• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKN: Najtrofejniji za novi pehar!

U nedelju, u finalu Afričkog kupa nacija igraće dve reprezentacije sa najviše trofeja - Egipat i Gana. Gana dobila Nigeriju, Egipat deklasirao Alžir.

 AKN: Najtrofejniji za novi pehar! Izvor: MONDO

Dve najuspješnije afričke reprezentacije, Egipat i Gana boriće se za novu titulu najboljeg na Afričkom kupu nacija u Angoli.

Gana je u prvom polufinalu pobedila Nigeriju 1:0, golom Asamoa Gijana u 21. minutu i tako došla u priliku da se bori za svoju petu titulu prvaka Afrike. Posljednji put Gana je bila prvak crnog kontinenta 1982. godine.

Selektor Gane Milovan Rajevac uspio je da bez najvećih zvijezda tima, a prije svega Mikaela Esijena, i sa grupom igrača iz omladinske reprezentacije, odvede "Crne zvijezde" do finala turnira u Angoli.

Ključni trenutak utakmice dogodio se u 21. minutu u režiji dvojice Asamoe.

Asamoa je filigranski precizno centrirao iz kornera, a Asamoa Gijan, napadač francuskog Rena, glavom iz neposredne blizine poslao loptu iza leđa golmana Nigerije Enijame.

Nigerija ponovo ništa posebno nije pokazala. Tek u drugom poluvremenu nekoliko brzih akcija, ali je napadač Obafemi Martins bio potpuno indisponiran i uspio je da upropasti sve poluprilike koje su mu se ukazale.

Srpski stručnjak, koji je Ganu odveo i na Mundijal u Južnu Afriku, boriće se za svoj prvi trofej otkako je prije dve godine preuzeo afrički tim.

OSVETA "FARAONA" SA KAMATOM

Egipat nije uspio da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku. U novembru ih je u tome osujetio Alžir.

Čekali su "faraoni" na dan kada će moći da se osvete. A taj dan je bio 28. januar 2010. godine.

Egipat se osvetio Alžiru sa kamatom - 4:0, a "Pustinjske lisice", kako glasi nadimak alžirske reprezentacije, završili su meč sa osmoricom!

Velike nevolje za Alžir počele su u 38. minutu. Rafik Hališ je išao iz glupost u glupost. Najprije je nespretno reagovao, tačnije promašio je jednu laganu loptu, ona se odbila do Emada Motaeba, da bi ga Hališ dovoljno spotakao da sudija pokaže na bijelu tačku.

Penal je izveo Hosni Abd Rabu, ali je u jednom trenutku zastao, golman Alžira Fauzi Čauši je reklamirao povredu pravila, ali je sudija priznao gol.

Od tog trenutka bilo je jasno da treba da se dogodi čudo da "faraoni" ne odu u finale.

U drugom poluvremenu egzekucija. U 65. minutu Muhamed Zidan postiže drugi gol za Egipat, nakon što je orbnuo Belhađa i potom odlično i neodbranjivo šutirao.

Alžirci su posrtali, bivali sve nervozniji. U 70. minutu ostali su sa devetoricom na terenu, jer je Nadir Belhađ, bespotrebno, sa obje noge startovao na Ahmeda Muhamadija. Direktan crveni karton.

Utakmica je tada bila već odlučena. Da Alžircima bude još neprijatnije pobrinuo se Muhamed Abdulšafi u 81. minutu, potom je Alžir ostao i bez golmana Čaušija (drugi žuti karton), a šlag na tortu, što se tiče Egipta, stavio je Muhamed Gedo u 90. minutu.

Impresivan učinak Egipta na turniru u Angoli - pet utakmica i pet pobjeda, uz gol-razliku 14:2!

U nedjelju, Egipat ima šansu da postane prva reprezentacija koja je tri puta zaredom osvajala titulu najboljeg na afričkom kontinentu.

Egipat je do sada šest puta bio prvak Afrike. Protiv podmlađene selekcije Gane će biti veliki favorit.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC