• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spartak o tituli 1946: Tuđe nećemo, svoje ne damo

Autor mondo.rs

Crvena zvezda je tražila "prvu titulu prvaka Srbije", ali moguće je da isto učine i Subotičani.

 Spartak o tituli 1946: Tuđe nećemo, svoje ne damo Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Ko je prvi šampion naše zemlje u fudbalu? Zvanično, to je Partizan, koji je u sezoni 1946/47. osvojio titulu prvaka Jugoslavije, ali bi uskoro moglo da dođe do promene.

Vodeći se primerom iz Hrvatske, gde je tamošnji Savez dodelio priznanje Hajduku iz Splita, koji je 1946. bio pobednik kvalifikacija za Prvu ligu NR Jugoslavije na području Hrvatske, nedavno se javila Crvena zvezda koja traži da FS Srbije učini isto, pošto su crveno-beli bili najbolji u srpskim kvalifikacijama.

Kada se "zakopa" malo dublje u izveštaje, međutim, paralelno je igrano još nekoliko kvalifikacionih grupa, tako da Hajduk i Zvezda nisu jedini koji imaju pravo da traže "konačnu titulu".

Među njima je i Spartak iz Subotice, o čemu je opširno pisao novosadski "Dnevnik".

Naime, Subotičani su bili najbolji u svojevrsnom prvenstvu Vojvodine, osvojivši prvo mesto u "severnoj grupi", a zatim u dvomeču pobedivši prvoplasiranog iz "južne grupe", Slogu Novi Sad (danas Vojvodinu).

Time je Spartak, kao i Crvena zvezda koja je bila najbolja u svojim kvalifikacijama, ostvario pravo učešća u Prvoj saveznoj ligi.

Vodeći se objavom "Dnevnika" da Subotičani imaju jednako pravo kao i Crvena zvezda da traže titulu prvaka Srbije iz 1946. godine, MONDO je pozvao predsednika Spartak Žrepčeve krvi, Dragana Simovića.

"Sve ovo nam zvuči veoma zanimljivo i sigurno nećemo biti mutavi i inferiorni ukoliko zaista imamo pravo da tražimo titulu. Pozabavićemo se svim detaljima i činjenicama, pa ćemo videti... Zvezda i Spartak nikada nisu odigrali utakmicu kojom bi se utvrdilo ko je zaista tada bio najbolji u Srbiji. Oni su pobedili u jednim kvalifikacijama, mi u drugim, tako da, ako imamo osnova, nećemo samo sedeti i gledati. Što bi rekao Tito: 'Tuđe nećemo, svoje ne damo'", izjavio je Simović za MONDO.

Ukoliko bi odluka bila doneta u korist Spartaka, Subotičanima bi to bila prva nacionalna titula. Zvezda ih, trenutno, ima 27.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC