• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda: "Evropljani" da ne budu stranci!

Autor mondo.rs

Šampion Srbije u fudbalu zatražio od FSS da se promeni prvailo i da se ono prilagodi Zakonu o zapošljavanju stranaca u Republici Srbiji. Crveno-beli traže da se fudbaleri iz EU ne vode kao stranci.

 Crvena zvezda traži od Fudbalskog saveza Srbije promjenu zakona o strancima Izvor: MN PRESS

Ovog leta ponovo je pokrenuto pitanje stranaca u domaćim fudbalskim klubovima. Pre nego što Fudbaski savez Srbije donese nove odluke vezane za broj stranih fudbalera u klubovima, aktuelni šampion ima zanimljiv predlog...

Crvena zvezda uputila je FSS, odnosno njegovom predsedniku Slaviši Kokezi, zahtev za prilagođavanje fudbalskih propisa u skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca Republike Srbije u kome traži da se igrači iz Evropske unije ne tretiraju kao stranci.

"Nakon stupanja na snagu zakona o Zapošljavanju stranaca koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije broj 128/2014 gde u članu 5, nedvosmisleno piše da pravo na slobodan pristup tržištu rada, odnosno na zapošljavanje, samozapošljavanje i ostvarivanje prava za slučaj nezaposlenosti, osim ako međunarodnim ugovorom koji obavezuje Republiku nije utvrđeno drugačije, imaju državljani EU i njihovi porodični članovi, koji nisu državljani EU i imaju odobrenje za privremeni boravak za članove porodice ili stalno nastanjenje u tim državama kojim dokazuju svoje pravo na slobodan pristup tržištu rada", navodi se na sajtu crveno-belih.

Zvezda poziva FSS da kao krovna organizacija koja uređuje propise u fudbalskoj sferi pristupi prilagođavanju fudbalskih propisa u skladu sa zakonom Srbije.

"Molimo vas da u hitnom postupku uzmete u razmatranje naš zahtev i omogućite stranim državljanima koji dolaze iz zemalja Evropske unije da ostvaruju pravo na rad, odnosno da budu tretirani kao domaći fudbaleri u smislu prava na nastupanje u fudbalskim klubovima Superlige bez ograničenja", stoji u zahtevu koji je potpisao predsednik Svetozar Mijailović.

Trenutno je u Superligi na snazi pravilo da četiri stranca mogu da nastupaju, plus dva igrača sa područja bivše Jugoslavije, ali ono će, prema najavama iz dobro obaveštenih krugova, gotovo sigurno biti promenjeno.

Po broju stranih fudbalera u Superligi prednjači upravo Crvena zvezda.

Klub iz Ljutice Bogdana u svojim redovima ima čak devetoricu stranaca (da nisu sa prostora bivše SFRJ), od kojih su četvorica iz Evropske unije - Damian Le Talek (Francuska), Mičel Donald (Holandija), Ugo Vijeira (Portugalija) i Tomas Fibel (Francuska). Drugi po broju stranaca je Partizan, a od njih petorice Ivan Bandalovski i Valeri Božinov (obojica iz Bugarske) su iz Evropske unije.

Takođe, od fudbalera sa prostora SFRJ, a od država koje pripadaju EU, Zvezda ima Luisa Ibanjeza (ima državljastvo Hrvatske i Argentine) i Davida Babunskog, koji bi kao Makedonac sa španskim papirima, ukoliko se usvoji predlog crveno-belih, mogao da igra kao "domaći" fudbaler iz EU. U Partizanu je to Slovenac Gregor Balažic...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC