• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda je pala diplomski, ali tu je avgust II

Autor mondo.rs

Na ispitu u amfiteatru pred 50.000 ljudi mogli su glasno da se čuju pogrešni odgovori i prepoznaju preskočene lekcije, ali srećom po rukovostvo, trenera i ekipu srpskog šampiona - postoji još jedan rok. Poslednji.

San o Ligi šampiona ponovo je završen naglim buđenjem.

Iz divnih snova koje su sopstvenim greškama pretvorili u košmar fudbalere Crvene zvezde trgao je Vanderson, sa dva alarma u prvom produžetku i bukvalno oterao crveno-bele iz predvorja elitnog takmičenja, iako su u jednom trenutku bili na odličnom putu da se nađu u poslednjoj rundi kvalifikacija za "ono pravo".

I, usput, obezbede bar jesen u Ligi Evrope, koja na adresi Ljutice Bogdana 1a ne stanuje od 2007. godine...

Imao je srpski šampion 2:2 iz Razgrada i 1:0 u Beogradu, ali nije imao iskustvo da to sačuva. I kvaliteta u određenim linijama tima, pre svega odbrani, što na terenu dimenzija 110x73 nije imalo gde da se sakrije.

Pogrešne odgovore iz lekcija koje su preskočene u međuvremenu, ili kasno spremane, mogao je da čuje svako od 50.000 prisutnih u amfiteatru.

I nije sve išlo na ruku gostima, naprotiv. Čak i posle preokreta bugarskog tima Zvezda se našla u solidnoj poziciji pošto je trebalo da u drugi deo utakmice uđe sa igračem više. Trebalo.

No, glupost Gelora Kange i naivno nasedanje na jeftinu verbalnu provokaciju protivničkog igrača zapravo najbolji pokazatelj koliko crveno-belima nedostaju utakmice kao što je bila ova u utorak uveče i kojom su, stekao se utisak, više impresionirani bili domaći, nego gostujući igrači.

"Godinu dana smo priželjkivali ovakvu utakmicu i trebalo bi da budemo srećni jer smo igrali u ovakvoj atmosferi", konstatovao je posle meča Damir Kahriman.

Ovom iskrenom izjavom golman crveno-belih nesvesno je poslao poruku da se ekipa zadovoljila samim igranjem pred 50.000 gledalaca, bez obzira na eliminaciju, a ako je tako – to bi bilo veoma pogrešno!

Da li je?

Nedeljama su iz Ljutice Bogdana pričali da nije obećana Liga šampiona ove sezone i da je cilj plasman u Ligu Evrope. Pokušali su na taj način direktor Zvezdan Terzić i trener Miodrag Božović da skinu teret sa igrača i od utakmice sa prvakom Bugarske naprave priliku za nadigravanje, ne "seču glava", međutim – svima je u klubu, i oko njega, jasno da je elitno UEFA takmičenje mnogo, mnogo primamljivije od drugostepenog i masovnijeg.

Uvek je lepše naći se u probranom društvu.

Ali, ako su Terzić i Božović bili iskreni – nameće se drugo pitanje...

Ako Liga šampiona nije bila ultimativni cilj, već premija, zašto onda Zvezdini igrači (ali i trener) nisu išli na sve ili ništa, kada su se već domogli rezultata 2:2 i obezbedili bar produžetke?

Rasterećena i dobro pripremljena ekipa nije smela da, kao što je takođe izjavio Kahriman, razmišlja o penalima, već je trebalo da krene i po treći gol, bez obzira na zamor koji donosi fudbal 10 na 10. Istina, probali su u par navrata (bukvalno "par"), ali je svaki minut koji je otkucavao do kraja diplomskog ispita pokazivao koja od dve ekipe na terenu je bolje fizički pripremljena.

To je bila ona druga.

Na sve, nadovezala se i loša sudijska procena kod trećeg gola Ludogoreca, koji je važio dva, pa je sav trud pao u vodu već u prvom minutu produžetaka, a trebalo je da se igra 30.

Dakle, da se vratimo na pitanje - da li su se crveno-beli zadovoljili samo utakmicom koja je ponovo napunila stadion? Oni sami najbolje znaju taj odgovor. Želja kod Božovićevih igrača nije bila sporna, ali samo motiv, nažalost, nije dovoljan za plasman u Ligu šampiona.

Evropa traži mnogo više, bolju pripremu, studiozniji rad, ponavljanje najvažnijih lekcija i staloženost na samom polaganju...

Šta sada?

Nije smak sveta, jer postoji i avgust II. Crveno-belima preostaje da skupe energiju za poslednju rundu kvalifikacija za Ligu Evrope, prelistaju skripte i pronađu način da uđu u preko potrebnu grupnu fazu, koja bi bila poput upisivanja mastera za ovaj tim, možda i nepotrebno menjan "u minut do 12".

Važan ispit je pred svima u Ljutice Bogdana, koliko zbog klupske kase, toliko zbog sticanja neophodnog iskustva za igranje na međunarodnoj sceni, koja jedina može da bude proglašena za diplomski, nakon što je ovaj tim položio nekoliko ispita prošle godine iz predmeta "nacionalna fudbalska takmičenja" i "lokalni izazovi".

Posao će biti otežan zbog suspenzije Kangi (crveni karton) i odlaska Luisa Ibanjeza u Trabzon, a ostaje da se vidi da li će Donald imati pravo nastupa, pošto mu na sajtu UEFA nije evidentiran žuti karton, koji bi mu bio treći od početka kvalifikacija (to bi značilo meč pauze), no... Eliminacija od Ludogoreca nije krivica jednog čoveka, već posledice serije grešaka koja je napravljena ne od juna do avgusta, već i proćerdanog vremena od prošle zime, kada je cela Evropa znala da se bivši prvak sprema za povratak na veliku scenu.

Važan je, naravno, i žreb koji će biti održan u petak, a kada će srpski student kampanjac ponovo izvlačiti pitanja...

Ali, bez obzira na ime rivala, svi na stadionu Rajko Mitić moraju da budu svesni da predstojeći evropski dvomeč nije samo popravni za Ludogorec, već poslednja šansa da aktuelni tim, stručni štab i rukovodstvo polože ispit generacije i potom diplomu adekvatno naplate, pre nego što je okače u muzej kluba gde će stajati da je generacija predvođena popularnim "Grofom" prekinula devetogodišnje izgnanstvo iz evropskog fudbala.

O željenom povratku na međunarodnu scenu priča se još od zimus i sada je, iako je Zvezda u stilu "pravog" studenta kampanjski potrošila dragoceno vreme na mnoge sporedne stvari i propustila priliku da nauči neke važne lekcije, na kojima je padala u bliskoj prošlosti, prava i poslednja prilika da se u reprizi "meča decenije" daju ispravni, tačni i potpuni odgovori na pitanje:

Da li je ovo TA generacija?


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC