• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uložili 43,5 miliona u njega - nije dao gol!

Autor mondo.rs

Kinezi plaćaju enormne sume za proverene i manje proverene igrače iz najjačih evropskih klubova, a neki od tih transfera ispostave se kao potpuni debakl.

U petak, 17. februara, biće okruglo godinu dana od kako je Ezekil Laveci (31) napustio Pari Sen Žermen za svega 5,5 miliona evra obeštećenja i, u tom trenutku, postao najplaćeniji fudbaler sveta samim potpisom ugovora sa Hebei Čajna Forčunom.

Ovaj klub, koji postoji od 2010. godine, a koji je pre dve sezone kupila kompanija "China Fortune Land Development", omalenom Argentincu spornih radnih navika odredila je platu od oko 38 miliona evra za dve sezone.

Kada se odbiju porezi i ostale dažbine, Laveci je od 2016. do 2018. trebalo da zaradi oko 28 miliona evra igrajući fudbal u Ćinhuangdau, gradu od oko milion stanovnika na severo-istoku najmnogoljudnije zemlje sveta.

Na polovini tog "mandata", vlasnici i navijači sedmoplasiranog tima iz prošle sezone, koji od leta 2016. trenira poznati i trofejni trener Manuel Pelegrini, i dalje čekaju Lavecijev gol, verovali ili ne.

Dok se u Kini spremaju za start sezone 2017, tamošnja javnost nestrpljiva je u iščekivanju rešenja Lavecijevog statusa, s obzirom na to je on prošlog leta, igrajući za Argentinu na Kopa Amerika u SAD, polomio ruku, oporavljao se određeno vreme i onda mesecima nastupao za drugi tim.

Ni dolazak Pelegrinija, Čileanca, poznatog kao čoveka koji ume da "smiruje" temperamentne zvezde, nije značio momentalan povratak Lavecija u prvi tim, a nije ni da se ekipa naigrala dobrog fudbala pod njegovim vođstvom - bivši trener Real Madrida, Mančester sitija i još nekolicine uspešnih evropskih klubova od leta do kraja sezone zabeležio je jednu pobedu u sedam mečeva (14,3 odsto uspešnosti) i spustio klub sa druge na sedmu poziciju na kraju sezone.

Od ranije, uz Lavecija, za Hebei igrali su brazilski napadač Aloizio (šest golova prošle sezone), poznati kamerunski vezista Stefan Mbija (sedam golova) i bivši napadač Arsenala i Rome, Žervinjo (tri gola), ove zime došao je brazilski vezista Ernaneš iz Juventusa, a kako je u Superligi Kine dozvoljeno da nastupaju samo četvorica stranaca, veliko je pitanje šta bi bila Pelegrinijeva odluka uoči licenciranja prvotimaca da Žervinjo u međuvremenu nije pokidao prednje ukrštene ligamente kolena i praktično otvorio prostor za jedno vreme najplaćenijeg igrača sveta da uđe u prvi tim na mala vrata.

Tu neće biti kraj njegovim naporima da se izbori za takmičarske minute, utoliko što od ove sezone treneri mogu da uvrste samo trojicu stranaca u startnih 11, tako da će svakog vikenda Pelegrini birati između Aloizija, Mbije, Ernaneša i Lavecija, a na polovini sezone čileanski stručnjak imaće pravo da licencira oporavljenog Žervinja na račun nekog od pomenutih igrača.

Do povrede, Laveci je za Hebei tokom proleća 2016. godine odigrao 11 utakmica i zabeležio četiri asistencije…

Da li će iz Kine otići kao multimilioner koji nije postigao gol? Relativno brzo ćemo saznati...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC