• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dujković za MONDO: Da, zvala me je Nigerija!

Ratomir Dujković to nije planirao, ali bi ovog ljeta u Južnoj Africi, po drugi put zaredom, mogao da bude učesnik Svjetskog prvenstva...

 Dujković za MONDO: Da, zvala me je Nigerija! Izvor: MONDO

Selektor mlade reprezentacije Srbije jedan je od kandidata za selektora Nigerije, tačnije čovjeka koji će popularne "super orlove" pripremiti i predvoditi ih na Mundijalu 2010. umesto Šaibu Amodua.

"Istina je, Nigerijci su me zvali i pitali da li sam slobodan da preuzmem njihovu selekciju. Odgovorio sam da sam angažovan kod Fudbalskog saveza Srbije, ali da možemo da razgovaramo ako mi FSS izađe u susret. Na tome se, za sada, završilo. Očekujem da mi se opet jave krajem mjeseca", izjavio je za MONDO Ratomir Dujković.

I, kakve su šanse da Vam FSS odobri eventualni angažman?

"Ako bih preuzeo Nigeriju, to bi trajalo najviše četiri mjeseca. Između 10. i 15. marta bih morao da krenem po Evropi da gledam njihove igrače, pošto ovi koji su igrali na Kupu Afrike nisu zadovoljili i moraće dosta toga da se mijenja. Naš mladi tim ne igra utakmice u tom periodu, tako da bi moj posao do avgusta i inače bio sveden na skauting".

Na listi želja nigerijskog saveza nalaze se čuveni treneri, poput Gusa Hidinka i Luja van Gala, ali prognoze kažu da ćete posao dobiti Vi ili aktuelni selektor Egipta, Hasan Šehata?

"I jačim trenerskim imenima od mene bi to bila velika čast. Odlazak na Mundijal je jedinstven izazov, ali ako dobijem posao, sigurno mi neće biti lako. Klupska sezona traje do 15. maja, slijedi obavezan sedmodnevni odmor za igrače, što znači da ostaju samo tri nedjelje do prve utakmice sa Argentinom. Za to vrijeme jedino je moguće osvježiti ekipu i raditi na apliciranju taktike i sistema igre koji oni mogu da prihvate".

Nigerija je zauzela treće mjesto na AKN u Angoli, ali nikoga nije oduševila igrom. Šta mislite o njihovom igračkom kadru?

"Željeli su mnogo više, ali kako su igrali i kakav im je bio odnos prema takmičenju - još su i odlično prošli. Osim Muhameda, koji igra za švajcarski Sion, ili Obi Mikela iz Čelsija, svi su podbacili. Imaju dosta igrača u jakim evropskim klubovima, međutim, nekima su prošle najbolje fudbalske godine. Nigerijci su mi dali do znanja da imaju još igrača koje bi trebalo uzeti u obzir, pored ovih koji su igrali u Angoli".

"Ima tu još nešto... Afrikanci često dođu da igraju prvenstvo kontinenta tek da im se ne prigovara kako nisu patriote, ali motiv za to takmičenje im nije baš na visokom nivou", ističe Dujković, koji je u Njemačkoj, na prethodnom SP, sa Ganom stigao do osmine finala.

Osvrnimo se na mladu reprezentaciju Srbije, koja je i dalje Vaše jedino profesionalno zaduženje. U kvalifikacijama za EP 2011. godine osvojili ste devet od mogućih 15 bodova, koliko ste zadovoljni takvim učinkom?

"Očekivao sam više. Mnogo nas je koštao nesrećan poraz od Slovaka u Novom Sadu, inače bismo bili u samom vrhu grupe. Do kraja imamo utakmice sa Slovačkom i Kiprom u gostima i sa Hrvatskom kod kuće. Sve tri moramo da dobijemo ako hoćemo dalje, a biće teško jer nam je grupa veoma ujednačena. Vidite da su svi pravili kikseve na svom terenu..."

Šta fali ovoj generaciji "orlića"?

"Imamo dobre igrače loših navika, koje ne prolaze u modernom fudbalu. Nema brzine, promjene pravca, igre na jedan dodir. Ali postoji dobra baza čak i da ne odemo u Dansku. Đuričić, Ljajić, Stevanović, Milanović i drugi, moći će da igraju i u sljedećem ciklusu kvalifikacija".

Stiče se utisak da Srbiji izuzetno nedostaje gol-igrač?


"Kako da ne! Namjeravao sam da isprobam Vukovića iz Jabloneca, pošto ćemo 3. marta vjerovatno igrati prijateljski meč sa Makedonijom, ali momak se, nažalost, povrijedio. Možemo da računamo na Stevanovića iz Intera, ali on je polušpic, kao Sulejmani, kojeg silom prilika moram da stavljam da igra centarfora..."

"Pored njih nam ostaju Milić, Šćepović i Aleksić. Svi oni su rođeni 1990. ili 1991, a u ovim kvalifikacijama igraju momci do '88. godišta. Dakle, naši igrači su po dve ili tri godine mlađi od protivnika, što je razlika koja se u ovom uzrastu jako primjećuje", zaključio je strateg "orlića".

Ratomir Dujković ovog mjeseca će proslaviti 64. rođendan. Prije povratka u Srbiju bio je selektor olimpijske selekcije Kine, Gane i Ruande.

(Ivan Bogunović - MONDO, foto: Getty Images, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC