• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Migranti preplavili nemački fudbal

Autor mondo.rs

Prošle godine kada je Nemačka primila oko 890.000 izbeglica, DFB je izdao 42.000 dozvola strancima, mnogi od kojih su izbeglice, dok je takvih dozvola 2012. godine bilo izdato 10.000.

Dolazak stotina hiljada migranata u Nemačku doveo je do drastičnog povećanja broja regrutovanih stranih fudbalera, saopštio je danas Fudbalski savez Nemačke (DFB), koji je pokrenuo inicijative za igrače i za klubove.

Prošle godine kada je Nemačka primila oko 890.000 izbeglica, DFB je izdao 42.000 dozvola strancima, mnogi od kojih su izbeglice, dok je takvih dozvola 2012. godine bilo izdato 10.000.

U Nemačkoj ima 6,5 miliona stranih državljana s dozvolama za igranje, u 26.000 klubova.

Da bi podstakao integraciju novih igrača, Savez je izdao brošuru u kojoj se izbeglicama savetuje da nauče nemački, a klubovima da pomognu izbeglicama koji su ponekad traumatizovani onim što su doživeli u svojim zemljama.

Nemica kosovskog porekla Liara Aluši, koja igra u Pari Sen Žermenu, je na naslovnoj strani ove brošure. Brošura je predstavljena nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na samitu o integraciji održanom u ponedeljak u Berlinu.

Rođena na Kosovu, Aluši je stigla u Nemačku kada je imala četiri godine. Ona kaže da joj je fudbal pomogao da se integriše.

"Bili smo stranci (u Nemačkoj) i nekad su nas odbacivali. Fudbal mi je omogućio da steknem prijatelje i dao mi je samopouzdanje", rekla je ona.

Fudbalski savez Nemačke takođe je pokrenuo program koji treba da ohrabruje klubove da regrutuju izbeglice. Gotovo 3.000 klubova učestvuje u tom programu.

Efekat se oseća sve do prve lige gde su igrači Bakeri Džata (18) i Usman Maneh (19) u klubovima Hamburgu i Verder. Obojica su stigla u Nemačku 2014. i 2015. iz Gambije, i dobila status izbeglice.

"Fudbal mi je omogućio da naučim jezik, da se upoznam s Nemcima i da izbegnem dosadu sedenja kod kuće", rekao je Bakeri Džata koji je stigao u Nemaču 2015. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC