• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponikao u Prnjavoru, a igrao za Island!

Autor mondo.ba

Reprezentacija Islanda, uz Vels, hit je EURO 2016. Nekada je u dresu ove ostrvske države nastupao i jedan fudbaler iz Bosne i Hercegovine!

  Riječ je o Izudinu Derviću, koji je počeo karijeru u Ljubiću iz Prnjavora, a nastupao je i za Slovan i ljubljansku Olimpiju prije odlaska na Island 1990. godine.

Sarajevski "Dnevni avaz" piše da je Dervić igrao u Prvoj ligi u Selfosu, kao napadač, i poslije jedne sezone odlazi u Premijer ligu Islanda u Hafnarfjorduram.

Mijenjao je klubove KR, Valur i još mnoge druge, da bi na koncu uslijedio i poziv da zaigra za reprezentaciju Islanda.

"U reprezentaciji Islanda sam odigrao 14 utakmica. Igrao sam između ostalog i protiv Brazila. Radio sam u međuvremenu sa mlađim kategorijama u nekoliko klubova. Sada samo radim svoj posao i zadovoljan sam. Najveće zadovoljstvo je bilo igrati protiv Brazila u Brazilu 1994. godine. Posebno protiv čovjeka i igrača kao što je slavni Ronaldo. Za Brazil su tada igrali još i Aldair, Branko, Dunga", rekao je Dervić sarajevskom listu.

Za njega nije iznenađenje veliki uspjeh Islanda na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

"Islanđani nisu slučajno tu gdje su danas. Mnogo se daje pažnje mlađim kategorijama i sav uspjeh se pripisuje tom radu. Oni su kao jedna porodica bili i ostaće, to je njihova snaga".

Prema njegovim riječima, kako god završi meč četvrtfinala protiv Francuske, Island je zajedno sa velsom pobjednik šampionata Evrope.

"Šanse protiv Francuske postoje, ali ne smijemo od njih tražiti previše. Oni su zajedno sa Velsom pobjednici ovog Eura kako god završe. Posebno Island sa svojom amaterskom ligom i 320.000 stanovnika".

Na pitanje da prokomentariše odnose navijača i igrača Islanda i medijske natpise u toj zemlji, Dervić je odgovorio:

"Znate kako je, kad igraš dobro, svi te hvale, kad ne igraš, kude te. Na Islandu se ne traži mnogo od njih, samo da igraju srcem i da se zalažu za svoj grb. Oni su bili idoli i prije ovog prvenstva, ništa se nije promijenilo. Mediji nisu previše iznenađeni ovim uspjehom. Ako vjerujete, oni su to rekli i javno: 'Mi ne idemo samo da bismo odigrali'. Grupnu fazu sigurno prolazimo, a dalje kako bude. Oni su puni samopouzdanja i uz njihovo fanatično zalaganje rezultat mora doći".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC