• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janković za MONDO: Ne radim Pižonu iza leđa!

"Crvena zvezda ima trenera i to je legenda, čovjek uz kojeg sam ja odrastao. Ne bi to radio nikome, a kamoli Pižonu", kaže za MONDO "Srpski Murinjo".

 Janković za MONDO: Ne radim Pižonu iza leđa! Izvor: MONDO

Čovjek, koji je Crvenoj zvezdi donio nikad zabilježeni skor pred kraj jesenjeg dijela prvenstva, od 12 pobjeda i jednog remija i poraza u 14 kola, uz plasman u polufinale Kupa i časnu eliminaciju iz Evrope od, u tom trenutku, boljeg tima, doveden je pred - otkaz!

Dok još nije sasvim jasno ko je i zbog čega doveo u pitanje ostanak Vladimira Petrovića Pižona na mjestu trenera crveno-bijelih, iz kluba su sa svih strana stigle glasne riječi podrške četvrtoj Zvezdinoj Zvezdi. Prvo se, poslije meča sa BSK Borčom oglasio predsjednik Vladan Lukić, a onda i sportski direktor Ivan Adžić, kapiten Nikola Lazetić, zamjenik kapitena Slavoljub Đorđević...

Njihova složna uvjeravanja da se radi samo "o pokušaju da se destabilizuje klub", nisu isjekla neminovne rasprave o tome - ako će već Pižon biti otpušten - ko će doći umjesto njega?

I nekako logično - "izbor" je pao na bivšeg trenera Crvene zvezde, jednog od rijetkih koji je poslije odlaska iz kluba ostao omiljen među navijačima, Aleksandra Jankovića.

Te glasine mnogo su zasmetale Jankoviću, koji je ove jeseni dobio otkaz u belgijskom Lokerenu zbog loših rezultata ove sezone i trenutno je bez posla.

On je u razgovoru za MONDO želio da svima poruči da ga više ni u ludilu ne pominju kao potencijalnog nasljednika, kako kaže, legende kluba!

"Novine su prvo objavile da sam kandidat za funkciju direktora Omladinske škole Crvene zvezde. Ne znam zbog čega, valjda se neko u klubu pokačio sa Petrom Krivokućom, pa sam ja izvučen kao pogodan za zamjenika. A, onda, nije prošlo mnogo do trenutka kada sam dobio poziv da prokomentarišem 'spekulacije' oko toga da sam navodno kandidat za mjesto trenera prvog tima...", objasnio je Janković potrebu da za naš sajt jednom i posljednji put demantuje i jednu i drugu priču.

"Hoću jasno i glasno da demantujem i prvo i drugo!", nadovezao se Janković, a onda nastavio:

"Znam vrlo dobro, iz sopstvenog iskustva, kako to izgleda kada svakog jutra čitaš po novinama ko će da te naslijedi na klupi. To je jako ružan osjećaj", prisjetio se Beograđanin situacije kada je pred kraj sezone 2007/08 u jeku trke sa Partizanom za prvenstvo i Kup svakodnevno slušao priče o tome da je uveliko smijenjen i da će Zvezda na kraju sezone svakako dovesti novog trenera, što se na kraju i dogodilo.

"Zato je bitno da svi znaju da ne želim da učestvujem u tome!"

"IGRAČI NE POŠTUJU TRENERA, KOJEG TJERAJU"

Crveno-bijeli su nadoknadili šest bodova manjka u odnosu na Partizan u proljećnom dijelu prvenstva, ali kako je Janković od Milorada Kosanovića 9. novembra 2007. godine naslijedio "minus 7", klub je ostao prvo bez Kupa, a potom i bez titule u posljednjem kolu.

"Da, jurio sam ih do kraja... Imali smo sedam bodova zaostatka te zime, a onda smo došli na bod i igrali taj derbi na JNA. Poveli smo i onda su oni izjednačili...", rekao je Janković i ujeo se za jezik da ne prokomentariše ništa više, a vjerovatno je mislio i na polufinale Kupa.

Jankovića je zamijenio Zdenjek Zeman, uprkos glasnom protivljenju navijača i zbog osjećaja, koji se vraćao svakog jutra kada bi čitao novine, ovog decembra ne želi da bude "nečiji" instrument za rješavanje problema.

Naročito što je riječ o njegovoj Crvenoj zvezdi i Pižonu.

"Crvena zvezda ima trenera i to je legenda, čovjek uz kojeg sam ja odrastao. I da nije Zvezda u pitanju i da to nije Vladimir Petrović Pižon, ne bih se bavio time, da nekome radim iza leđa i pregovaram, jer ponavljam da dobro znam kako to izgleda".

Janković je naglasio da u takvim situacijama nije samo neprijatnost nešto što smeta treneru "kojeg smjenjuju", već i suočavanje sa ekipom.

"Ne čita to samo trener kojem 'rade o glavi', nego i 25 igrača uzme novine u ruke... I onda ti uđeš u svlačionicu pred njih i pokušavaš da nametneš autoritet, a samo je pitanje vremena kada će ti neko od njih reći: 'E, pali, ti sutra ideš odavde...' Nikada ne znaš kakav je mentalni sklop nekog pojedinca u ekipi u takvim okolnostima".

Bitno je i da trener osjeti da je podrška iskrena?

"Ako neko zna kako izgleda kada ti svi u klubu daju podršku, a ti čitaš o imenima svojih nasljednika to sam ja i ne želim da se u ovom slučaju neko koristi mojim imenom da rješava bilo kakve razmirice, ako ih ima. Nisam od onih 'poštenih' trenera koji, kada ih dovedu u situaciju da nekoga mogu da naslijede, oni kažu 'Zvezda ima trenera, ali ja sam Zvezdin vojnik i spreman sam da pomognem'. Šta to znači? Pozovite me i pristaću? Takvu 'podršku' sigurno neću pružiti Petroviću".

Da li je podrška koju ste dobijali od Uprave, u vrijeme kada ste samostalno vodili tim (9. novembar 2007. - 11. jun 2008), bila iskrena?

"Ne ulazim u to da li je bila iskrena, ali je bila javna".

Da li ste se sreli sa Pižonom od kada vas pominju kao njegovog nasljednika?

"Nismo se sreli, tek sam prije deset dana stigao iz Belgije".

"CIJENIM ŠTO ME JE MIŠKOVIĆ NAPADAO JAVNO"

Odlazite li na stadion? U kakvim ste odnosima sa novom Upravom?

"Ja sam sa svima OK. Čak i sa (Markom) Miškovićem, jer cijenim to što je bio javno protiv mene. Nije me tapšao po ramenu i namigivao, a u isto vrijeme tražio novog trenera" i dodao da ga u narednom periodu zanima uloga trenera, pa kao takav ne može da konkuriše ni Pižonu, pa ni Krivokući:

"Nisam kandidat za šefa Omladinske škole, niti me zanima funkcija direktora u dogledno vrijeme".

Kako gledate na period od aprila do oktobra ove godine, koji ste proveli u Lokerenu?

"Bilo je to veliko iskustvo za mene, jer sam radio u potpuno drugačiji okolnostima od onih u Crvenoj zvezdi. Drugi svijet, drugi mentalitet, druge ambicije... Sve to je dragocjeno iskustvo za mene".

Janković je objasnio da se u Belgiji skoro svi bore za opstanak, osim velike trojke.

"U Belgiji postoje tri veličine (Anderleht, Briž, Standard, prim. aut), koje dobijaju sve mečeve... Svi ostali, pa i Lokeren, moraju da pružaju maksimum svakog vikenda kako bi opstali i nekoga pobijedili. Takođe, svi ostali timovi spadaju u pet odsto kvaliteta, organizacije, budžeta. Sa dvije, tri pobjede možeš da skočiš i osam mjesta na tabeli".

"U takvoj situaciji, mi smo počeli nesigurno, izgubili samopouzdanje poslije nekih golova koje smo primili u periodu poslije 80. minuta i koji su nas koštali bodova. Trebalo je nešto da se promijeni, a trener je uvijek prvi na udaru. Uz sve to, klub prolazi kroz turbulentan period, jer je predsjednik, alfa i omega u klubu, ušao u 80. godinu i planira da se povuče, pa su se stvorile struje u borbi za prevlast".

Sada je svima jasno da se Janković neće vratiti u Zvezdu, a gdje će otići?

"Ne žurim, ponuda ima, ali neću izabrati tek tako..."

Neposredno nakon što je bio promovisan u šefa stručnog štaba Crvene zvezde, Janković je 17. decembra 2007. godine bio gost redakcije MONDO.

(N. Janković, MONDO, foto: arhiva MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC