• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKN: "Faraoni" žele osvetu

Egipat - Alžir u polufinalu Afričkog kupa nacija. Prije dva mjeseca te dvije zemlje su maltene prekinule diplomatske odnose.

 AKN: "Faraoni" žele osvetu Izvor: MONDO

Egipćane još peče eliminacija od Alžira u odlučujućem meču za plasman na Mundijal u Južnoj Africi. Ali, prilika za osvetu došla je brže nego što su očekivali - u četvrtak će se te dvije reprezentacije suočiti u polufinalu Afričkog kupa nacija.

Alžir je u "majstorici" za plasman na Svjetsko prvenstvo pobijedio Egipat 1:0, a njihov posljednji duel umalo je doveo do prekida diplomatskih odnosa dvije zemlje, jer su Egipćani teško podnijeli poraz, pa je bilo i nasilnih anti-alžirskih demonstracija u Kairu.

Svašta se događalo poslije tog meča. Egipatska vlada čak je povukla ambasadora iz Alžira, štampa se utrkivala ko će više nagrditi Alžirce, a u pojedinim televizijskim emisijama čak se diskutovalo o tome da li su Alžirci uopšte arapskog porijekla!?

Čak je i egipatski predsjednik Hosni Mubarak pred parlamentom izjavio da "neće tolerisati one koji povrijeđuju dostojanstvo egipatskih sinova".

Tenzije pred meč u Angoli, na Afričkom kupu nacija, sada nisu tolike, ali javnost u Egiptu "pumpa" atmosferu. Tako se na državnoj televiziji besomučno emituju rodoljubive pjesme, na zgradama su okačene zastave, svi su zaboravili na svakodnevne probleme - sada je pitanje svih pitanja pobijediti Alžir!

Za razliku od prije dva mjeseca, sada su se političari na obe strane dozvali pameti, pa pokušavaju da "spuste loptu".

"Nadam se da i egipatski i alžirski narod znaju da je reč o bratskim narodima i da fudbalski meč ne bi smeo da ugrozi njihov odnos", izjavio je šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Geit.

Egipatska štampa uvjerena je u pobjedu svog tima. "Najbolji smo", piše provladin list "Al-Ahram", dok nezavisni dnevnik "Al-Dostur" poručuje: "Idemo do finala".

"Bez lažne skromnosti i arogancije, možemo reći da ostajemo gospodari fudbala na afričkom kontinentu", piše treći list "Al-Gomuhirija".

Ipak, za razliku od kvalifikacija za Mundijal, u medijima na obe strane preovlađuje razum i ističe se da je riječ ipak samo o fudbalskom meču, koji ne bi smio dodatno da pogorša odnose dvije zemlje i dva naroda.

"Sanjam o tome da predsjednici obe zemlje - Hosni Mubarak i Abdelaziz Buteflika sejde jedan pored drugog na utakmici u Angoli, da podrže oba tima i da na kraju bolji dobije čestitke", piše u uvodnom komentaru urednik jednog egipatskog lista.

Fudbaleri Egipta, pak, priznaju da su prije meča sa Kamerunom (dobili na produžetke 3:1) u mislima imali Alžir.

"Da, razmišljali smo o Alžiru i to je donekle uticalo na našu igru. Želimo da uđemo u finale i da osvojimo turnir i tako našim navijačima pružimo utjehu za eliminaciju sa Svjetskog prvenstva", izjavio je defanzivac Vael Goma.

Sajed Muvad se nadovezao poručivši da će svojim velikim rivalima "održati lekciju iz fudbala". "Pokazaćemo da se nismo plasirali na Mundijal samo zbog nekih okolnosti", dodao je samouvjereno.

I u Alžiru rastu nacionalna osjećanja pred duel sa Egiptom. Vodeći dnevnik ističe da je reč o odbrani "reputacije Alžira".

"Ne smijemo da izgubimo ako želimo da sačuvamo obraz", piše taj list.

Ni alžirski fudbaleri ne prezaju od obećanja.

"Sjajno je što igramo protiv Egipta, jer nam se pruža prilika da dokažemo da smo ga pošteno dobili u kvalifikacijama za Mundijal a ne zato što smo imali sreće. Pobijedili smo u 'majstorici' zato što imamo mnogo talentovanih fudbalera, što imamo karakter i što je timski duh vjerovatno naše najjače oružje", rekao je Amer Buaza.

"Pustinjske lisice", kako glasi nadimak alžirske reprezentacije", iznenadila je afričku fudbalsku javnost eliminisavši glavnog favorita na turniru Obalu Slonovače.

Postoje svi uslovi da gledamo sjajan meč u četvrtak.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC