• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA (za sada) samo posmatra Ganu

FIFA je tokom prethodnih pet godina, uglavnom, bila dosljedna u namjeri da spriječi miješanje vlasti u rad nacionalnih fudbalskih saveza.

 FIFA (za sada) samo posmatra Ganu  Izvor: MONDO

Zbog toga, čak 14 zemalja je dobijalo uslovne ili momentalne suspenzije iz međunarodnih takmičenja, ukoliko bi Svjetska kuća fudbala primjetila da se savezi nalaze pod uticajem vlasti. Nekada su te suspenzije bile toliko kratke, da se nisu odrazile na aktivnosti fudbalskih reprezentacija, a nekada su značile i eliminaciju sa velikih takmičenja.

Između ostalih, kazne su dobijale reprezentacije Irana, Iraka, Bruneja, Kuvajta, Zambije, Perua, Madagaskara, Čada, Etiopije, Kenije, Poljske, Grčke, Jemena...

Da li će se toj listi pridružiti i protivnik Srbije u Grupi D narednog Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, reprezentacija Gane?

Malo je vjerovatno, ali je očigledno da FIFA pomno prati dešavanja u toj zemlji, jer niko nije mogao da sakrije da su Ganu na žrijebu za Mundijal u Kejp Taunu prošlog petka predstavljale čak tri delegacije!?

Prva, delegacija koja je bila očekivana, sastavljena od predstavnika nacionalnog fudbalskog saveza i selektora, Srbina Milovana Rajevca.

Druga, delegacija u kojoj je između ostalog bio predsjednik Nacionalnog sportskog saveza Gane, koja je pandan  Olimpijskom komitetu.

Treća, najproblematičnija, delegacija sastavljena od grupe političara, za koju se vjeruje da je došla kako bi imala uvid u premije FIFA za plasman na Svjetsko prvenstvo (oko osam miliona dolara), a kasnije i bonus za plasman u svaku narednu fazu takmičenja.

U FIFA strahuju da je prisustvo političara iz Gane u Kejp Taunu povezano sa "podjelom novca" koja bi mogla da uslijedi, a taj novac namijenjen je isključivo za potrebe fudbalskih saveza.

Do sada se nije dogodilo da neka reprezentacija bude isključena sa Svjetskog prvenstva zbog toga, ali se i nije dogodilo da je neka reprezentacija bila tako drastično oštećena u kvalifikacijama za Mundijal kao što je Irska u duelu sa Francuskom.

Ukoliko predsjednik FIFA Sep Blater procijeni da se političari u Gani previše miješaju u rad fudbalskih ljudi, mogao bi da pronađe način da jedne kazni, a druge obešteti.

Ipak, šanse da se tako nešto dogodi u domenu su teorije...

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC