• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Euforija u Gani: Prolazimo Srbe!

"Australija je ništa u poređenju sa snagom Gane, a Srbija ne može da ostane uspravna pred nama", kaže predsjednik Unije navijača Gane.

 Euforija u Gani: Prolazimo Srbe! Izvor: MONDO

Navijači reprezentacije Gane su oduševljeni žrijebom u Kejp Taunu. Čim su čuli da će "crne zvijezde", pored Njemačke koju respektuju, igrati protiv Srbije i Australije, počela je proslava plasmana u osminu finala SP 2010. godine.

Predsjednik Unije navijača gane, Ejbraham Boakje, izjavio je za poznati fudbalski sajt Goal.com da njegov tim svakako ide u drugu fazu, gdje se plasirao i na svom prvom nastupu na Mundijalima, 2006. godine u Njemačkoj.

"Toliko sam srećan zbog žrijeba... Ovo je 'kul' udarac za nas. Australija je ništa u poređenju sa snagom Gane, a Srbija ne može da ostane uspravna pred nama",
euforičan je Boakje.

"Njemačka je jedina ekipa, protiv koje će biti teško, ali nisam nervozan. U poređenju sa njima, jednaki smo na ovom turniru i moramo samo dobro da se pripremimo za taj meč", dodao je Boakje, čiji je nadimak "čovjek navijač", koji misli da će njegovi omiljeni igrači igrati polufinale.

Na SP u Njemačkoj, Gana je prošla grupu u kojoj je prvo "pukla" od Brazila sa 3:0, a potom dobila SAD (2:1) i Češku (2:0). U osmini finala, Pirlo i Jakinta poslali su kući ekipu koju je tada predvodio sadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije, Ratomir Dujković.



Uspjeh sa jednim Srbinom na čelu, doveo je do angažmana još jednog našeg sunarodnika kao selektora Gane, a to je Milovan Rajevac.

Neumjereni optimizam navijača Gane nije nešto što bi trebalo da brine "orlove", pred prvi meč na šampionatu. Ako na nešto treba obratiti pažnju u susretu sa "crnim zvijezdama", to je njihov vezni red, u kojem dominiraju trojica vrhunskih fudbalera.

Najstariji i kapiten je Stiven Apijah, bivši igrač Juventusa, a sada fudbaler Bolonje, kojem društvo prave asovi Čelsija i Intera, Majkl Esijen i Suli-Ali Muntari.

Njih trojica su "must" u startnih 11, a društvo im u veznom redu uglavnom pravi Entoni Anan iz Rozenborga, mada Rajevac na raspolaganju ima pregršt velikih talenata i nije nemoguće da će do 2010. godine uvrstiti nekog od njih u prvu postavu.

Jedan je svakako "vunderkind" Reala iz Madrida Daniel Opare, možda i nesuđeni fudbaler Crvene zvezde Prins Tagoe (Hofenhajm), Kvinsi Ovusu-Abeje (Spartak Moskva)...



U napadu dominiraju Metju Amoah (NAC Breda) i Asamoah Gijan (Ren). Njih dvojica jesu brz i uigran tandem, ali ne predstavljaju krem svjetskog fudbala.

Najveća mana nacionalog tima Gane je odbrana, koju drže prosječni fudbaleri Erik Ado iz holandske Rode i Džon Peintsil iz Fulama. Sa igrom iz kvalifikacija, bilo bi pravo čudo da takvoj dvojici igrača i golmanu Ričardu Kingstonu iz Vigana, "orlovi" ne daju bar gol.

Gana je tek 1957. godine dobila nezavisnost od Velike Britanije i stoga njeni fudbaleri nose uglavnom engleska imena. Već šest godina od proglašenja nezavisnosti, Gana je osvojila afrički Kup nacija i taj uspjeh ponovila je i 1965, 1978. i 1982. godine.

Gana je prva afrička nacija koja je obezbijedila plasman na 19. SP kroz kvalifikacije i trenutno zauzima 38. mjesto na FIFA rang listi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC