• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milom ili silom, oni uvek ostvare svoj cilj

Autor mondo.rs

Nejmar se tokom pregovora sa Barsom služio i "prljavom PR kampanjom", ali je na kraju dobio povišicu i nasmejan pred kamerama TV Barsa poručio da je "srećan, jer ostaje kod kuće".

Jedan od najdužih i najturbolentnijih razgovora o produžetku saradnje postignut je danas, konačno.

Barselona i brazilski as Nejmar produžili su ugovor do 30. juna 2021. godine, a ugovorena je i minimalna cena otkupa koja će vremenom samo rasti. Trenutno, klub koji želi da kupi Nejmara mora da uplati 200 miliona evra, koje Barsa ne bi mogla da odbije, a kasnije će ona rasti na 222 i 250 miliona od treće sezone.

Nejmar je u Barselonu prešao iz Santosa 2013. godine, u jednom od najkontroverznijih transfera u istoriji, zbog kojeg je katalonski klub kažnjen, a tadašnji predsednik Sandro Rosel morao da podnese ostavku.

Ni danas nije sasvim jasno koliko je katalonski klub platio za tada 19-godišnjeg fudbalera. Prijavljena je suma od 57 miliona evra, međutim nezvanično – nakon što su španske poreske vlasti ispitale sve transakcije – realna suma koja je izdvojena za njegov dolazak u klub iznosila je preko 100 miliona, međutim to će ostati pod "navodno" sve do završetka sudskog spora koji se i dalje vodi u Španiji.

A, dok spor traje, Barselona i Nejmar napreduju na sportskom planu, međutim danas završeni pregovori o nastavku saradnje nisu išli tako glatko i lako, kao što dribler povremeno odigra na terenu, jer...

Njegovi menadžeri i otac Nejmar Santos Senior konstantno su tokom pregovora sa predsednikom Barselone Đozepom Marijom Bertomeuom "podvaljivali" ekskluzivne vesti o tome kako će Mančester junajted, Mančester siti, Pari Sen Žermen, a u jednom trenutku i Real, uplatiti preko 200 miliona evra za fudbalera, koji je do danas odigrao 150 utakmica za "Blaugranu", postigao 91 gol uz 62 asistencije, osvojio FIFA svetsko prvenstvo klubova, Ligu šampiona, UEFA superkup, dve titule prvaka Španije, dva Kupa kralja i jedan španski Superkup.

Nejmar je u isto vreme, ranije kao kapiten, a sada više ne, vukao i reprezentaciju Brazila do zlata na FIFA kupu konfederacija i Olimpijskim igrama, dok u čuvenom polufinalu Svetskog prvenstva u Brazilu 2014, kada je Nemačka pobedila 1:7, nije igrao zbog teške povrede koju mu je u četvrtfinalu naneo igrač Kolumbije, Huan Kamilo Zuniga.

Nejmar da Silva Santos Žunior navikao je sebe na trofeje, jer je još kao tinejdžer osvojio Kup Brazila i vodio Santos do dva najvažnija trofeja u južnoameričkom fudbalu. Osvojen je Kopa Libertadores, koji je pandan Ligi šampiona u Evropi i Kopa Sudamerikana, što odgovara Ligi Evrope.

Nejmar je bio najbolji strelac Kopa Libertadoresa 2011/12 i Lige šampiona 2014/15, a prema prvobitnom ugovoru sa Barselonom zarađivao je godiđnje 9,18 miliona evra, odnosno 176.000 evra nedeljno. To, naravno, nije sve što je Nejmar dobijao od drugog kluba za koji je nastupao u karijeri, jer se Barsa obavezala da ga nagrađuje bonusima i za golove i za asistencije, ali i za trofeje, kojih je svakako bilo u prethodnom periodu.

Na kraju, treba reći da je predmet sudskog spora protiv Rosela i to što je Barsa, pregovarajući sa porodicom Nejmar, pristala da pored obeštećenja Santosu uplati milionske sume Nejmarovom ocu za otvaranje fudbalskih kampova i škola u Brazilu, što je inače kažnjivo i po propisima FIFA.

No, Barselona te 2013. nije birala sredstva kojima će dobiti jednog od najtraženijih igrača sveta, pa tako ni sada kada je produžetak saradnje bio u pitanju, uprkos tome što je bilo prepreka i nerealnih očekivanja.



Od danas, Nejmar će ući u krug najplaćenijih igrača sveta, iako dve strane nisu otkrile kolika je nova nedeljna plata 24-godišnjeg levorkilnog napadača, koji već ima 49 golova na 73 utakmice za Brazil i koji krupnim koracima hita ka vrhu večne liste strelaca na kojoj su velikani poput Pelea, Romarija, Ronalda...

Nezvanično, Nejmar je dobio fiksnu godišnju platu od 15 miliona evra, što ne isključuje dodatna plaćanja u odnosu na kvalitet nastupa. Poređenja radi, dugo najplaćeniji fudbaleri sveta, Nejmarov saigrač Leo Mesi i Kristijano Ronaldo iz Real Madrida, "popeli" su se na oko 20 miliona evra godišnje posle poslednjih produžetaka ugovora sa dva najveća španska kluba.

"Zaista sam srećan što sam obnovio ugovor, jer se ovde osećam kao kod kuće", rekao je Nejmar za TV Barsa, uz podsećanje da mu je prvobitni ugovor isticao 2018. godine i da bi on naredne sezone ušao u poslednju godinu ugovora i bio laka meta za neke klubove koji bi mogli da mu ponude i jaču platu od ove u Barsi.

Bertomeu bi sada morao sedne za sto i sa trećim članom ubitačnog trija "MSN", Luisom Suarezom, koji se za razliku od Nejmarovog "PR tima" nije služio "ponudama Pari Sen Žermena od 250 miliona evra koju Barsa neće moći da odbije", već je pred početak razgovora rekao samo:

"San mi je da završim karijeru u Barseloni".

Ovako ili onako, najveće zvezde uvek dobiju ono što naume...


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC