora, a onda "bocnuo" loptu u prostor, ka kojoj se odlično kretao Danijel Staridž. Lopta je otišla malo iskosa, ali je Englez uspeo da šutira, međutim, na pravo mestu je bio Riko...

U nastavku sudar Milnera i Eskudera, kojim je okončan ovaj opasni napad "redsa".

20 - Liverpul je imao više od igre od 5. do 20. minuta, jednu odličnu šansu, možda su "redsi" oštećeni i za penal u tom periodu, ali kada god je lopta kod veziste Sevilje, Banege, svi na stadionu mogu samo da aplaudiraju.

Klasa od fudbalera!

12 - ENGLEZI TRAŽE PENAL! MOŽDA I ORAVDANO!

Šveđanin neće ni da čuje. Posle duge lopte Milnera, Firmino je prevario Karisa i probacio loptu pored njega, a štoper Sevilje rukom jeste zaustavio i loptu i Brazilca... Erikson je odmahnuo rukom, možda je pogrešio!

Penal?
Izvor: YouTube


Anketa

Da li je bio penal?

  • Da!

    100% (2)

  • Ne!

    0% (0)

  • Nisam siguran...

    0% (0)

Da li je bio penal?

Rezultati


11 - ŠANSA!

Štoper Sevilje Kariso izbacio je loptu sa gol-crte posle lukavog udarca Staridža glavom. Englez je na drugoj stativi "uhvatio" loptu glavom i plasirao je ka "maloj" mreži, pored Sorije, ali je Kariso u poslednji čas uspeo da je ispuca u polje.

8 - DŽAN!

Uzdasi u Bazelu. Staridž i Klajn su otvorili Sevilju po desnoj strani, ali je pas Klajna bio neprecizan - na kratko. Na "ničiju" loptu natrčao je Džan i sa preko 25 metara opalio iz prve i naterao Soriju na prvu intervenciju na utakmici.

Zakuvalo se!

5 - Liverpul skoro da nije "pipnuo" loptu u prvih pet minuta...

3 - Atmosfera je SPEKTAKULARNA!

1 - POČELO JE! Atmosfera je spektakularna. Liverpul je u crvenom, Sevilja u belom sa crnim "soknama".

20:31 - Pogledajte kako je bilo danas u Bazelu.

20:30 - Nije prošlo bez problema ni ispred stadiona.




20:27 - Došlo je do tuče navijača na jednoj od tribina iza gola.



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC