• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naslednici "lude družine" nadomak treće lige

Autor mondo.rs

Ekipa Vimbldona u sjajnoj revanš utakmici protiv Akringtona stigla od 2:0 do 2:2 i plasirala se u finale plej-ofa. Još jednom pobedom, klub bi napravio mnogo veći uspeh nego što se čini na prvi pogled...

AFC Vimbldon igraće 30. maja na Vembliju protiv Plimuta za prvi plasman u treću englesku ligu (zvanični naziv je Prva divizija) od osnivanja kluba 2002. godine.

Vimbldon je u polufinalu plej-ofa eliminisao Akrington, pobedom na svom terenu 1:0 i remijem u gostima - 2:2 nakon produžetaka.

Akrington je vodio 2:0, ali je robustni Adebajo Akinfenva (mnogi su ga zapazili zimus, u meču FA kupa protiv Liverpula) smanjio na 2:1 u 68. minutu i izjednačio zbirni rezultat.

Pošto u Engleskoj ne važi pravilo UEFA o posebnom vrednovanju golova postignutih u gostima, igrani su produžeci, u kojima je Lajl Tejlor pogotkom za 2:2 u 104. minutu odveo Vimbldon u dalje takmičenje.

AFC Vimbldon nastao je kada su vlasnici starog Vimbldona (1889-2004) odlučili da presele klub iz jugozapadnog Londona u 90 kilometara udaljeni Milton Kins. Navijači su se tome oštro usprotivili, ali pošto nisu uspeli da spreče selidbu, osnovali su novi klub gotovo identičnog imena, koji je krenuo iz najnižeg - devetog ranga engleskog fudbala.

Za devet sezona su se pet puta plasirali u viši rang i od 2011. se takmiče u četvrtoj ligi (Drugoj diviziji).

Menadžer ekipe je Nil Ardli, koji je od 1991. do 2002. igrao za ugašeni Vimbldon.

Taj klub je krajem 20. veka u kontinuitetu bio član Premijer lige 14 godina, a najveći uspeh ostvario je osvajanjem FA kupa 1988, pobedivši u finalu tadašnjeg šampiona, Liverpul (1:0).

Ekipa je u to vreme zbog ekscentričnog ponašanja pojedinih igrača dobila nadimak "Luda družina", koji ju je pratio sve do ispadanja iz Premijer lige 2000. godine, a ubrzo i definitivnog brisanja sa fudbalske mape.

Dok su Milton Kins Donsi - koji su ove sezone ispali iz Čempionšipa u treću ligu - fizički nastali na "pepelu" Vimbldona, AFC Vimbldon se smatra duhovnim naslednikom popularnog kluba. Ako 30. maja savlada Plimut, oni će se prvi put takmičiti u istoj ligi i igrati za bodove.

Do sada su se Donsi i AFC Vimbldon tri puta sastali u kup takmičenjima, ali nisu tome pridavali posebnu važnost. Štaviše, obe strane negiraju postojanje rivalstva.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC